Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Διπλωματική πηγή: Η Γερμανία να μη στυλώσει τα πόδια υπέρ της Τουρκίας – Ανοιχτά όλα τα σενάρια


 Στην αυριανή Σύνοδο εκτός από τη Γαλλία, η Ελλάδα θα έχει συμμάχους σε κοινό μέτωπο απέναντι στην Τουρκία, την Αυστρία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τη Δανία, Σλοβενία, Σλοβακία κ.ά.

Σε διπλωματικό μαραθώνιο σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχει επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες, συντονισμένα, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 10-11 του μήνα, με την προσδοκία της επιβολής κυρώσεων κατά της προκλητικής στάσης της Τουρκίας. Και είναι η πρώτη φορά, όπως υπογραμμίζουν στο Sputnik πηγές του υπουργείου, που η Σύνοδος μπορεί να αποφέρει καρπούς υπέρ της Ελλάδας. Με μία προϋπόθεση: «Η Γερμανία να μη στυλώσει τα πόδια της υπέρ της Τουρκίας. Όλα τα σενάρια όμως είναι ανοιχτά και για πρώτη φορά πηγαίνουμε στη Σύνοδο με γεμάτη φαρέτρα. Πάμε πιο δυνατοί από ποτέ και με συμμάχους» τονίζουν οι πηγές του υπουργείου.

Κάνε like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

«Αυτή την ώρα τόσο ο υπουργός και το επιτελείο του όσο και οι διπλωμάτες σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εργάζονται πυρετωδώς αποσκοπώντας να πείσουν τους Ευρωπαίους ότι η Τουρκία είναι πρόβλημα πανευρωπαϊκό κι όχι ελληνικό ή κυπριακό. Είναι σημαντικό ότι η Τουρκία δεν συζητιέται στην Ευρώπη ως "πρόβλημα των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας ή Ελλάδας-Κύπρου" (στο πλαίσιο των παραβιάσεων των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων), αλλά ως πρόβλημα σε σχέση με τις παραβιάσεις της στη Λιβύη, τη Συρία, το Καραμπάχ κ.ά.» προσθέτουν οι πηγές από το ΥΠΕΞ.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ωθήσει τα πράγματα, μας εξηγούν, η πρωτοφανής αντιπαράθεση Τουρκίας-Γαλλίας και το τουρκικό μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, που έχει θορυβήσει πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. «Παρατηρείται, δηλαδή, μια σημαντική μεταστροφή της κοινής γνώμης και του πολιτικού κόσμου στην Ευρώπη στο θέμα της Τουρκίας, καταρχάς λόγω της εριστικής στάσης του Τούρκου Προέδρου έναντι του Γάλλου ομολόγου. Για πρώτη φορά, στην αυριανή Σύνοδο, εκτός από τη Γαλλία, θα έχουμε συμμάχους μας σε κοινό μέτωπο απέναντι στην Τουρκία, την Αυστρία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τη ΔανίαΣλοβενίαΣλοβακία κ.ά.».

«Προβληματική» παραμένει, παρ' όλ' αυτά, σύμφωνα με τις πηγές του ΥΠΕΞ, η στάση της Νότιας Ευρώπης (δηλαδή Ιταλίας και Ισπανίας), καθώς «δεν επιθυμούν οι κυβερνήσεις της να θέσουν σε κίνδυνο τα τεράστια εμπορικά οφέλη τους από τις σχέσεις τους με την Τουρκία».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάντως του ΥΠΕΞ, «είναι θέμα γοήτρου για τη Γαλλία» κι έτσι ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις τις επόμενες ημέρες στην Τουρκία, που όμως δεν θα περιλαμβάνουν «σε καμία περίπτωση» το εμπάργκο όπλων, αλλά μέτρα εναντίον προσώπων για τις παράνομες έρευνες του Oruc Reis.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει μάλιστα προετοιμαστεί να επιδώσει αύριο στον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, γραπτώς εντολή για λίστα τομεακών κυρώσεων. Πιθανή θεωρείται και η αναστολή της προενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ε.Ε. «Ακόμη κι αυτό να γίνει, δηλαδή να δούμε light κυρώσεις, θα είναι σημαντικό» υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.

Στη Σύνοδο, από τη μεριά των 27 ηγετών της Ε.Ε., θα αποφασιστεί «ποια μέτρα θα επιβληθούν ή θα αποφασιστούν για την Τουρκία» όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, υπογραμμίζοντας ότι «όλα είναι στο τραπέζι».

«Η Τουρκία συνεχίζει με τα βήματα τα οποία οδήγησαν εχτές (σ.σ. τη Δευτέρα) τον ύπατο εκπρόσωπο να δηλώσει ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν θετικές εξελίξεις» σημείωσε ο Πίτερ Στάνο.

Αναφορικά με τη Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ότι οι εργασίες «έχουν ξεκινήσει σε τεχνικό επίπεδο», χωρίς ωστόσο να υπάρχουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες προς ανακοίνωση.

Σε δημοσίευμα του Reuters, ωστόσο, σύμφωνα με το σχετικό προσχέδιο στο οποίο θα πρέπει να συμφωνήσουν οι ηγέτες της ΕΕ στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερα φυσικά και νομικά πρόσωπα που θεωρούνται υπεύθυνα για τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Τουρκία ενεργεί έξω από τα όρια της διεθνούς νομιμότητας και έχει καταστεί, δυστυχώς, ο ταραχοποιός της περιοχής» υποστήριξε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την τριμερή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Ιορδανίας και Κύπρου στο Αμμάν, ανεβάζοντας πολύ τους τόνους.

«Η Τουρκία διαδίδει προπαγάνδα και ψεύτικες ειδήσεις απειλεί με χρήση βίας, έχει απειλήσει με πόλεμο την Ελλάδα εάν ασκήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα, επεκτείνοντας τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια κι έχει εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων.

Μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη, Μέρκελ, Μακρόν και Αναστασιάδη, που έληξε πριν λίγη ώρα το μεσημέρι της Τετάρτης, η ελληνική πλευρά περιμένει νέο, βελτιωμένο προσχέδιο συμπερασμάτων σε σχέση με την Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις