Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Ένα βήμα πριν την απόκτηση των F-35 τα ΗΑΕ - Πέρασε από την αμερικανική γερουσία - Η συμφωνία αφορά την απόκτηση 50 μαχητικών και 18 drones


 Και τελικά το συμβόλαιο-μαμούθ των ΗΑΕ προς της ΗΠΑ για την απόκτηση μαχητικών και drones παίρνει σάρκα και οστά καθώς την Τετάρτη η εκατονταμελής αμερικανική Γερουσία ενέκρινε την Τετάρτη την πώληση των υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων (F-35, MQ-9 Reaper και όπλα), αξίας 23 δισεκ. δολαρίων (19 δισεκ. ευρώ), παρότι έγιναν προσπάθειες να μπλοκαριστεί με δύο ψηφίσματα.

Η συμφωνία τελικά πέρασε από την ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία με μικρή πλειοψηφία (47 – 49 για το ψήφισμα για τα F-35, 46 – 50 για το ψήφισμα για τα drones).

Οι υποστηρικτές της πώλησης περιέγραψαν τα ΗΑΕ «ως σημαντικό συνεργάτη των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή». Αρχικά η κυβέρνηση Τραμπ δήλωσε στο Κογκρέσο στις 10 Νοεμβρίου ότι ενέκρινε την πώληση των όπλων.

Κάνε like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

Πάντως, η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, αναμένεται να στηρίξει τα δύο ψηφίσματα κατά της συμφωνία. 

Το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η διοίκηση «αντιτίθεται σθεναρά» στα ψηφίσματα και ισχυρίστηκε ότι οι πωλήσεις όπλων «στηρίζουν άμεσα τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών».

Εάν τελικά ολοκληρωθεί η συμφωνία απόκτησης των F-35 τα ΗΑΕ γίνονται η πρώτη αραβική χώρα με τόσο υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη.

Η συμφωνία αφορά την απόκτηση 50 μαχητικών και 18 drones

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις