Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Δεν θέλει να εγκαταλείψει το F-35 η Τουρκία - Μ.Τσαβούσογλου: «Συγκροτήσαμε με τις ΗΠΑ κοινή επιτροπή για τους S-400»!


 Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε τη συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας ΗΠΑ - Τουρκίας, με αντικείμενο την προμήθεια των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα.

Η εξαγορά των S-400 αποτελεί βασικό σημείο τριβής των δύο χωρών, κι ενώ η Ουάσινγκτον έχει ψηφίσει νομοθεσία που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων στην τουρκική πλευρά και συγκεκριμένα εις βάρος της προεδρίας της Τουρκικής Βιομηχανίας Άμυνας (SSB), του επικεφαλής της και άλλων τριών αξιωματούχων.

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, εμπειρογνώμονες από τις δύο χώρες διαπραγματεύονται, σε τεχνικό επίπεδο  τις αρμοδιότητες της κοινής ομάδας εργασίας, η οποία όμως ακόμη δεν έχει σχηματιστεί.

Κάνε like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

Με άλλα λόγια Τουρκία και ΗΠΑ συζητούν αυτή την περίοδο για το τι μορφή θα έχει η επιτροπή που θέλουν να συγκροτήσουν και φυσικά ποιες θα είναι οι αρμοδιότητές της.

Εδώ βέβαια προκύπτουν πολλά ερωτήματα: Εάν οι Αμερικανοί επιμείνουν η επιτροπή να έχει πρόσβαση στα συστήματα των S-400 και πλήρη ενημέρωση για τις δυνατότητες τους, για να εκτιμήσουν και να αξιολογήσουν τον κίνδυνο (όπως αναμένεται να πουν στους Τούρκους) που  αντιπροσωπεύουν τα ρωσικά α/α συστήματα για τα F-35, τι θα κάνουν οι Τούρκοι;

Θα δεχτούν, παραβιάζοντας όμως έτσι τους όρους της συμφωνίας που έχουν με την Ρωσία  ή θα το απορρίψουν με αποτέλεσμα και το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ και φυσικά τον οριστικό αποκλεισμό από το F-35 και την παγίωση των κυρώσεων. ,

Η συγκρότηση ομάδας εργασίας είχε προταθεί από την τουρκική πλευρά. «Τώρα η πρόταση ήρθε από τις ΗΠΑ. Και επειδή φυσικά προτιμούμε πάντα τον διάλογο, είπαμε “ναι” και ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων» είπε ο Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια συνάντησης με θέμα την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας το 2020.

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Μάικ Πομπέο είχε δείξει ενδιαφέρον για τη σύσταση μιας τέτοιας ομάδας.

Κάνε like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

«Στη συνάντησή μας με τον Πομπέο είπαμε ότι η πρότασή μας εξακολουθεί να ισχύει και οι Αμερικανοί μας κάλεσαν να δουλέψουμε μαζί στο ζήτημα».

Σε κάθε περίπτωση, χαρακτήρισε τις αμερικανικές κυρώσεις ως «επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα» της Τουρκίας.

Το ζήτημα συζητήθηκε και σε συνάντηση του Τσαβούσογλου με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που συναντήθηκαν την Τρίτη στο Σότσι. Στη συνάντηση, ο Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «παράνομες κυρώσεις των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η συμφωνία έχει ήδη υπογραφεί. «Δεν θα σταματήσουμε» διεμήνυσε, σημειώνοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να λύσει τέτοια θέματα μέσω διαλόγου.

Η Τουρκία εμμένει ότι χρειάζεται τους S-400 για την ενίσχυση των αμυντικών της δυνατοτήτων, ενώ η αμερικανική πλευρά επιμένει ότι η κατοχή τους είναι ασύμβατη με τα ΝΑΤΟϊκά συστήματα, ενώ θα έθετε σε κίνδυνο τους F-35.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.