Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

ΤΡΕΛΗ Ομολογία-σοκ από την κυβέρνηση: «Δεν ανακοινώνονται σωστά τα κρούσματα κορωνοϊού»




 Επιβεβαιώνεται ό,τι έλεγε το Pronews.gr από τον Μάρτιο!

Γράφει: Άρης Δημητρακόπουλος

Ο Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος έχει διοριστεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως ο κεντρικός

εκπρόσωπος της σε διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορωνοϊού, με ανάρτησή του στο Facebook «αδειάζει» την κυβέρνηση υπονοώντας πως η ανακοίνωση των κρουσμάτων γίνεται με παραπλανητικό τρόπο, επιβεβαιώνοντας και υιοθετώντας πλήρως τις προτάσεις του Pronews.gr για από τον Μάρτιο! 


Συγκεκριμένα ο κ.Μόσιαλος αναφέρει: 

«Η αύξηση του αριθμού των καταγεγραμμένων κρουσμάτων προκαλεί ανησυχία και θα έχει ως συνέπεια την εφαρμογή νέων μέτρων, όπου αυτά είναι αναγκαία. Παρά ταύτα, είναι αναγκαίο να αλλάξει πλέον ο τρόπος και της καταγραφής και της ανακοίνωσης των νέων κρουσμάτων.

....Πρέπει επομένως

1. Να γίνεται η ανακοίνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων καθημερινά. Παράλληλα όμως να αναλύονται και να ανακοινώνονται τα κρούσματα με βάση την ημέρα της δειγματοληψίας, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη καταγραφή των αυξητικών τάσεων».

Το pronews.gr από τον Μάρτιο όταν κάποιοι έβγαιναν και χειροκροτούσαν στα μπαλκόνια, είχε γράψει πως ο τρόπος που ανακοινώνονται τα κρούσματα είναι παραπλανητικός, καθώς αυτό που ουσιαστικά ανακοινώνεται είναι τα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ των θετικών τεστ του προηγούμενου 24ωρου. Τα ΔΕΙΓΜΑΤΑ των τεστ όμως δεν είναι απαραίτητο ότι έχουν παρθεί το προηγούμενο 24ωρο αλλά μπορεί και πριν 2 ή 3 μέρες.

Με λίγα λόγια τα κρούσματα που ανακοινώνονται πχ την Παρασκευή, περιλαμβάνουν και κρούσματα της Πέμπτης και της Τετάρτης.

Έτσι κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ποια είναι η πραγματική τάση της επιδημίας, αυτό ακριβώς δηλαδή που λέει τώρα, 7 μήνες μετά το pronews.gr, ο κ.Μόσιαλος.

Συγκεκριμένα στις 23/3 γράφαμε: 

«Είναι πραγματικά απίστευτο που ένα τόσο σημαντικό ζήτημα δεν τονίζεται συνεχώς, πως δηλαδή τα νούμερα που μας αναγγείλει ο κ.Τσιόδρας δεν είναι τα κρούσματα του τελευταίου 24ωρου, αλλά τα αποτελέσματα των τεστ που έγιναν γνωστά το τελευταίο 24ωρο, τα οποία αφορούν κρούσματα πολλών προηγούμενων ημερών!

Με λίγα λόγια κανονικά θα έπρεπε να λένε:  "έχουμε 94 νέα κρούσματα εκ των οποίων 20 ήταν από το προηγούμενο 24ώρο, 15 από τις 19 Μαρτίου κτλπ"».

Επιπρόσθετα ο κ.Μόσιαλος είπε πως πρέπει να ανακοινώνεται και ο αριθμός των τεστ, καθώς όσα περισσότερα τεστ τόσα περισσότερα κρούσματα, κάτι που επίσης είχε καταδείξει το pronews.gr, από τον Άυγουστο.

Τέλος ο κ.Μόσιαλος επιβεβαίωσε έμμεσα και την στάση του pronews.gr για το Lockdown, καθώς λέει πως δεν τότε δεν υπήρχε μεγάλος αριθμός κρουσμάτων.

«Είμαστε πλέον σε μια πιο συνθέτη φάση της πανδημίας, που η διαχείριση θα είναι αρκετά πιο δύσκολη από αυτή στην πρώτη φάση.

Στην περίοδο του lockdown η διαχείριση ήταν εύκολη, γιατί -λόγω των ίδιων των περιορισμών που επιφέρει το lockdown- δεν είχαμε ούτε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων ούτε μεγάλο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία», είπε.

Αυτό που πρέπει να απαντήσει ο κ.Μόσιαλος και η κυβέρνηση είναι πως γίνεται τώρα με 800 κρούσματα την ημέρα η χώρα να «μπορεί και χωρίς lockdown» και να μην κινδυνεύει με «εκατόμβες νεκρών»,  ενώ τον Μάρτιο με 70 κρούσματα την ημέρα το lockdown και η οικονομική καταστροφή που αυτό έφερε ήταν «απαραίτητα για να σωθούμε».

Βέβαια ο τρόπος που γίνεται και γινόταν η ανακοίνωση των κρουσμάτων έπαιξε και παίζει κεντρικό ρόλο σε όλο αυτό, καθώς με αυτόν τον τρόπο δικαιολογούνται όλα τα νέα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου και του lockdown. 

Υπό αυτή την έννοια κάποιος δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί αν υπάρχει δόλος στον τρόπο που ανακοινώνονται τα κρούσματα, ώστε η κυβέρνηση να έχει μεγαλύτερη «ευελιξία» στον τρόπο που παρουσιάζει την πορεία της επιδημίας. 

Ολόκληρη η ανάρτηση του Κ.Μόσιαλου:

Πως θα πρέπει να ανακοινώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων

Η αύξηση του αριθμού των καταγεγραμμένων κρουσμάτων προκαλεί ανησυχία και θα έχει ως συνέπεια την εφαρμογή νέων μέτρων, όπου αυτά είναι αναγκαία. Παρά ταύτα, είναι αναγκαίο να αλλάξει πλέον ο τρόπος και της καταγραφής και της ανακοίνωσης των νέων κρουσμάτων.

Είμαστε πλέον σε μια πιο συνθέτη φάση της πανδημίας, που η διαχείριση θα είναι αρκετά πιο δύσκολη από αυτή στην πρώτη φάση. Στην περίοδο του lockdown η διαχείριση ήταν εύκολη, γιατί -λόγω των ίδιων των περιορισμών που επιφέρει το lockdown- δεν είχαμε ούτε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων ούτε μεγάλο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Πρέπει επομένως


1. Να γίνεται η ανακοίνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων καθημερινά. Παράλληλα όμως να αναλύονται και να ανακοινώνονται τα κρούσματα με βάση την ημέρα της δειγματοληψίας, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη καταγραφή των αυξητικών τάσεων.

2. Να ανακοινώνεται ταυτόχρονα και ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται, με βάση την ημέρα λήψης των δειγμάτων: να συσχετίζεται δηλαδή ο αριθμός των κρουσμάτων με την αύξηση ή τη μείωση του αριθμού των τεστ. Ιδανικά να ανακοινώνονται όπως και στις άλλες χώρες τα ποσοστά θετικότητας στα τεστ ανά ηλικιακά γκρουπ.

3. Να ανακοινώνεται τι είδους τεστ έχουν διενεργηθεί. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί τα γρήγορα τεστ χρησιμοποιούνται σε στοχευμένες παρεμβάσεις του ΕΟΔΥ, ενώ τα PCR σε όσους εκδηλώνουν συμπτώματα με βάση τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Αν επομένως έχουμε περισσότερα γρήγορα τεστ μια περίοδο τότε είναι πιο πιθανό να ανιχνεύουμε περισσότερα κρούσματα (να θυμόμαστε όμως πως τα γρήγορα τεστ συχνά δίνουν και μεγαλύτερο ποσοστό λάθους, πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων).

4. Τα αποτελέσματα των τεστ από τα δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια πρέπει να καταγράφονται συστηματικά. Όχι μόνο τα θετικά τεστ αλλά και το σύνολο των αρνητικών τεστ.

5. Επειδή η δυνατότητα δεξαμενοποίησης των τεστ (pooling), θα αυξήσει τη δυνατότητα ανάλυσης περισσότερων δειγμάτων, θα πρέπει να γίνει απόλυτα σαφές το πως δηλώνονται τα αποτελέσματα μετά το pooling. Αν βρεθεί ένα ‘pool’ θετικό αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα δείγματα που αναμείχθηκαν ήταν θετικά. Και εάν το pool, επιβεβαιωθεί με PCR ανά δείγμα, θα πρέπει πάλι να αναφέρεται η αρχική ημερομηνία διεγματοληψίας.

6. Επειδή κάνουμε συνδυασμό PCR και rapid τεστ δεν σημαίνει ότι αυτό γίνεται καθημερινά με την ίδια αναλογία ή σε τυχαίο δείγμα. Επομένως δεν έχουμε κατ’ ανάγκη πλήρη εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας. Χρειάζεται επομένως να γίνονται και τυχαίες δειγματοληψίες - αν είναι δυνατόν ανά εβδομάδα- και επιβεβαίωση των θετικών δειγμάτων με PCR. Ας ξεκινήσουμε από την περιφέρεια Αττικής και τη Θεσσαλονίκη, που είναι οι πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας.

7. Παράλληλα με την ανακοίνωση των νέων κρουσμάτων (με βάση τα ανωτέρω αλλά και με επιπρόσθετες πληροφορίες, όπως τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, τη γεωγραφική κατανομή, τις συρροές, τον πιθανό τόπο και τρόπο διασποράς) να ανακοινώνεται και η εκτίμηση του συνολικού αριθμού ενεργών κρουσμάτων στη χώρα.

8. Επίσης, να ανακοινώνεται και ο αριθμός των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία με βάση τη βαρύτητα των περιστατικών (μέτρια, βαριά, κρίσιμη), ο αριθμός των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ αλλά και ο αριθμός των θανάτων μαζί με τα χαρακτηριστικά όσων δυστυχώς έχασαν τη μάχη.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;


Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις