Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Ζωντανή συζήτηση: Επώαση σκανδάλου MMSC - Ποιοι θέλουν να «κοντύνουν» το Πολεμικό Ναυτικό;


 Η υπόθεση της προμήθειας νέων φρεγατών για το ΠΝ κρατά από το 2009 χωρίς να έχει δοθεί ακόμη λύση. Δέκα και πλέον χρόνια μετά επιχειρείται να δοθεί μια, αλλά είναι η χειρότερη που θα μπορούσε προταθεί για το ΠΝ.

Το Pronews TV μεταδίδει ζωντανή συζήτηση μεταξύ του διευθυντή του Τάσου Γκουριώτη και του αρχισυντάκτη του defencenet.gr και της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ για το επωαζόμενο σκάνδαλο στο ΓΕΝ και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Δείτε:


Εν κατακλείδι να πούμε ότι από τις φρεγάτες FREMM και Belh@rra οι οποίες θα εξασφάλιζαν για το ΠΝ λύσεις  ναυτικής επικράτησης, αεράμυνας περιοχής με τους ASTER-30  και στρατηγικού πλήγματος με τους πυραύλους cruise SCALP Naval, οδηγούμαστε σε μια λύση η οποία θα συρρικνώσει περαιτέρω το ΠΝ.

Πρόκειται για τα αμερικανικά σκάφη παράκτιας άμυνας MMSC. Τα συγκεκριμένα σκάφη, έχει παραγγείλει μόνο το Ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας. Η κλάση υπηρετεί και στο αμερικανικό Ναυτικό ως Freedom.


Έχει όμως αποδειχθεί πλήρως προβληματική για δύο λόγους: Για τα σοβαρά προβλήματα στο σύστημα μετάδοσης κίνησης (Renk) και για το έλλειπες οπλικό της φορτίο. Το αμερικανικό Ναυτικό δεν θέλει τα συγκεκριμένα σκάφη, αλλά δεσμευμένο μέχρι  ενός σημείου για να τα χρησιμοποιήσει.

Η χρησιμοποίησή τους όμως αφορά παράκτια άμυνα και δίωξη λαθρεμπορίου. Έργο με άλλα λόγια ακτοφυλακής.

Κάποιοι «φωστήρες» στην ημεδαπή σκέφτηκαν ότι θα αποτελούσαν καλή λύση για το ΠΝ. Αποτέλεσμα αυτού, να ξεκινήσει μια  μεθοδευμένη προσπάθεια προπαγάνδισες των σκαφών αυτών, έτσι ώστε να δικαιολογηθεί  η αγορά τους.

Πρόκειται για μια απόφαση που δεν στηρίζεται σε κανένα επιχειρησιακό κριτήριο. Η απόφαση, όπως διαρρέει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος αφορά «στρατηγική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης».

Το παραπάνω είναι αρκετό για να αντιληφθεί κάποιος τα κριτήρια της ολέθριας αυτής επιλογής: «στρατηγική πολιτική επιλογή», που δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Αντίθετα αποτελεί μια επιπόλαιη, ασυνάρτητη και άσχετη με το ΠΝ και την αποστολή του επιλογή.  

Μια πανάκριβη επιλογή που θα  κοστίσει στον Έλληνα φορολογούμενο τουλάχιστον  4,3 δισ.$ αλλά το κόστος αναμένεται να φτάσει πολύ ψηλότερα.

Περισσότερο  όμως θα κοστίσει στο ίδιο το ΠΝ και στην άμυνα της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις