Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2020

Πάμε για “αυτογκόλ” και με την επιτήρηση του εναέριου χώρου των Σκοπίων;


Θα πρόκειται για απίστευτο “αυτογκόλ” της ελληνικής κυβέρνησης αν καταφέρει να χάσει τον έλεγχο του εναέριου χώρου των Σκοπίων από την ελληνική ΠΑ! Υπάρχει τέτοια περίπτωση; Σύμφωνα μ΄ ένα δημοσίευμα της Καθημερινής είναι πιθανό. Η απροθυμία της κυβέρνησης να αναλάβει ρόλο στα τεκταινόμενα στη γειτονική χώρα φαίνεται ότι θα κοστίσει…

Σύμφωνα με την Καθημερινή ,«το νατοϊκό πρόγραμμα επιτήρησης του εναέριου χώρου (Air policing) των Σκοπίων συζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα Σκόπια και η Σόφια, σε μια απόπειρα εξεύρεσης κοινών τόπων που θα λειάνουν τη σύγκρουση που έχει οδηγήσει τη Βουλγαρία να εγείρει εμπόδια στην ευρωπαϊκή προοπτική του γείτονά της.

»Σύμφωνα με πληροφορίες από τα Σκόπια και την Αθήνα, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, αρχικά αρνητικά διακείμενη στο ενδεχόμενο συζήτησης με τη Βουλγαρία για το συγκεκριμένο θέμα, πλέον υπαναχωρεί.

»Πρακτικά, η Βουλγαρία μπαίνει με αυτό τον τρόπο “σφήνα” ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ιταλία, οι οποίες έχουν, έπειτα από αίτημα τα Σκόπια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, την ευθύνη της επιτήρησης του εναέριου χώρου.

»Ελλάδα και Ιταλία επιτηρούν ανά δεκαπενθήμερο, ενώ ενδιαμέσως η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) μπορεί να προχωρεί και σε συνεκπαιδεύσεις με τις Ενοπλες Δυνάμεις των Σκοπίων.

Κάνε like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

»Εν ολίγοις, ζεύγη F-16 της Π.Α. μπορεί να πετούν ακόμη και σε συχνότητα μιας εβδομάδος πάνω από τη γειτονική χώρα.

»Η διαφαινόμενη διάθεση των Σκοπίων να συμβιβαστούν με τη Σόφια εντάσσεται, βέβαια, στη διαμάχη σχετικά με τη γλώσσα και την ταυτότητα των κατοίκων της Βόρειας Μακεδονίας, ωστόσο η αρχική άρνηση στηριζόταν στις αμφιβολίες σχετικά με τις επιχειρησιακές ικανότητες της αεροπορίας της Βουλγαρίας.

»Η βουλγαρική αεροπορία διαθέτει αριθμό παλαιών ρωσικής κατασκευής Mig-29 και έχει παραγγείλει οκτώ F-16, τα οποία δεν θα αρχίσουν να παραδίδονται πριν από το 2023.

»Ηδη, ρωσικής κατασκευής αεροσκάφη όπως τα Mig-29 της πολωνικής αεροπορίας έχουν συμμετάσχει δεκάδες φορές σε επιχειρήσεις επιτήρησης του ΝΑΤΟ, ιδίως στις Βαλτικές Χώρες, δίχως πρόβλημα διαλειτουργικότητας με τα δυτικά συστήματα.

»Ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν, πάντως, αμερικανικά, καναδικά και ιταλικά μαχητικά είχαν σταθμεύσει στη Βουλγαρία προκειμένου να βοηθήσουν την τοπική αεροπορία στις νατοϊκές υποχρεώσεις της», γράφει η «Καθημερινή».

Η ελληνική κυβέρνηση που προεκλογικά είχε ταχθεί κατά τη συμφωνίας των Πρεσπών ,αλλά όπως αποδείχτηκε μετεκλογικά δεν είχε ουσιαστικές αντιρρήσεις, προσπαθεί να “πατήσει σε δύο βάρκες”. Από τη μία να μη δυσαρεστήσει κι άλλο ψηφοφόρους της που την ψήφισαν έχοντας την ψευδαίσθηση ότι θα “σκίσει τη συμφωνία των Πρεσπών” και από την άλλη να εφαρμόσει τη συμφωνία “χαλαρά”. Τίποτα από τα δύο δεν έχει πετύχει. Στον αμυντικό τομέα η συμφωνία των Πρεσπών δίνει ξεκάθαρο πλεονέκτημα στην Ελλάδα, αρκεί να θέλει να το αξιοποιήσει. Θέλει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις