Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2020

Στο μικροσκόπιο οι συναλλαγές επιχειρηματιών - Οι φορολογικοί παράδεισοι που "σκανάρει" το υπουργείο Οικονομικών

 


Μπελίζ, Μποναίρ, Ναουρού, Βανουάτου, Κύπρος, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία είναι μεταξύ των «εξωτικών» φορο-προορισμών, που το Υπουργείο Οικονομικών … τριπλο-«τσεκάρει»: Η λίστα που παρουσιάζει σήμερα το enikonomia.gr περιλαμβάνει 40 κράτη, οι συναλλαγές με τα οποία είτε δεν γίνονται αποδεκτές ή περνούν από το «κόσκινο» της Εφορίας.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης


Τι είναι όμως αυτός ο κατάλογος των 40 κρατών με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, γιατί την έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών και πού χρησιμεύει; Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά γενικό κανόνα, όλες οι δαπάνες που πραγματοποιεί μια επιχείρηση εκπίπτουν από τα φορολογητέα έσοδά της: Με την προϋπόθεση βεβαίως, να είναι προς το συμφέρον της επιχείρησης ή κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές της, να αντιστοιχούν σε πραγματική συναλλαγή, εγγράφονται στα λογιστικά βιβλία της περιόδου κατά την οποία πραγματοποιούνται και να αποδεικνύονται με κατάλληλα δικαιολογητικά.

Κάνε like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

Χωρίς έκπτωση μέχρι… απόδειξης των συναλλαγών

Όμως ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος απαριθμεί και μια σειρά δαπανών οι οποίες δεν εκπίπτουν φορολογικά, ακόμα και αν πληρούνται οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις. Μεταξύ αυτών και οι δαπάνες που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, που είναι φορολογικός κάτοικος σε κράτος που υπόκειται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Οι δαπάνες λοιπόν προς κράτος με προνομιακό φορο-καθεστώς δεν εκπίπτουν, εκτός εάν ο φορολογούμενος αποδείξει:


α) ότι αυτές αφορούν σε πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές και

β) ότι δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών ή εισοδημάτων ή κεφαλαίων με σκοπό τη φοροαποφυγή ή τη φοροδιαφυγή.

Με άλλα λόγια οι δαπάνες αυτές δεν εκπίπτουν κατ’ αρχήν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, εκτός εάν ο φορολογούμενος αποδείξει ότι… δεν φοροδιαφεύγει!


Πότε αρχίζει έλεγχος σε «πονηρές» συναλλαγές

Το σκηνικό διαφοροποιείται εάν μιλάμε για δαπάνες που καταβάλλονται σε φορολογικό κάτοικο κράτους - μέλους της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. που ναι μεν έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς, υπάρχει όμως και μια νομική βάση για την ανταλλαγή πληροφοριών: Σε αυτή την περίπτωση τα έξοδα κατ’ αρχήν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων. Όμως, σε περίπτωση αμφισβήτησης, η αρμόδια ελεγκτική αρχή απευθύνει τεκμηριωμένο αίτημα διοικητικής συνδρομής μέσω της αρμόδιας Δ/νσης Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, και αν από τη διενεργούμενη από ανταλλαγή πληροφοριών αποδεικνύεται ότι οι σχετικές δαπάνες δεν αφορούν πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές και έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών ή εισοδημάτων ή κεφαλαίων με σκοπό τη φοροαποφυγή ή τη φοροδιαφυγή, οι εν λόγω δαπάνες δεν αναγνωρίζονται τελικώς για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα.


Πώς «αναγνωρίζονται» οι φορολογικοί παράδεισοι

Ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο θεωρείται ότι υπόκειται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς, όταν η φορολογική κατοικία του βρίσκεται σε οποιοδήποτε κράτος, ακόμη και σε κράτος - μέλος της ΕΕ, εάν σε αυτό το κράτος:


α) δεν υπόκειται σε φορολογία ή, εάν υπόκειται, δεν φορολογείται εν τοις πράγμασι, ή

β) υπόκειται σε φόρο επί των κερδών ή των εισοδημάτων ή του κεφαλαίου, του οποίου ο συντελεστής είναι ίσος ή κατώτερος από το 60% του συντελεστή φορολογίας νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που θα οφειλόταν σύμφωνα με τις διατάξεις της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας, εάν ήταν φορολογικός κάτοικος ή διατηρούσε μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα

Τα κράτη που έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς καθορίζονται ομοίως με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Έτσι έγινε και φέτος.


Ολόκληρος ο κατάλογος με τους «φορο-παραδείσους»

Ο κατάλογος των Κρατών που θεωρείται πως έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς για το έτος 2019, με βάση το προαναφερόμενα κριτήρια, είναι ο ακόλουθος:


1.


Άγιος Ευστάθιος


St Eustatius


2.


Αλβανία


Albania


3.


Ανγκουίλα


Anguilla


4.


Ανδόρα


Andorra


5.


Βανουάτου


Vanuatu


6.


Βερμούδες


Bermuda


7.


Βόρεια Μακεδονία


North Macedonia


8.


Βοσνία -Ερζεγοβίνη


Bosnia- Herzegovina


9.


Βουλγαρία


Bulgaria


10.


Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι


British Virgin Islands


11.


Γιβραλτάρ


Gibraltar


12.


Γκέρνσεϋ


Guernsey


13.


Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα


United Arab Emirates


14.


Ιορδανία


Hashemite Kingdom of Jordan


15.


Ιρλανδία


Ireland


16.


Κατάρ


Qatar


17.


Κόσσοβο


Kosovo


18.


Κύπρος


Cyprus


19.


Λίχτενσταϊν


Liechtenstein


20.


Μακάο


Macau


21.


Μαλδίβες


Republic of Maldives


22.


Μαυροβούνιο


Montenegro


23.


Μολδαβία


Republic of Moldova


24.


Μονακό


Monaco


25.


Μονσεράτ


Montserrat


26.


Μπαχάμες


The Bahamas


27.


Μπαχρέϊν


Bahrain


28.


Μπελίζ


Belize


29.


Μποναίρ


Bonaire


30.


Ναουρού


Nauru


31.


Νήσοι Κέϋμαν


Cayman Islands


32.


Νήσοι Μάρσαλ


Marshall Islands


33.


Νήσοι Τέρκς και Κάϊκος


Turks and Caicos


34.


Νήσος του Μάν


Isle of Man


35.


Ουγγαρία


Hungary


36.


Ουζμπεκιστάν


Uzbekistan


37.


Παραγουάη


Paraguay


38.


Σαουδική Αραβία


Saudi Arabia


39.


Σρι-Λάνκα


Sri Lanka


40.


Τζέρσεϋ


Jersey

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις