Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Εξοπλιστικός οργασμός με πίεση από το ΓΕΕΘΑ

 


Του Χρήστου Μαζανίτη

Χθες πραγματοποιήθηκε στη Βουλή ενημέρωση από την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προς τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής

των Ελλήνων σχετικώς με Υποπρογράμματα που έχουν υποβληθεί προς γνωμοδότηση.

Στη διαδικασία συμμετείχαν επίσης, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Γενικός Διευθυντής ΓΔΑΕΕ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεόδωρος Λάγιος (ε.α.).

Τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής ενημερώθηκαν για

  • την Αναβάθμιση Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV’s) τύπου “Sperwer”,
  • την τεχνική υποστήριξη των ελικοπτέρων ΑΗ-64 “Apache”,
  • τη συντήρηση των Κατευθυνόμενων Βλημάτων “Penguin MK2”,
  • την εν συνεχεία υποστήριξη των Οπλικών Συστημάτων “Patriot”,
  • την εν συνεχεία υποστήριξη των Οπλικών Συστημάτων “S-300” και επαναπιστοποίηση πυραύλων 48Η,
  • τη Σύναψη Διακρατικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ μέσω FMS για την εν συνεχεία υποστήριξη των μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου C-130.

Αναπτύχθηκαν επίσης τέσσερα θέματα προς γνωμοδότηση αρμοδιότητος του Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης. Πρόκειται για:

  • την ενεργοποίηση του Υποπρογράμματος για την προμήθεια ανταλλακτικών ελικοπτέρων ΑΗ-64 “Apache”
  • την εν συνεχεία υποστήριξη ανακατασκευή – αναβάθμιση – εκσυγχρονισμό υφισταμένων ταχυπλόων σκαφών.
  • την προμήθεια γυροπυξίδων για πολεμικά πλοία και υποβρύχια, αλλά και
  • την έκδοση κατακυρωτικής αποφάσεως διαγωνισμού σχετικώς με την προμήθεια υλικών λήξεως ορίου λειτουργίας και ζωής, καθώς και ανταλλακτικών γενικών επισκευών ανασχετήρων.

Όπως είχαμε αποκαλύψει στο enikos.gr, με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλωρου, εστάλη στην ΓΔΑΕΕ προ εβδομάδων «ομάδα κρούσης» αποτελούμενη από στελέχη και των τριών Όπλων. Η «ομάδα κρούσης» είχε σκοπό να ξεπεράσει όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα που ενέσκηπταν το προηγουμενο χρονικό διάστημα και φρέναραν την εξέλιξη των προγραμμάτων.

Ως αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης ήρθαν τα πολύ σημαντικά προγράμματα που κατατέθηκαν χθες στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής.

Όμως, μένει ακόμα πολύ δουλειά να γίνει. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, το ΓΕΕΘΑ έχει εγκρίνει, περνώντας και από ΣΑΓΕ, περίπου 170 προγράμματα αναβάθμισης και υποστήριξης για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Εάν αυτά έτρεχαν από την ΓΔΑΕΕ και τις υπηρεσίες του Υπουργείου με την ανάλογη ταχύτητα θα μιλούσαμε για ολική αναμόρφωση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ίσως γι’ αυτό γνωρίζοντες τα των εξοπλισμών σχολίαζαν την Τετάρτη ότι τα προγράμματα που πέρασαν από την Επιτροπή της Βουλής ήταν πολύ σημαντικά αλλά τα ελάχιστα μπρος στον όγκο των εκκρεμοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις