Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020

Εισαγγελική παρέμβαση για τα περί παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων


 Σύμφωνα με τα κυριακάτικα δημοσιεύματα υπήρξε ένα παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων, το οποίο λειτουργούσε από τον ΕΟΔΥ, που προσπαθούσε να φτιάξει ένα δικό του Μητρώο.

Παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας προκάλεσαν οι καταγγελίες που δημοσιεύθηκαν στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία» και το «Βήμα της Κυριακής» περί παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα τη μη ακριβή αποτύπωση του αριθμού των ατόμων που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό. 

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας διέταξε προκαταρκτική εξέταση η οποία, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ανατέθηκε στον επικεφαλής της Ποινικής Δίωξης Νίκο Ορνεράκη, ο οποίος θα μελετήσει τα δημοσιεύματα και θα αρχίσει να καλεί μάρτυρες προκειμένου να διακριβώσει τη βασιμότητα των καταγγελιών.

Οι καταγγελίες για τη διπλή καταγραφή κρουσμάτων

Σύμφωνα με το όσα αναφέρουν σε δημοσιεύματά τους η «Κυριακάτικη Δημοκρατία» και το «Βήμα της Κυριακής» υπήρξε ένα παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων, το οποίο λειτουργούσε από τον ΕΟΔΥ, που προσπαθούσε να φτιάξει ένα δικό του Μητρώο.

Όπως αναφέρεται, κρούσματα σε κάποιο νοσοκομείο περνούσαν άμεσα στο Μητρώο Ασθενών COVID-19, ενώ άλλα που καταγράφονταν σε κάποια κινητή μονάδα περνούσαν στον ΕΟΔΥ. Αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, να δημιουργείται μία σύγχυση γύρω από την πραγματική εικόνα καθώς τα τελικά αποτελέσματα προέκυπταν από συρραφή των στοιχείων των δύο πηγών. 

Άμεση απάντηση του ΕΟΔΥ

Άμεση ήταν η απάντηση του ΕΟΔΥ που έκανε λόγο για «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας».

«Όσοι τα διακινούν, για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στη χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές», ανέφερε.

Ο Οργανισμός επιμένει πως «υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά. Κάποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων».

Την Κυριακή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διαβεβαίωνε ότι το σύστημα καταγραφής είναι ένα και οτιδήποτε άλλο υπονομεύει την κοινή προσπάθεια.

«Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων» είχε αναφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις