Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Γιατί απεργούν τα κανάλια - Τα αιτήματα


 Οι τηλεοπτικοί σταθμοί στην Ελλάδα πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, ύστερα από απόφαση που έλαβαν Ομοσπονδίες στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ.

Σε απεργία 24 ωρών προχωρούν όλα τα ιδιωτικά κανάλια αλλά και η δημόσια τηλεόραση, αντιδρώντας στις διατάξεις που περιλαμβάνει το «νομοσχέδιο Πέτσα».

Συγκεκριμένα, η απεργία αρχίζει από σήμερα το απόγευμα, στις 6 μ.μ., και συμμετέχουν όλοι οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί της χώρας, η ΕΡΤ και το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Μάλιστα, η απόφαση για την κήρυξη της απεργίας ελήφθη από το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων, η ΠΟΕΣΥ, μέλος της οποίας είναι η ΕΣΗΕΑ, και οι ΠΟΕΠΤΥΜ και ΠΟΣΠΕΡΤ, διαμαρτυρόμενες για τις προβλέψεις του αρ. 41 του «νομοσχεδίου Πέτσα».


Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Ομοσπονδίες του κλάδου, αναφέρουν ότι απαιτούν τα εξής:

την άμεση απόσυρση όλων των αντεργατικών διατάξεων του νομοσχεδίου

Κάνε like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

την έναρξη διαλόγου της Κυβέρνησης με όλους τους εμπλεκόμενους, για την κατάρτιση ενός αυτόνομου νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει συνολικά τους Πανελλήνιους και τους Περιφερειακούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς.

Παράλληλα, τονίζουν πως αντιδρούν στα εξής:

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News - Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

σε όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις και σε όλες τις προωθούμενες παρεμβάσεις που υπονομεύουν διαλυτικά τις Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και τα ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζουν καίρια τη θέση και τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και το δικαίωμα της κοινωνίας για αξιόπιστη και έγκυρη ενημέρωση.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι «εν μέσω πανδημίας και παραμονές Χριστουγέννων, αιφνιδιαστικά και με διαδικασίες εξπρές, τέθηκε σε διαβούλευση από τον αρμόδιο Υπουργό Στέλιο Πέτσα το Σχέδιο Νόμου, «Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της τροποποιημένης με την Οδηγία (ΕΕ) 2018/1808του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ηςΝοεμβρίου 2018, Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 10ης Μαρτίου 2010 για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης», το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις που απειλούν να καταλύσουν τον στενό πυρήνα των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων επιφέροντας συρρίκνωση των θέσεων εργασίας και μαζικές απολύσεις».

«Θυμίζουμε, ότι έχει αφεθεί αδικαιολόγητα αναπάντητο και μετέωρο ένα χρόνο τώρα το μείζον αίτημα του κλάδου για ενίσχυση του έντυπου Τύπου και τώρα επιχειρείται με μονόπλευρο τρόπο και εκκωφαντική απουσία διαλόγου να επέλθει ακόμα ένα ισχυρό πλήγμα στις εργασιακές συνθήκες των δημοσιογράφων και όλων των εργαζομένων στον Τύπο, οι οποίοι μάχονται, σε πρωτόγνωρα αντίξοες συνθήκες, πιο ισχυρά και πιο άμεσα από ποτέ, για την ανάγκη της αγωνιούσας ελληνικής κοινωνίας για αντικειμενική και αξιόπιστη ενημέρωση», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση των Ομοσπονδιών..

Σημειώνεται πως, προηγήθηκε η διαβούλευση των συνδικαλιστών του κλάδου των ΜΜΕ, χθες και σήμερα, με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Στέλιο Πέτσα, χωρίς, όμως, να υπάρξει αποτέλεσμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις