Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Δώρο Χριστουγέννων 2020: Πότε θα πληρωθεί, ποιοι θα το πάρουν «ψαλιδισμένο» - Υπολογίστε το ποσό


 Το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται βάσει του πραγματικού καταβαλλόμενου μισθού και θα καταβληθεί από τις επιχειρήσεις-εργοδότες στις 21 Δεκεμβρίου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Η αναλογία του δώρου που αντιστοιχεί στις μέρες κατά τις οποίες η σύμβαση των εργαζομένων ήταν σε αναστολή ή οι εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα καταβληθεί από το Κράτος απευθείας στους εργαζόμενους μέσω του «Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ».

Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, δηλαδή 237 ημερολογιακές ημέρες για τους μισθωτούς με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Κάνε like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

Οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους δικαιούνται ολόκληρο το δώρο που είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Στο μεικτό ποσό του μηνιαίου μισθού προστίθεται η προσαύξηση του επιδόματος αδείας.

Για τους μισθωτούς που η εργασιακή τους σχέση δεν διήρκεσε ολόκληρο το προαναφερθέν χρονικό διάστημα, δηλαδή από 1η Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου, το δώρο Χριστουγέννων αντιστοιχεί στην ανάλογη χρονική διάρκεια. Σε αυτήν την περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια -ανάλογα με το πώς αμείβονται- για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Το δώρο Χριστουγέννων υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

Υπολογίστε το ποσό

Το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ δημιούργησε ειδική online εφαρμογή, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους εργαζομένους να υπολογίσουν το δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται:

Η εφαρμογή βρίσκεται στη διεύθυνση: https://www.kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php

Εργαζόμενοι σε αναστολή - Χαμένοι και κερδισμένοι

Με βάση τον μισθό που έχει λάβει ή το μισθό που έχει προκύψει από τις αναστολές (534 ευρώ ή 800 ευρώ για το μήνα Νοέμβριο) θα υπολογιστεί το Δώρο Χριστουγέννων το οποίο θα καταβληθεί στους εργαζόμενους στις 21 Δεκεμβρίου.

Οι πιέσεις που ασκούνται στα κρατικά ταμεία ακύρωσαν οποιοδήποτε σχεδιασμό για πληρωμή του Δώρου των Χριστουγέννων με βάση τον ονομαστικό μισθό για τους εργαζόμενους με αναστολή.

Αυτό σημαίνει ότι για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης με χαμηλές αποδοχές ο 13ος μισθός θα είναι μεγαλύτερος από τις αποδοχές τους ενώ οι εργαζόμενοι με αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ θα δουν το δώρο των Χριστουγέννων να ψαλιδίζεται με τις απώλειες να είναι κλιμακωτές ανάλογα με το ύψος του μισθού και τη χρονική διάρκεια της αναστολής.

Παραδείγματα

  • Εργαζόμενος με μισθό 750 ευρώ τέθηκε σε καθεστώς προσωρινής αναστολής εργασίας τον Μάιο και τον Νοέμβριο. Θα πάρει δώρο Χριστουγέννων 770,69 ευρώ.
  • Εργαζόμενος με μισθό 1.000 ευρώ τέθηκε σε καθεστώς προσωρινής αναστολής εργασίας τον Μάιο και τον Νοέμβριο. Θα πάρει δώρο Χριστουγέννων 970,26  ευρώ.
  • Εργαζόμενος με μισθό 1.100 ευρώ τέθηκε σε καθεστώς προσωρινής αναστολής εργασίας τον Μάιο και τον Νοέμβριο. Θα πάρει δώρο Χριστουγέννων 1.050,08  ευρώ.
  • Εργαζόμενος με μισθό 750 ευρώ τέθηκε σε αναστολή 2,5 μήνες και έλαβε αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ για κάθε μήνα. Θα λάβει Δώρο Χριστουγέννων 706 ευρώ.
  • Εργαζόμενος με μισθό  1.320 ευρώ τέθηκε σε αναστολή για 1,5 μήνα (534 ευρώ). Θα πάρει δώρο Χριστουγέννων 1.220 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι το ποσό που αναλογεί στο Δώρο των Χριστουγέννων με βάση το επίδομα των 534 ευρώ ή των 800 ευρώ για το διάστημα της αναστολής θα καταβληθεί από το δημόσιο και το υπόλοιπο από τον εργοδότη.

Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις