Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Η κυβέρνηση Μπάιντεν στηρίζει τους φιλότουρκους της Τρίπολης στη Λιβύη: Συνεννόηση με Ιταλία


 Ένα τηλεφώνημα που δείχνει πολλά για την πολιτική που αναμένεται να ακολουθήσουν οι ΗΠΑ στη Λιβύη, έγινε μεταξύ του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τόνι Μπλίκεν και του Ιταλού ΥΠΕΞ Λουίντζι ντι Μάιο όπου συνεννοήθηκαν για τα επόμενα βήματα των δύο χωρών στη Λιβύη.

Το ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε δήλωσή του, ανέφερε ότι ο Ντι Μάιο και ο Μπλίκεν είχαν ένα τηλεφώνημα που επικεντρώθηκε στο θέμα της Λιβύης, το COVID-19, τον Οργανισμό Συνθήκης του Βόρειου Ατλαντικού (ΝΑΤΟ) και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο Blinken τόνισε την ύπαρξη εξαιρετικών διμερών σχέσεων μεταξύ Ρώμης και Ουάσιγκτον. Με τη σειρά του, ο Di Maio εξέφρασε τις καλύτερες ευχές του στον Blinken, επιβεβαιώνοντας τη βαθιά φιλία μεταξύ της Ιταλίας και των ΗΠΑ. Εξέφρασε επίσης την επιθυμία του να συνεργαστεί υπό το φως της τρέχουσας ιταλικής εκ περιτροπής προεδρίας της G20.

Οι δύο άνδρες εξέφρασαν την στήριξή τους σε μια πολιτική λύση στην κατάσταση της Λιβύης και υποστήριξαν επίσης τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών στη Λιβύη στις 24 Δεκεμβρίου 2021.

10 χρόνια ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Κάνε και εσυ like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

Η Ιταλία μαζί με την Τουρκία είναι ο κύριος υποστηρικτής των ισλαμιστών της Τρίπολης οι οποίοι υπέγραψαν το μνημόνιο θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία. Ότι ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ επέλεξε να μιλήσει με μόνο με τους Ιταλούς και όχι με τους Γάλλους για τη Λιβύη, που στηρίζουν τον Χαφτάρ δείχνει πολλά. Άλλωστε η ρωσό-υστερία του επιτελείου Μπάιντεν, κάνει να βλέπει τη συνεργασία του Χαφτάρ με τη Μόσχα ως «θανάσιμη απειλή». 

Δεν είναι τυχαίο πως ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ -ο οποίος εξέφραζε ανέκαθεν τη γραμμή Μπάιντεν- προσπαθούσε να πείσει πριν λίγους μήνες τους Έλληνες πως τα ρωσικά MiG29 στη Λιβύη που κατατρόπωσαν τους Τούρκους απειλούσαν την... Κρήτη.

Μάλιστα σήμερα ο Ιταλός πρέσβης ενημέρωσε τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια για το τηλεφώνημα και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στη Λιβύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις