Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Κόντρα ανάμεσα σε Σκόπια και Σόφια: Τι στάση αναμένεται να κρατήσει η Ελλάδα


 Καθώς η Βόρεια Μακεδονία και η Βουλγαρία διασταυρώνουν τα ξίφη τους για διμερείς διαφορές, το ερώτημα που προκύπτει έχει να κάνει αναφορικά με την επικείμενη ελληνική αντίδραση.

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η κόντρα Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας

«Μακεδονική γλώσσα» και «εθνικοί ήρωες» αποτελούν την πέτρα του σκανδάλου για τους Βούλγαρους που προτρέπουν τα Σκόπια να παραδεχθούν ότι η γλώσσα και οι ήρωές τους είναι βουλγαρικής προέλευσης. 

Σε διαφορετική περίπτωση, η Βουλγαρία αναμένεται να θέσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της γείτονος.

Κάνε like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

Πώς θα το αντιμετωπίσουν αυτό τα υπόλοιπα κράτη και τι αναμένεται να κάνει η Ελλάδα;

«Σε αυτή τη φάση δεν εκτιμώ ότι τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη θα στηρίξουν την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Η πανδημία είναι σε πρώτο πλάνο. Στη συνέχεια, εκτιμώ ότι τα κράτη θα πιέσουν τη Βουλγαρία ώστε να αλλάξουν στάση» αναφέρει στο Sputnik o Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Αναφορικά με την ενδεχόμενη στάση της Ελλάδας, η εκτίμηση του είναι ότι η ελληνική πλευρά θα δώσει ένα διακριτικό προβάδισμα στα Σκόπια.

«Η ελληνική γραμμή θα προκρίνει τη διεύρυνση της Ένωσης. Ωστόσο, όλα αυτά θα γίνουν διακριτικά καθότι θα υπήρχε πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση αν διεκδικούσε έντονα την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ο ρόλος της Συμφωνίας των Πρεσπών

Τον σεβασμό που θα δείξει η Ελλάδα στη Συμφωνία των Πρεσπών, υπογραμμίζει από την πλευρά του, Αντώνης Κλάψης, επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

«Η Ελλάδα θα μείνει πιστή σε όσα αναφέρει η Συμφωνία των Πρεσπών. Όσο οι γείτονες τηρούν τη συμφωνία, η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό. Κι αυτό επειδή τα θέματα γλώσσας που τίθενται από τη Βουλγαρία, έχουν αναγνωριστεί από την Ελλάδα με τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Ο ίδιος, μιλώντας στο Sputnik, σημειώνει ότι «κακώς η χώρα μας -κατά την προσωπική μου άποψη- έχει αναγνωρίσει τη μακεδονική γλώσσα όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών».

Δεν είναι λίγοι οι διεθνολόγοι και οι αναλυτές που έχουν υποστηρίξει κατά καιρούς ότι η Συμφωνία των Πρεσπών που αναγνώρισε μεταξύ άλλων τη μακεδονική γλώσσα, υπεγράφη αποκλειστικά και μόνο για την ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ, δημιουργώντας ντόμινο προβλημάτων σε άλλα ζητήματα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγους μήνες η Βουλγαρία κατέθεσε στις πρωτεύουσες των υπολοίπων κρατών-μελών της ΕΕ ένα μακροσκελές υπόμνημα αναφορικά με τις ενστάσεις της στις διμερείς τις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, κάτι που σύμφωνα με αναλυτές αποτελεί την πρώτη πράξη μιας μακράς διπλωματικής διαμάχης με άγνωστο αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις