Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Επτά "Romeo" - φονιάδες υποβρυχίων αγοράζει η Ελλάδα


 Του Χρήστου Μαζανίτη

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προχωρούν στην υλοποίηση ενός σχεδίου άμεσης και θεαματικής αναβάθμισης του Πολεμικού Ναυτικού, με συστήματα που θα εκτοξεύσουν τις δυνατότητες σε

πρωτόγνωρα επίπεδα ενώ – κι αυτό είναι το σπουδαιότερο – για πρώτη φορά υπάρχει σχεδιασμός συνεχούς υποστήριξης κι αναβάθμισης του Πολεμικού Ναυτικού.

Η είδηση που αναμένεται να φέρει σεισμό στο ισοζύγιο ισχύος σε Αιγαίο κι Ανατολική Μεσόγειο έχει να κάνει με τα υπερσύγχρονα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου, MH-60R, γνωστά κι ως «Romeo».

Όπως είχαμε πρώτοι γράψει στο enikos.gr, η συμφωνία απόκτησής τους αποτελεί “gamechanger” για το Πολεμικό Ναυτικό, που πλέον αποκτά μεγάλο προβάδισμα στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Από την πρώτη στιγμή η LOR (Letter of Request) που είχε σταλεί στις ΗΠΑ ήταν για την προμήθεια 7 ελικοπτέρων. Η Ελλάδα προχώρησε τον περασμένο Ιούνιο στην παραγγελία 4 ελικοπτέρων. Τώρα, κατόπιν συσκέψεων του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση της ρήτρας παραγγελίας κι άλλων τριών ελικοπτέρων του τύπου, με ίδια διαμόρφωση σε ότι αφορά των εξοπλισμό τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, η απόφαση ήρθε μετά την άρνηση της Γερμανίας να προχωρήσει στο εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, όπως πράττουν πολλές χώρες – μέλη της Ε.Ε. μετά από το σχετικό αίτημα που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Η γερμανική ραθυμία να πάρει οποιαδήποτε απόφαση που θα της στερούσε σημαντικά έσοδα, ρισκάροντας την ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων, οδήγησε την ελληνική πλευρά στην λήψη γρήγορων αποφάσεων. Έτσι, αποφασίστηκε η επιπλέον προμήθεια των 3 ελικοπτέρων ώστε με τα σύγχρονα συστήματα ανθυποβρυχιακού πολέμου να δημιουργηθεί ένας συμπαγής στόλος 7 «φονιάδων» που θα πλαισιώνουν τα υπόλοιπα 11 “Bravo” του Πολεμικού Ναυτικού.

Στόχος να εξολοθρεύσουν κάθε πιθανό πλεονέκτημα που ενδεχομένως αποκτήσει η Τουρκία με την καθέλκυση των 6 γερμανικών υποβρυχίων Type214, παρόμοιων με τα «αόρατα» κλάσης Παπανικολής του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Η νέα LOR, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, υπογράφηκε από το ΓΕΕΘΑ στις 16 Οκτωβρίου. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει πιέσεις σε ανώτερο επίπεδο ώστε τα 3 νέα ελικόπτερα να βρεθούν στην διάθεση του Πολεμικού Ναυτικού πριν την παραλαβή της παραγγελίας των «4». Έτσι, είναι πολύ πιθανό να παραληφθούν τα πρώτα 3 Romeo μέχρι το τέλος του 2021, προσθέτοντας άμεσα πλεονεκτήματα στις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;


Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις