Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Η ιταλική «μαφία της Ντραγκέτα» στο εδώλιο του δικαστηρίου - Μαζική απαγγελία κατηγοριών σε 444 μέλη της!

 Στις 3 Ιανουαρίου δικάζονται οι 355 της συμμορίας που ξεπέρασε την «Κόζα Νόστρα»


Δικαστής απήγγειλε κατηγορίες σήμερα σε βάρος 444 φερόμενων μελών της μαφιόζικης οργάνωσης Ντραγκέτα μεταξύ άλλων για ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, εκβιασμό, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και διακίνηση ναρκωτικών, έγινε γνωστό από μια δικαστική πηγή.

Η δίκη των 355 εκ των κατηγορουμένων θα ξεκινήσει στις 3 Ιανουαρίου και θα είναι μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις κατά του οργανωμένου εγκλήματος στην Ιταλία.

Άλλοι 89 ύποπτοι συμφώνησαν σε μια γρήγορη δίκη για την ίδια υπόθεση η οποία θα ξεκινήσει στις 27 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας κι είχε ένα αντίγραφο του κατηγορητηρίου. Όσοι αποδέχθηκαν μικρότερης διάρκειας ακροαματικές διαδικασίες θα τιμωρηθούν με μειωμένες ποινές, στην περίπτωση καταδίκης τους.

Η Ντραγκέτα έχει την έδρα της στην Καλαβρία, στη νότια Ιταλία, και ξεπέρασε την Κόζα Νόστρα, καθώς αναδείχθηκε στην ισχυρότερη μαφιόζικη οργάνωση στη χώρα και μία από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις παγκοσμίως.

Εν αναμονή της σημερινής απόφασης, οι αρχές προχώρησαν στην ανέγερση ενός δικαστηρίου στην πόλη Λαμέτσια Τέρμε, στην Καλαβρία, που έχει επαρκείς χώρους για να στεγάσει τους κατηγορούμενους, τους δικηγόρους, τους εισαγγελείς και τους δικαστές.

Η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας πριν από έναν χρόνο όταν η αστυνομία συνέλαβε 334 ανθρώπους, μεταξύ αυτών δικηγόρους, λογιστές, δημόσιους λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους, σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κατά του οργανωμένου εγκλήματος στην Ιταλία.

«Προφανώς οι μαφιόζοι αλλάζουν και εξελίσσονται μαζί με την κοινωνία και μοιάζουν όλο και περισσότερο με τους υπόλοιπους. Οι μαφιόζοι δεν είναι αρειανοί, ζουν ανάμεσά μας», δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ο Νικόλα Γκρατέρι, ο εισαγγελέας που ηγείται της υπόθεσης.

«Οι μαφιόζοι προτιμούν να διαφθείρουν τους ανθρώπους παρά να τους σκοτώνουν, διότι οι πυροβολισμοί προσελκύουν ανεπιθύμητη προσοχή», συμπλήρωσε.

Η τελευταία φορά που η Ιταλία δίκασε εκατοντάδες φερόμενα ως μέλη της μαφίας ταυτόχρονα ήταν το 1986 στο Παλέρμο, σε μια υπόθεση που αποτέλεσε σημείο καμπής στη μάχη κατά της Κόζα Νόστρα.

Η γέννηση της πρωτομαφίας και η εξέλιξη της Ντραγκέτα

Κάνε like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

Αρχικά, ο όρος «μαφιόζο» δεν είχε καμιά εγκληματική υποδήλωση, σήμαινε απλά «αρρενωπός», «ανδροπρεπής», αν και αργότερα άρχισε να υποδηλώνει τον νεαρό που είχε μπει στο στόχαστρο των Αρχών. Η Σικελία είχε εξάλλου μακρά ιστορία ξένων εισβολέων και οι «μαφιόζι» ήταν οι ντόπιοι που ανέλαβαν την προστασία του λαού από τις ξένες κυβερνήσεις.

Αργότερα, στον 19ο αιώνα, οι φεουδάρχες που είχαν ανάγκη μετρητό πουλούσαν τμήμα των κτημάτων τους σε ιδιώτες και όταν η Σικελία προσαρτήθηκε στην Ιταλία το 1860, οι γαιοκτήμονες αναγκάστηκαν να χάσουν ακόμα μεγαλύτερο μέρος της γης τους. Τώρα ήταν ώρα να αναλάβουν δράση οι ιδιωτικοί στρατοί των τσιφλικάδων και χωρίς καλά οργανωμένη αστυνομία ακόμα, ο νόμος είχε περιέλθει στα χέρια των λίγων και των ισχυρών. Για να προστατευτεί λοιπόν ο νεόπλουτος αστός από τη μήνη των παραδοσιακών πλουσίων έπρεπε να προσλάβει τους «μαφιόζους» στη δούλεψή του, οι οποίοι άρχισαν να εξυπηρετούν και άλλα θελήματα, όπως την είσπραξη των χρεών.

Κάποια στιγμή, σύντομα πάντως, οι μαφιόζοι συνειδητοποίησαν ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν τα κέρδη τους γινόμενοι ταυτόχρονα και ληστές και προστάτες. Αυτή είναι σχηματικά η ιστορία της «προστασίας» και η γέννηση της σικελικής Μαφίας, καθώς οι συμμορίες αυτές αποκαλούνταν τώρα «Κόζα Νόστρα» (κάτι σαν «το δικό μας πράγμα»).

Όταν κάποιοι από τους σικελούς αυτούς μαφιόζους εξορίστηκαν στην πάμφτωχη και ξεχασμένη από τον θεό Καλαβρία, σχημάτισαν εκεί μια νέα και ακόμα πιο απόκρυφη οργάνωση που ονομάστηκε «Ντραγκέτα»…

Το κομμένο αυτί του κληρονόμου: η Ντραγκέτα δείχνει τη δύναμή της

Για έναν σχεδόν αιώνα, η Ντραγκέτα παρέμενε καθηλωμένη στην Καλαβρία και γιγαντωνόταν μέσα στις σκιές της φτώχειας και της ανέχειας. Το 1888 ο νομάρχης της Καλαβρίας έλαβε μια επιστολή από ανώνυμο πληροφοριοδότη που τον ενημέρωνε για την παρουσία «μιας οργάνωσης που δεν φοβάται τίποτα».

Το 1975 η Ντραγκέτα διασπάστηκε καθώς οι παλιότερες γενιές επέμεναν να μένουν κρυμμένες στο περιθώριο και να δρουν τοπικά, την ίδια ώρα που οι νέοι και φιλόδοξοι μαφιόζοι αναζητούσαν τη γενίκευση της δράσης και την επέκταση της ακτίνας τους. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία πολλών παρακλαδιών και οι νέοι «νονοί» που ξεπήδησαν ξεκαθάρισαν τους λογαριασμούς τους σε έναν τρομερό εμφύλιο πόλεμο. Έπειτα από 300 σχεδόν θανάτους, ένα νέο και φιλόδοξο παρακλάδι ήταν πια στην κορυφή, με τη δική του δουλειά να είναι οι απαγωγές ευκατάστατων επιχειρηματιών, τους οποίους έκρυβε στις σπηλιές της Καλαβρίας ζητώντας λύτρα για την απελευθέρωσή τους.

Δύο χρόνια πριν (10 Ιουλίου 1973), ο συγκεκριμένος βραχίονας της Ντραγκέτα είχε απαγάγει τον εγγονό του κροίσου της πετρελαϊκής Τζον Πολ Γκετί, απαιτώντας λύτρα της τάξης των 17 εκατ. δολαρίων. Αρχικά ο Γκετί αρνήθηκε να πληρώσει για να μην υποθηκεύσει το μέλλον των άλλων 14 εγγονιών του, καθώς αν πλήρωνε τους μαφιόζους τότε όλοι τους θα διέτρεχαν μεγάλο κίνδυνο στο μέλλον. Η Ντραγκέτα έκοψε λοιπόν το αυτί του εγγονού, χωρίς αναισθητικό, και το ξαπέστειλε στον κροίσο με το ταχυδρομείο!

Ο θρυλικός σπαγκοραμμένος παππούς δεν πλήρωνε με τίποτα, ο αποκληρωμένος πατέρας του δεν είχε μία και το πράγμα οδηγούνταν σε αδιέξοδο. Ο 16χρονος Πολ, που πέρασε 5 μήνες σε μια σπηλιά της Καλαβρίας, κραύγαζε για την απελευθέρωσή του και από την παγκόσμια κατακραυγή ο παππούς Γκετί συμφώνησε τελικά να πληρώσει μόλις 2,2 εκατ. δολάρια, με τον όρο να του τα ξεπληρώσει ο γιος του με επιτόκιο 4%! Παρά το σκόντο, η Ντραγκέτα δέχτηκε τα λύτρα και άφησε ελεύθερο τον εγγονό, γεννώντας έτσι μια μακρά και επικερδέστατη παράδοση με απαγωγές επιχειρηματιών και γόνων πλουσίων…

Η παρακμή της Κόζα Νόστρα

Με τα απίστευτα ποσά που έβγαζε από τις απαγωγές, η Ντραγκέτα εισέβαλε σιγά σιγά στο εμπόριο ναρκωτικών, αν και είχε να τα βάλει με τη σαφώς ισχυρότερη και καλύτερα οργανωμένη σικελική Μαφία της Κόζα Νόστρα. Κι έτσι αρχικά η Ντραγκέτα αγόραζε την κοκαΐνη από την Κόζα Νόστρα, αν και δεν θα της έπαιρνε πολύ να κάνει τις δικές της συμφωνίες με τα καρτέλ της Κολομβίας, καθώς οι λατινοαμερικάνοι βαρόνοι προτιμούσαν τους νεοφερμένους Καλαβρέζους από τους «καμπόσους» και θερμοκέφαλους Σιτσιλιάνους. Επιπλέον, η Ντραγκέτα ήταν αξιόπιστη, πλήρωνε στην ώρα της και δεν είχε πάρει καθόλου ψηλά τον αμανέ.


Ήταν όμως και το άλλο: η Κόζα Νόστρα είχε προκρίνει την πώληση ηρωίνης και οι εισαγωγές κοκαΐνης ήταν φειδωλές, αφήνοντας χώρο στην Ντραγκέτα να αναπτυχθεί. Το λάθος αποδείχθηκε μοιραίο για τη σικελική Μαφία, καθώς όταν στη δεκαετία του 1980 χτύπησε η μάστιγα του ΑIDS, η χρήση ηρωίνης έπεσε κατακόρυφα, αφήνοντας την Κόζα Νόστρα με τόνους αδιάθετης ηρωίνης στα χέρια της.

Ταυτοχρόνως, η σικελική Μαφία είχε σπάσει τον κώδικα σιωπής το 1959, κάτι που ήταν κατακριτέο στο παγκόσμιο εγκληματικό συνδικάτο. Εκείνη τη χρονιά είχε συλληφθεί ο Joe Valachi, ο οποίος για να γλιτώσει τη θανατική ποινή συμφώνησε να καταδώσει τους συνεταίρους του στον υπόκοσμο. Όλο και περισσότεροι σικελοί μαφιόζοι στρέφονταν πια στην αστυνομία για προστασία, κάτι που οδήγησε στις διαβόητες δίκες της Μαφίας το 1987, ρίχνοντας την Κόζα Νόστρα στα Τάρταρα. Η Ντραγκέτα ήταν τώρα στην κορυφή του κόσμου, παίρνοντας από την Interpol τον τίτλο της «πιο ισχυρής Μαφίας του κόσμου»…

Ο κώδικας σιωπής και η μυστικότητα της Ντραγκέτα

Η δομή της Ντραγκέτα ενέχει πολλές διαφορές από την αντίστοιχη της Κόζα Νόστρα. Η καλαβρέζικη Μαφία είναι μια χαλαρή ένωση μαφιόζικων οικογενειών που συντονίζουν μεν τις κοινές τους δράσεις, διατηρούν ωστόσο την αυτοδυναμία τους, και εκεί εδράζεται η μεγάλη της δύναμη. Γιατί στην Κόζα Νόστρα αν κόψεις το κεφάλι, τότε πεθαίνει και το σώμα, με την Ντραγκέτα να μοιάζει περισσότερο στη Λερναία Ύδρα, καθώς αν της κόψεις το κεφάλι θα ξεφυτρώσουν δύο στη θέση του.

Η ιταλική αστυνομία είχε διαχρονικά μεγάλο πρόβλημα να βρει πληροφοριοδότες μέσα στην Ντραγκέτα, καθώς η καλαβρέζικη Μαφία αποτελείται από πραγματικές οικογένειες με στενούς δεσμούς αίματος και κανένας ξένος δεν γίνεται δεκτός, όπως στην Κόζα Νόστρα δηλαδή. Και βέβαια η Ντραγκέτα λειτουργεί ως μυστικιστική σέχτα, όμοια με τη Μασονία, με τους δεσμούς αίματος να ενδυναμώνουν τις σχέσεις και να κρατούν τα στόματα επτασφράγιστα.

Το 2014 η ιταλική αστυνομία κατάφερε για πρώτη φορά να καταγράψει την τελετή μύησης των νέων μελών της Ντραγκέτα, με τους νεοφερμένους να ορκίζονται μπροστά στο πιστόλι και το δηλητηριασμένο χάπι να αυτοκτονήσουν σε περίπτωση σύλληψής τους. Και βέβαια η καλαβρέζικη Μαφία χρησιμοποιεί ακόμα και σήμερα το δικό της κωδικοποιημένο σύστημα επικοινωνίας. Η «Στήλη της Ροζέτας» της Ντραγκέτα, ένα κόκκινο σημειωματάριο με τον μυστικό κώδικα, έπεσε κάποια στιγμή στα χέρια των ιταλικών αρχών και χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να τον σπάσουν.

Αυτό ήταν που οδήγησε στο σοβαρότερο χτύπημα της Ντραγκέτα στην Καλαβρία με μια σειρά πολύκροτων συλλήψεων, αν και τα τραύματα της τοπικής Μαφίας επουλώθηκαν σύντομα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις