Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Ο Ερντογάν πάει για «πικνίκ» στα Βαρώσια: «Να βάλουμε στοπ στη μέθοδο του σαλαμιού» ζητούν Κύπριοι


 Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν έχει ανακοινώσει ότι την Κυριακή 15 Νοεμβρίου θα πάει να κάνει πικνίκ στα Βαρώσια στην Κύπρο. «Θα σηματοδοτήσει τον εποικισμό της περιοχής» λέει στο Sputnik ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Εστίας Βορείου Ελλάδας προσθέτοντας ότι πρέπει «να βάλουμε ένα στοπ».

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί στους Κύπριους η επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα Βαρώσια, την Κυριακή 15 Νοεμβρίου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει αναγγείλει την επίσκεψή του στην περίκλειστη ζώνη των Βαρωσίων, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο του κόμματός του. Μάλιστα είχε χαρακτηρίσει την επικείμενη επίσκεψη ως «πικνίκ στα Βαρώσια».

«Τώρα, δόξα τω Θεώ, διεξήχθησαν εκλογές στη Βόρεια Κύπρο. Ελπίζω να αρχίσει τώρα μια νέα διαδικασία στην Κύπρο. Στις 15 του μήνα, εμείς, ως Λαϊκή Συμμαχία, θα είμαστε στη Βόρεια Κύπρο με την αντιπροσωπεία μας μαζί με τον κ. Μπαχτσελί. Θα παρακολουθήσουμε τις τελετές εκεί και, στη συνέχεια, θα κάνουμε συλλογικό πικνίκ στην περιοχή των Βαρωσίων» είχε πει χαρακτηριστικά.

Στη Θεσσαλονίκη, ζει σήμερα μια μεγάλη κοινότητα Κύπριων που αριθμεί περίπου 10.000 άτομα, οι οποίοι παρακολουθούν στενά το θέμα των Βαρωσίων όταν στις 8 Οκτωβρίου άνοιξε η περίκλειστη ζώνη και έποικοι έκαναν βόλτα εντός αυτής κρατώντας τουρκικές σημαίες.

Ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Εστίας Βορείου Ελλάδος, χειρουργός Δημήτρης Ευσταθίου, μιλώντας στο Sputnik για τη σχεδιαζόμενη επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια, τόνισε ότι εάν γίνει, «θα σηματοδοτήσει τον επικείμενο εποικισμό της περιοχής».

«Θα σηματοδοτήσει επίσης και την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής η οποία είναι από τα καλύτερα τουριστικά κομμάτια της Κύπρου. Κάποτε ήταν το "φιλέτο" του τουρισμού στην Κύπρο, δηλαδή πριν την εισβολή από τη δεκαετία του '60 και έως το 1974» σημείωσε ο κ. Ευσταθίου.

Ανέφερε ότι η περίπτωση των Βαρωσίων αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοτυπία καθώς είναι «μια πόλη αφημένη στο έλεος της φύσης τα τελευταία 50 χρόνια» κι ότι πλέον έχει μπει στο επίκεντρο «μεγάλων συμφερόντων για να κάνουν επενδύσεις».

«Σήμερα μπαίνουν σε αυτή την περιοχή τα μεγάλα συμφέροντα και όποιος πάει, θα κάνει επενδύσεις. Αλλά από την άλλη, είναι μια περιοχή με μία Ιστορία. Δηλαδή αυτός που θα αποφασίσει να κάνει οτιδήποτε -είτε Τούρκος είτε οποιοσδήποτε γυρίσει πίσω και αναλάβει τα ηνία της περιοχής- πρέπει να σκεφτεί πολύ τι θα κάνει. Προσωπικά θα ήθελα να παραμείνει η περιοχή όπως είναι και να αναπαλαιωθεί. Από την άλλη, υπάρχουν συμφέροντα που θέλουν να κάνουν επενδύσεις μοντέρνου τύπου» είπε ο κ. Ευσταθίου αναφερόμενος σε σενάρια που έχουν ακουστεί περί δημιουργίας στα Βαρώσια ενός «Λας Βέγκας της Μεσογείου».

Ο κ. Ευστάθιου ερωτηθείς πώς πιστεύει ότι θα αντιδράσει η διεθνής κοινότητα στην περίπτωση που ο Τούρκος Πρόεδρος επισκεφτεί την προσεχή Κυριακή τα Βαρώσια, απάντησε ότι είναι δεδομένο ότι θα εκφραστεί υπέρ μας, χωρίς όμως να εκτίμα πως αυτό είναι κάτι ουσιαστικό.

«Η Τουρκία προχωρά με τη μέθοδο του σαλαμιού - Πρέπει να πατήσουμε φρένο»

«Είναι δεδομένο ότι η διεθνής κοινότητα θα δηλώσει υπέρ μας, αλλά είναι θέμα δικό μας αποκλειστικά -της κυπριακής και της ελληνικής κυβέρνησης- πώς θα το χειριστούμε. Αρχίζει και σφίγγει ο κλοιός. Με τις κινήσεις που πράττει η Τουρκία σε όλη την περιοχή πρέπει να πατήσουμε και κάποιο φρένο, γιατί είναι η μέθοδος του σαλαμιού, κόβει-κόβει, παίρνει κομματάκι-κομματάκι και κανείς δεν αντιδράει» είπε και πρόσθεσε: 

«Στην Κύπρο παίζονται τα συμφέροντα του ελληνισμού γενικότερα, αλλά η πολιτική ηγεσία δεν το έχει αντιληφθεί. Δεν είναι ένα κομμάτι ξένο προς τα συμφέροντα του ελληνικού κράτους και του ελληνισμού γενικότερα».

Ο κ. Ευσταθίου θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό πώς θα αντιδράσουν οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας, με τον ίδιο αν ζητά να σταματήσουν την τακτική που ακολουθεί η Τουρκία.

«Κομβικό σημείο να βάλουμε ένα στοπ, (σ.σ. να πούμε) "απαγορεύεται, κύριε" και να το λάβει σοβαρά υπόψη του ο Ερντογάν. Γιατί δεν πάει να κάνει πικνίκ, είναι τα σήματα που εκπέμπει. Δεν είναι το πικνίκ, να πάει ο Ερντογάν να φάει με τον φίλο του τον εθνικιστή που θέλει να πάρει όλη την Κύπρο, είναι τα σήματα που εκπέμπει αυτή η επίσκεψη» κατέληξε.

Με εκδήλωση διαμαρτυρίας απαντά ο Δήμος Αμμοχώστου στο «πικνίκ» του Ερντογάν

«Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το τι ακριβώς θα παρουσιάσει ο Τούρκος Πρόεδρος στα Βαρώσια την Κυριακή. Αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι ότι ενδεχομένως να φέρει μαζί του κάποιους εργολάβους και παράγοντες από την Τουρκία και θα τους μοιράσει δουλειές» επισημαίνει στο Sputnik o νόμιμος δήμαρχος της Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου.

Την ίδια στιγμή, ο Δήμος Αμμοχώστου θα πραγματοποιεί εκδήλωση διαμαρτυρίας.

«Ενώ ο Ερντογάν θα κάνει τη φιέστα του, εμείς θα πραγματοποιήσουμε συγκέντρωση που θα δείξουμε ενεργά την αντίθεσή μας στα τουρκικά σχέδια» τονίζει ο νόμιμος δήμαρχος. Όπως αναφέρει, η εξέλιξη ανάδειξης του Τατάρ ως επικεφαλής των Κατεχομένων είναι η χειρότερη δυνατή και δυναμιτίζει το κλίμα.

Παράλληλα, ο ίδιος τονίζει ότι διεξήχθη μια μεγάλη διαμαρτυρία από τους Τουρκοκύπριους που επιθυμούν τη λύση του Κυπριακού και ίσως αυτό να είναι μια ελπίδα.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;


Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις