Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Έκτακτο δελτίο καιρού: Έρχονται ισχυρές βροχές και χαλάζι - Ποιες περιοχές επηρεάζονται


 Νέο «κύμα» κακοκαιρίας με βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους αναμένεται να επηρεάσει πολλές περιοχές της χώρας το επόμενο διήμερο.


Σε ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις θα πλήξουν σήμερα Πέμπτη (3/12) τα νησιά του Ιονίου από τις από τις απογευματινές ώρες, ενώ από αργά το βράδυ την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.


Εξασθένηση των φαινομένων στις περιοχές αυτές αναμένεται από το απόγευμα της Παρασκευής (4/12).


Την Παρασκευή τα έντονη φαινόμενα θα επηρεάσουν την κεντρική Μακεδονία, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (κυρίως τα νότια τμήματά τους) και το βράδυ την ανατολική Μακεδονία.


Επίσης, κατά περιόδους, μέχρι τις απογευματινές ώρες, την εμφάνισή τους θα κάνουν στην ανατολική Πελοπόννησο, στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην Εύβοια και στην Κρήτη.


Επίσης σήμερα Πέμπτη στο Ιόνιο θα πνέουν θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι 7 με 8 και πρόσκαιρα από το βράδυ έως 9 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.


Νέο βαρομετρικό χαμηλό από την Ιταλία

Η έλευση ενός νέου βαρομετρικού χαμηλού από την Ιταλία, αναμένεται να φέρει μαζί του, κατά το διήμερο της Πέμπτης και της Παρασκευής, βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της Ελλάδας.


Σύμφωνα μάλιστα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, οι βροχές που σημειώνονται στο Ιόνιο από το πρωί σήμερα (3/12), θα ενισχυθούν βαθμιαία, ενώ μετά το απόγευμα θα επεκταθούν ανατολικά «πλήττοντας» την Πελοπόννησο και την Κρήτη.


Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της νύχτας και προς τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, την εμφάνισή τους θα κάνουν βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες στο σύνολο σχεδόν της χώρας.


Τα φαινόμενα. μάλιστα, αναμένονται κατά τόπους ισχυρά, στα κεντρικά και νότια, ενώ υπάρχει αυξημένη πιθανότητα τοπικών χαλαζοπτώσεων στα νησιά του Αιγαίου.


Για αύριο, προβλέπονται επίσης βροχές και τοπικές καταιγίδες, αρχικά σε μεγάλο τμήμα της χώρας, οι οποίες όμως βαθμιαία και από τα δυτικά θα εξασθενήσουν, ενώ μετά το απόγευμα της Παρασκευής θα περιοριστούν στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα, στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη.


Την ίδια ώρα, θυελλώδεις θα πνέουν οι νοτιοανατολικοί άνεμοι στο Ιόνιο με τις εντάσεις τους τόσο σήμερα όσο και την Παρασκευή να φτάνουν ακόμα και τα οκτώ μποφόρ.


Όσον αφορά στην Αθήνα, μετά το απόγευμα, αναμένονται τοπικές βροχές οι οποίες θα ενταθούν τις νυχτερινές ώρες.


Ο υδράργυρος θα δείξει από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο στα βόρεια η θερμοκρασία θα είναι 1-2 βαθμούς χαμηλότερη.


Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, ωστόσο μετά το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς μέτριους 5 μποφόρ.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για σήμερα Πέμπτη 3/12

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα ανατολικά και βόρεια, ωστόσο μετά το απόγευμα θα εκδηλωθούν βροχές οι οποίες τη νύχτα θα γίνουν ισχυρές.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα νοτιοανατολικοί 4 με 5, με τον υδράργυρο να δείχνει από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Από την άλλη, στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Φαινόμενα τα οποία τη νύχτα θα ενταθούν.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί, νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές, όπως και στη Θράκη θα παρατηρηθούν νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Κατά τόπους ωστόσο στη δυτική Μακεδονία και στη Θράκη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά Ιονίου, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική Πελοπόννησο θα σημειωθούν αυξημένες νεφώσεις με βροχές και στα θαλάσσια- παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες.

Τα φαινόμενα στο Ιόνιο κατά διαστήματα πιθανώς να είναι ισχυρά, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο έως και 8 μποφόρ.

Ο υδράργυρος θα δείξει από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο στο εσωτερικό της Ηπείρου η θερμοκρασία θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Ανατολική Πελοπόννησο προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές, οι οποίες, μετά το μεσημέρι, στα νότια, θα εξελιχθούν σε σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα νοτιοανατολικοί 4 με 6.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στην Κρήτη και από το μεσημέρι βαθμιαία και στις Κυκλάδες αναμένονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα νοτιοανατολικοί τοπικά 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στις Κυκλάδες ωστόσο η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα θα παρατηρηθούν, στα βόρεια, λίγες νεφώσεις οι οποίες τη νύχτα θα αυξηθούν. Στα νότια αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες οι οποίες επίσης τη νύχτα θα είναι ισχυρότερες.

Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί και από το απόγευμα νοτιοανατολικοί, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, ενώ ο υδράργυρος θα δείξει από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η θερμοκρασία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Σάμο, τέλος, αναμένονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν, ενώ από το απόγευμα θα εκδηλωθούν βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση για αύριο Παρασκευή (4/12)

Για την Παρασκευή προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια.

Τα φαινόμενα στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά, ωστόσο από το απόγευμα όμως στα δυτικά θα εξασθενήσουν.

Παροδικές χιονοπτώσεις αναμένονται στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί, νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στο Ιόνιο τις πρωινές ώρες 7 με 8.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Η πρόγνωση για το Σάββατο 5/12 και την Κυριακή 6/12

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πρόσκαιρα στις Κυκλάδες.

Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες και τοπικές βροχές στα δυτικά, οι οποίες από το απόγευμα της Κυριακής θα ενταθούν και θα εξελιχθούν σε καταιγίδες.

Χιόνια αναμένεται να πέσουν το βράδυ της Κυριακής στα βορειοδυτικά ορεινά, ενώ τοπικά περιορισμένη θα είναι η ορατότητα στα ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.

Παράλληλα, ευνοείται η μεταφορά σκόνης από την Αφρική κυρίως στα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν το Σάββατο από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στο Ιόνιο από το απόγευμα 6 και τη νύχτα τοπικά 7 μποφόρ, ενώ την Κυριακή νοτιοανατολικοί 4 με 6 στα δυτικά 7 με 8 με τάση ενίσχυσης από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις