Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Οι ΗΠΑ έτοιμες να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400


 Έτοιμες να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που είναι πιθανό να επιδεινώσει τις ήδη προβληματικές σχέσεις των δύο χωρών.

Η πολυαναμενόμενη κίνηση, η οποία είναι πιθανό να εξοργίσει την Άγκυρα και να περιπλέξει σοβαρά τις σχέσεις με την επερχόμενη κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, ενδέχεται να ανακοινωθεί από μέρα σε μέρα, δήλωσαν σήμερα στο Reuters τέσσερις πηγές, συμπεριλαμβανομένων δύο Αμερικανών αξιωματούχων, με γνώση του θέματος.

Οι κυρώσεις θα στοχεύσουν την Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας και τον πρόεδρό της Ισμαήλ Ντεμίρ, σημείωσαν οι πηγές.

Κάνε like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

Μετά την ανακοίνωση της είδησης, η τουρκική λίρα πήρε την κατιούσα. Οι αμερικανικές κυρώσεις θα μπορούσαν να βλάψουν την τουρκική οικονομία που ήδη πασχίζει με επιβράδυνση που προκαλείται των πανδημία του κορωνοϊού, διψήφιο πληθωρισμό και εξαντλημένα ξένα αποθέματα.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θα μπορούσε να αλλάξει τα σχέδιά του και να διευρύνει ή να περιορίσει το πεδίο των προγραμματισμένων κυρώσεων κατά της Τουρκίας, συμμάχου της στο ΝΑΤΟ για δεκαετίες.

Ωστόσο, οι πηγές ανέφεραν ότι η ανακοίνωση των κυρώσεων ως έχουν επίκειται άμεσα λέγοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες - μετά από πολύ καιρό που περίμενε την Τουρκία να αλλάξει πορεία ενόψει των προειδοποιήσεων των ΗΠΑ περί κυρώσεων βάσει του νόμου - τελικά ήταν έτοιμες να δράσουν.

Η Ρωσία παρέδωσε τους S-400 στην Τουρκία πέρυσι και η Τουρκία τα δοκίμασε μόλις τον Οκτώβριο. Η Άγκυρα είπε ότι δεν θα ενταχθούν στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν αποτελούν απειλή και ζήτησε τη σύσταση μιας κοινής ομάδας εργασίας για το θέμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις