Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Εκλογές στη Βενεζουέλα: «Οι διαδικτυακές εκλογές του Γκουαϊδό είναι αντισυνταγματικές»


 «Αντισυνταγματικές» χαρακτηρίζει τις διαδικτυακές εκλογές που διοργανώνει ο Χουάν Γκουαϊδό, ο Kώστας Παλαμίδης, Ελληνοβενεζουελάνος ιδρυτής του Εθνικού Θεάτρου της χώρας, υποστηρίζοντας ότι μια νίκη του Νικολάς Μαδούρο στις αυριανές εκλογές θα διευκόλυνε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την οικονομία της χώρας.

«Μια νίκη στις αυριανές εκλογές θα έλυνε τα χέρια του προέδρου Μαδούρο, για να προβεί στις μεταρρυθμίσεις που δεν μπορούσε να κάνει μέχρι σήμερα, λόγω του πολέμου που του έκανε η Εθνοσυνέλευση και ο Γκουαϊδό» μας τονίζει ο Ελληνοβενεζουελάνος ιδρυτής του Εθνικού Θεάτρου της Βενεζουέλας και διδάσκων στην Ακαδημία Τεχνών του Καράκας, Kώστας Παλαμίδης, ο οποίος μάλιστα έχει συναντήσει τον Νικολάς Μαδούρο στο Προεδρικό Μέγαρο, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του 2015, για να του παρουσιάσει το θεατρικό έργο για τη ζωή του Μπολιβάρ και του Τσάβες, που θα περιόδευε σε συνεργασία με το δημαρχείο του Καράκας.

Κάνε like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

«Του είπα τότε, ότι το όνομά του είναι Νικόλαος κι ότι επειδή οι εκλογές θα γίνουν στις 6 του μήνα, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, ο άγιος θα είναι μαζί του και θα σημάνει τη νίκη του λαού. Του έκανε μεγάλη εντύπωση», θυμάται σήμερα ο άνθρωπος του Πολιτισμού.

«Μάλιστα ο κ. Μαδούρο αυτό το έλεγε και στις εκπομπές που έκανε. Δεν έχει το χάρισμα του Τσάβες» παραδέχεται ο κ. Παλαμίδης, «αλλά είναι ο νόμιμος κληρονόμος του Τσάβες και συνεχίζει, παρόλο τον πόλεμο, το έργο της Μπολιβαριανής Επανάστασης. Ήταν ο καλύτερος διάδοχος που θα μπορούσε να έχει ο Τσάβες».

Αναλυτικά η συνέντευξη με τον Kώστα Παλαμίδη:

- Πόσο κρίσιμες είναι οι αυριανές εκλογές; Αν αλλάξει η ισορροπία στη νέα εθνοσυνέλευση τι αναμένουμε; Αν πάρει την εθνοσυνέλευση το κυβερνών κόμμα, ισχυροποιείται Νικολάς Μαδούρο;

Άμα υπερισχύσει το κυβερνητικό κόμμα θα ανοίξει τον δρόμο για νέες νομοθεσίες, που μπλόκαραν όλα αυτά τα χρόνια από την εθνοσυνέλευση, καθώς ελεγχόταν από την αντιπολίτευση και τον Γκουαϊδό. Το μόνο που προσπαθούσε όλα αυτά τα χρόνια η εθνοσυνέλευση ήταν να ρίξει τον Μαδούρο με τρόπους πάντοτε αντισυνταγματικούς. Θα έλεγα αυτό επιδιώκουν αυτές οι εκλογές, μια Βουλή υπέρ της Μπολιβαριανής Επανάστασης Εθνοσυνέλευση. Να φύγουν από τη μέση τα εμπόδια και τα σαμποτάζ της αντιπολίτευσης, να γίνουν και βουλευτικές εκλογές.

Μια νίκη θα λύσει τα χέρια του προέδρου Μαδούρο για να προβεί σε μεταρρυθμίσεις που δεν μπορούσε να κάνει μέχρι σήμερα, λόγω του πολέμου που είχε από την εθνοσυνέλευση.

- Πώς ακριβώς σαμποτάρει η αντιπολίτευση τις εκλογές; Αληθεύει ότι ο Γκουαϊδό διενεργεί τις δικές του διαδικτυακές εκλογές;

Ναι, αυτό επιδιώκει που είναι και εξωφρενικό και αντισυνταγματικό. Ένα είδος κακού θεάτρου, ένα παιχνίδι επικίνδυνο του κ. Γκουαϊδό με όλο το κακό κουκλοθέατρο που τον κάνει να παίζει σε αυτό το έργο, εκτός και αν ο ίδιος είναι συγγραφέας αυτού του τερατουργήματος. Δυστυχώς, όμως, έχει την ενίσχυση των ΗΠΑ και της Ε.Ε., η οποία και πάλι παίζει σήμερα ένα πολύ κακό παιχνίδι εν όψει των εκλογών, προεξοφλώντας ότι είναι άκυρες, λόγω νοθείας!

- Ποια μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει, ποια αλλαγή για να πατήσει πάλι η Βενεζουέλα στα πόδια της; Η κυβέρνηση Μαδούρο δεν έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις, ειδικά στην οικονομία που έχει χτυπηθεί από τις κυρώσεις.

Δεν έχει κάνει γιατί μάλλον την πολεμάνε από διάφορες μεριές. Η μεγάλη οπωσδήποτε αλλαγή πρέπει να γίνει στον οικονομικό κλάδο ο οποίος έχει γονατίσει με το ψεύτικο δολάριο που κυβερνά την οικονομική ζωή της Βενεζουέλας. Παρότι λένε ότι δεν θα γίνει "δολαροποίηση", η κυβέρνηση μάλλον έχει προβεί αθόρυβα σε αυτή, γιατί δεν εξηγείται αλλιώς ο τρόπος που κυκλοφορεί στη χώρα το δολάριο. Δεν είναι μόνο το συνάλλαγμα που εισάγεται από τους Βενεζουελάνους του εξωτερικού. Είναι εφιαλτικό για την οικονομία και τον λαό της χώρας.

Πρέπει ο Νικολάς Μαδούρο, αν έχει πια με το μέρος του μετά τις εκλογές και τη Βουλή, να προχωρήσει σε νόμους για να ενισχύσει την οικονομία του κράτους. Έχει κάνει πολλά για την κοινωνία, την Παιδεία. Εγώ είμαι εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου των Τεχνών στο Καράκας, που άνοιξε σε 10 νομούς παραρτήματα. Είναι κάτι που έκανε η Σοσιαλιστική Κυβέρνηση της Επανάστασης. Επίσης, ως ιδρυτής και σκηνοθέτης του Εθνικού Θεάτρου της Βενεζουέλας, πρέπει να πω ότι στον χώρο της Παιδείας και του πολιτισμού γίνεται δουλειά ουσίας, με δομές, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κράτος της Λατινικής Αμερικής. Και γι' αυτό, η Μπολιβαριανή Επανάσταση είναι κάτι που χρειαζόταν Βενεζουέλα. Ευτυχώς 20 χρόνια επιζεί!

- Θα αλλάξει η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ με τον Τζο Μπάιντεν;

Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο αίνιγμα. Δεν είμαστε στη Βενεζουέλα αισιόδοξοι με την πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ. Πάντα, ξέρουμε, το παιχνίδι της εξωτερική πολιτικής των ΗΠΑ είναι αντισοσιαλιστικό και ιμπεριαλιστικό. Αλλά κάτι μου λέει ότι ίσως να είναι κάπως καλύτερα.

Αν σκεφτούμε ότι ο Ομπάμα, παρότι είπε -ή τον βάλανε να πει- ότι η Βενεζουέλα είναι "τρομοκρατικό κράτος", στην εξωτερική πολιτική αποδείχθηκαν εκ νέου χειρότεροι οι Ρεπουμπλικάνοι, με πολλά παρασκηνιακά βρώμικα παιχνίδια, και με τις κυβερνήσεις Βραζιλίας και του Ισημερινού, όπου ανέβηκε στην εξουσία ο μεγαλύτερος προδότης της Λατινικής Αμερικής, ο κ. Μορένο, αλλά και με την Κολομβία, που είναι ο χειρότερος εχθρός που θα μπορούσε να έχει κάποιος γείτονας. Το ό,τι βεβαίως, δεν θα ξαναδούμε τον κ. Πομπέο να ανεβοκατεβαίνει κάνοντας δηλώσεις εναντίον της Βενεζουέλας είναι μια ανάσα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις