Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020

Τσίπρας: Τώρα είναι η ώρα για επέκταση στα 12 μίλια ξεκινώντας από την Κρήτη


 Μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στον Realfm 97.8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

"Είναι ώρες ευθύνης, είναι κρίσιμες ώρες και χρειάζεται να διατυπώνονται απόψεις στον δημόσιο διάλογο" σημείωσε. "Νομίζω ότι είναι ένα έργο που το έχουμε δει και ξαναδεί, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ανήσυχοι. Δεν έχει τελειώσει η Σύνοδος Κορυφής, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία και επειδή έχω και μακρά εμπειρία από τέτοιου είδους Συνόδους, γνωρίζω τις δυσκολίες που υπάρχουν, γνωρίζω ότι αυτή τη στιγμή ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να θέσει το θέμα με' επιτάσεως της επαναλαμβανόμενης προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας, υποστηρίζω την προσπάθειά του, σας το λέω με μεγάλη ειλικρίνεια. Εύχομαι να έχει αποτέλεσμα, θα είμαι ο πρώτος που θα επικροτήσει αν έχει αποτέλεσμα. Αν όμως, έχουμε για μια ακόμη φορά αποτυχία, αν όμως για μια ακόμη φορά η ΕΕ, σταθεί κατώτερη των περιστάσεων απέναντι σε μια προκλητικότητα, η οποία πλέον λαμβάνει νέες διαστάσεις , διότι έχουμε μια αναβάθμιση ποιοτική, τότε την ευθύνη δεν θα την έχει απλά ο κ. Μητσοτάκης, αλλά η αποτυχία θα αφορά τη χώρα, άρα θα πρέπει όλοι να προβληματιστούμε σοβαρά" ανέφερε.

Ερωτηθείς για τις κυρώσεις απάντησε ότι "ας δούμε το δάσος και όχι το δέντρο. Και το δάσος είναι ότι οι μεγάλες δυνάμεις και στο σύνολό της η ΕΕ, ναι μεν ενοχλείται από τη στάση της Τουρκίας, δεν λέω ότι δεν θέλει να δείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλει να τα βάλει και με την Τουρκία γιατί έχουν ζωτικά οικονομικά συμφέροντα".


"Μέχρι χθες μέχρι αυτή την τελευταία NAVTEX, από την πλευρά της Τουρκίας είχαμε την αμφισβήτηση ενός δυνητικού κυριαρχικού δικαιώματος, που μας δίδεται με βάση το διεθνές δίκαιο, δηλαδή του δικαιώματος μας σε υφαλοκρηπίδα και σε ΑΟΖ στα νησιά μας και εν προκειμένω του συμπλέγματος του Καστελλόριζου. Από τη στιγμή που θα διεξαχθούν έρευνες σε απόσταση μικρότερη των 12 μιλίων από το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου, θα έχουμε την αμφισβήτηση δυνητικής κυριαρχίας. Η διαφορά είναι μεγάλη και νομικά και πρακτικά. Εγώ θα σταθώ σε μια διαφορά που έχει να κάνει με το πώς κανείς μπορεί να ορίσει και να διεκδικήσει αυτό το κυριαρχικό δικαίωμα. Την αποκλειστική ζώνη και την υφαλοκρηπίδα δεν μπορείς να την ορίσεις μονομερώς. Είσαι υποχρεωμένος να το κάνεις είτε σε συμφωνία με τα κράτη είτε εφόσον διαφωνείς προσφεύγοντας στο Διεθνές Δικαστήριο" πρόσθεσε.

"Το δικαίωμα να επεκτείνεις τα ναυτικά σου μίλια στα 12, δεν στο ορίζει κανείς τρίτος, είναι ένα δικαίωμα που το έχει κάθε χώρα στον πλανήτη" υπογράμμισε. "Πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα να ασκήσουμε αυτό το δικαίωμα ξεκινώντας από την Κρήτη, νότια και ανατολικά της Κρήτης και αναλόγως των εξελίξεων, προχωρώντας και νοτίως των νησιών μας της Ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και του συμπλέγματος του Καστελλόρίζου. Και το λέω διότι, όταν υπάρχει μια τόσο έντονη αμφισβήτηση του κυριαρχικού σου δικαιώματος, de facto αμφισβήτησης με έρευνες πιθανότατα εντός του ορίου των 12 ναυτικών μιλίων, δεν έχεις άλλο δρόμο να το υπερασπιστείς από το να το ασκήσεις" ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Τα 4,5 χρόνια που ήμασταν στην κυβέρνηση δεν είχαμε ούτε παράνομο τουρκικο-λιβυκό σύμφωνο, δεν είχαμε ούτε αυτή την πρωτοφανή προκλητικότητα με έρευνες εδώ και 50 ημέρες, όχι μόνο στο χώρο των δυνητικών μας δικαιωμάτων ακόμα και σε απόσταση μικρότερη των 12 μιλίων από ελληνικά νησιά. Κατά τη διάρκεια της δικής μας διακυβέρνησης, δεν υπήρξε η άσκηση του δικαιώματος (σ.σ. της επέκτασης στα 12 μίλια), παρότι και εγώ όπως και προκάτοχοί μου είχαμε αφήσει ανοιχτό το πότε θα το ασκήσουμε, εγώ μάλιστα και στη δημόσια παρέμβαση μου και απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο και στον Τούρκο Πρωθυπουργό, είχα αφήσει απολύτως ανοιχτό αυτό το δικαίωμα και είχα καταφερθεί εναντίον της απειλής πολέμου, το λεγόμενο casus belli, που είναι ένα διαρκές αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών" ανέφερε.

"Με τη Συμφωνία των Πρεσπών ακυρώσαμε τις δυνατότητες της Τουρκίας να εισχωρήσει ακόμα πιο βαθιά στα Βαλκάνια. Άρα δεν είχαμε μια πολιτική αδράνειας στην εξωτερική πολιτική" υπογράμμισε. "Θεωρώ ότι στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής πρέπει να έχουμε πυξίδα και θέσεις σταθερές. Εγώ η πρόταση που καταθέτω σήμερα, δεν είναι μια πρόταση που δεν συνάδει με τον τρόπο που ασκήσαμε πολιτική αυτά τα 4,5 χρόνια. Δεν είναι μια πρόταση out of the blue να το πω έτσι. Είναι μια συγκροτημένη πρόταση και που με μεγάλη ειλικρίνεια λαμβάνει υπόψιν της περιστάσεις και το λέω με μεγάλη ευθύνη" πρόσθεσε.

"Δεν θέλω να σχολιάσω τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου διότι πολλές φορές έχει υποπέσει σε ατοπήματα. Δεν μπορώ να μην σχολιάσω όμως και να χαρακτηρίσω ως τουλάχιστον ατυχή τη δήλωση του υπουργού Επικρατείας, του κ. Γεραπετρίτη. Ως ο υπουργός που βρίσκεται εγγύτερα στον Πρωθυπουργό πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις δηλώσεις του. Όταν βγήκε δημόσια και είπε ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι τα 6 ναυτικά μίλια, στην πραγματικότητα γιατί αυτές τις δηλώσεις δεν τις ακούμε μόνο εμείς εδώ, τις ακούνε και στην Τουρκία, είναι σαν να δίνει το μήνυμα της ανοχής προς την άλλη πλευρά να διεξάγουν έρευνες στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο. Ήταν μια ατυχής δήλωση" υπογράμμισε.

"Τούτη την ώρα που η Τουρκία ακολουθεί μια πρωτοφανή κλιμάκωση της προκλητικότητας και της παραβατικότητας, ο διεθνής παράγοντας δεν θέλει να μπλέξει, έτσι φαίνεται, δεν επιδιώκει να τα βάλει μαζί της, θέλει να παίξει τον ρόλο του διαιτητή κρατώντας ίσες αποστάσεις" συμπλήρωσε. "Κάποιοι λένε ότι η στρατηγική της Τουρκίας είναι απρόβλεπτη, εγώ λέω το αντίθετο" ανέφερε ο κ. Τσίπρας. "Η επόμενη κίνηση της Τουρκίας θα είναι να στείλει το ερευνητικό, όπως το στέλνει στα 6,5 μίλια από το Καστελλόριζο, και την Κρήτη, στα 6,5 μίλια από την Σητεία. Εκεί τι θα πούμε; Θα πούμε πάλι ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι τα 6 μίλια από τη Σητεία; Άρα, γι' αυτό θεωρώ ότι είναι και μονόδρομος η επέκταση στα 12 μίλια στην Κρήτη άμεσα, αλλά είναι και η μόνη ασφαλής μέθοδος προκειμένου να μην εμπλακούμε σε πολεμική σύγκρουση. Το αντίθετο από ότι κάποιοι ανησυχούν. Γιατί η πολεμική σύγκρουση και η αποτροπή στα 7,8,10, στα 11 μίλια, καθότι πράγματι καταλαβαίνω την ανησυχία και τη δυσκολία που μπορεί να έχει και η σημερινή κυβέρνηση και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Στα μάτια του διεθνούς παράγοντα, είναι η παγίδα στην οποία δεν πρέπει να υποπέσουμε" συνέχισε.

"Στο ερώτημα αν είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας στα 12 μίλια, θεωρώ αδιανόητο να τίθεται ζήτημα σχετικά με τη δυνατότητα και την αξιοπιστία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας να υπερασπιστούν την κυριαρχία μας" τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

"Ορισμένες φορές και η διατύπωση δημοσίως κάποιων προτάσεων από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακριβώς για να ακούει όπως είπατε χαρακτηριστικά και ο Τούρκος απέναντι, ενισχύει την αποτροπή. Ενισχύει τη θέση της χώρας και ενισχύει τις διαπραγματευτικές δυνατότητες του Πρωθυπουργού. Μακάρι να είχα και εγώ μια τέτοια αντιπολίτευση όταν διαπραγματευόμουν και να μην είχα βουλευτές της ΝΔ να βγαίνουν και να λένε εμπιστεύομαι περισσότερο τον Ερντογάν παρά τον Τσίπρα. Το είχε πει ο κ. Σταμάτης τότε" συμπλήρωσε. "Σε μια κυβέρνηση, η οποία μοιάζει αυτή τη στιγμή να μην έχει στρατηγική και πυξίδα, η ευθύνη της αντιπολίτευσης είναι να βάζει όρια και να δώσει προτάσεις διεξόδου. Εγώ τώρα δεν κάνω τον τσάμπα μάγκα. Όπως έχετε παρακολουθήσει δεν έχω βγει παρότι του είπα του Μητσοτάκη όταν συναντηθήκαμε και του εξήγησα τι κάναμε το 2018. Πώς ο "Νικηφόρος Φωκάς" επενέβη προκειμένου να μην διεξαχθούν έρευνες. Το τελευταίο διάστημα συνειδητά δεν βάζω εκεί τον πήχυ, δεν είμαι ανεύθυνος απέναντι στην πιθανότητα να πέσουμε στην παγίδα της Τουρκίας σήμερα, που θέλει ενδεχομένως να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο. Δεν βάζω εκεί τον πήχυ, γιατί γνωρίζω ότι άλλες ήταν οι συνθήκες τότε και άλλες τώρα, με ευθύνη της κυβέρνησης, που έβγαινε και έλεγε ότι το παίρνει το κύμα, ότι δεν κάνουν έρευνες επειδή κάνουν θόρυβο. Έλεγε, έλεγε, έλεγε, έδωσε χώρο, όμως τώρα βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε. Δεν τηρώ την ανεύθυνη στάση να λέω πηγαίνετε να εμπλακείτε σε πολεμική επιχείρηση. Αυτό όμως που λέω είναι να βρεθεί διπλωματικός τρόπος να φύγουμε από το στρατηγικό αδιέξοδο. Ο μόνος τρόπος είναι η πρόταση που καταθέσαμε" είπε ο κ. Τσίπρας.

Καταλήγοντας σχολίασε την απόφαση της Δικαιοσύνης για τη Χρυσή Αυγή λέγοντας ότι "ήταν μια ανάσα δικαιοσύνης και δημοκρατίας. Ήταν μια νίκη του αντιφασιστικού κινήματος και πιστεύω είναι μια απόφαση που όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου πρέπει να αισθάνονται περήφανες και ικανοποιημένες".


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;


Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις