Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων: Αυτοί είναι όλοι οι δικαιούχοι


 Το έκακτο επίδομα Χριστουγέννων θα λάβουν όλοι όσοι παίρνουν ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα δοθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση που είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα Χριστούγεννα.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσε τις σχετικές διευκρινίσεις, βάσει των οποίων ωφελούμενα είναι 256.562 νοικοκυριά που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Το επίδομα θα αρχίζει από 200 ευρώ και θα αυξάνεται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Συνολικά έτσι θα ωφεληθούν με τον τρόπο αυτόν 482.335 μέλη νοικοκυριών που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:

  • Για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 200 ευρώ.
  • Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 ευρώ.
  • Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ.

«Αποδεικνύουμε έμπρακτα την αυξημένη μέριμνα απέναντι στους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας, με έναν έκτακτο επίδομα συμπληρωματικό της τακτικής ενίσχυσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος αλλά και των ευεργετημάτων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) που λαμβάνουν οι δικαιούχοι του Εισοδήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε το διπλασιασμό του ποσού που θα λάβουν τον Δεκέμβριο οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Η κυβέρνηση ενεργοποιεί συνολικά μέτρα στήριξης 3,3 δισ. ευρώ για στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. 

Αυτά είναι τα εξής:

  • Ειδική αποζημίωση 800 ευρώ για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που πλήττονται
  • Aναστολή ΦΠΑ για επιχειρήσεις και αναστολή πληρωμής δόσεων για εργαζόμενους επιχειρήσεων που πλήττονται
  • Αναστολή πληρωμής δανειοληπτών και ένταξη στο Πρόγραμμα Γέφυρα. Οι τράπεζες αφαιρούν ήδη το ποσό της κρατικής συμμετοχής από τη δόση.
  • Υποχρεωτική μείωση ενοικίου για όσους πλήττονται, επιχειρήσεις και εργαζομένους. Η απόφαση θα εκδοθεί μέχρι αύριο και θα προβλέπει αποζημίωση 50% στους εκμισθωτές
  • Αναστολή λήξης επιταγών για 75 μέρες
  • Διευρύνεται η λίστα για τη συμμετοχή στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν εμφανίσει μείωση τζίρου κατά 20% τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, με ποσό αναφοράς τα 300 ευρώ.

Τι ανακοινώθηκε

Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία και μπαίνουν σε αναστολή εργασίας, δύναται να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή. Το κράτος θα καλύψει, αναλογικά, τις ασφαλιστικές εισφορές.

Για τις επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων αναστέλλεται, παρέχεται η δυνατότητα αναστολής της καταβολής ΦΠΑ και αναστολής πληρωμής δόσεων ρυθμισμένων οφειλών.

Για τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών.  

Οι επιχειρήσεις που πλήττονται δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40%, κάτι που ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που έχουν μπει σε αναστολή. Για την τελευταία κατηγορία υπάρχει και πρόβλεψη για μείωση στο ενοίκιο της φοιτητικής κατοικίας των τέκνων τους.

Αναστολή για 75 ημέρες της πληρωμής των επιταγών. Ισχύει για επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή ή πλήττονται. Όσες πλήττονται θα πρέπει να εμφανίσουν μειωμένο κύκλο εσόδων κατά 50% σε σχέση με το 2019.

Διευρύνεται η λίστα για τη συμμετοχή στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν εμφανίσει μείωση τζίρου κατά 20% τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, με ποσό αναφοράς τα 300 ευρώ. 

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;


Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις