Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

ΗΠΑ: «F-35 για την Ελλάδα αφορά μελλοντικές απαιτήσεις - Μην φύγει η Τουρκία από την Δύση»


 Ο βοηθός ΥΠΕΞ των Κλάρκ Κούπερ μίλησε για τα F-35 και την πιθανότητα απόκτησης τους από την Ελλάδα, τοποθετώντας οποιαδήποτε συμφωνία... “στο μέλλον”, χωρίς να προσδιορίζει πόσο μακριά θα΄ ναι αυτό το μέλλον αλλά και σε μια έμμεση παραδοχή για το ότι δεν θα ήθελε να προκαλέσει την Τουρκία και να απομακρυνθεί από την Δύση.

Ο κ.Κούπερ μίλησε σε δημοσιογράφους στις ΗΠΑ για τα αποτελέσματα των επισκέψεων του σε Βουλγαρία, Ελλάδα και Κύπρο. Εκεί ρωτήθηκε για τη πιθανότητα πώλησης F-35 στην Ελλάδα. Από την απάντηση του φαίνεται ότι απέφυγε να δεσμευτεί για οτιδήποτε.

Το ερώτημα ήταν αν “προωθήσατε την πώληση F-35 στην Ελλάδα” και ο κ.Κούπερ απαντώντας έκανε λόγο για “μελλοντικές απαιτήσεις τις οποίες πάντα εξετάζουμε”.

Κάνε like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

Προτίμησε να αναφερθεί αναλυτικά στον τρόπο που πρέπει να γίνονται τέτοιες συμφωνίες ,υποστηρίζοντας τις συμφωνίες μεταξύ κυβερνήσεων.

Από την απάντηση μάλλον δικαιώνονται δημοσιεύματα από τις ΗΠΑ που υποστηρίζουν ότι η Ουάσινγκτον δεν θέλει να “κακοκαρδίσει” την Τουρκία και γι΄ αυτό θα απορρίψει το όποιο αίτημα της Αθήνας, με υπεκφυγές .

Το γεγονός ότι δεν θέλουν να ενοχλήσουν την Τουρκία φάνηκε και από τις απαντήσεις του σε ερωτήσεις που είχαν να κάνουν με τη γειτονική χώρα.

Ανάμεσα στα γνωστά που λένε οι ΗΠΑ για ανάγκη αποκλιμάκωσης και για καταδίκη της συμπεριφοράς της Τουρκίας, ο κ.Κούπερ είπε: “Θέλουμε να κρατήσουμε την Τουρκία στη Δύση”.

Ακόμη και για τους S-400 ο κ. Κούπερ είπε ότι υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο των κυρώσεων αλλά πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να συζητούν με την Τουρκία.

Σε ερώτηση για το αν εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις για να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από το Ιντσιρλίκ, ο κ.Κούπερ πολύ διπλωματικά απάντησε ότι πάντα αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις όχι μόνο για το Ιντσιρλίκ αλλά για οπουδήποτε έχουν βάσεις οι ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι εγκαταλείπουν μια βάση για να πάνε σε μία άλλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις