Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2021

Η ΑΓΓΕΛΙΚΉ ΙΕΡΑΡΧΊΑ


 Η λέξη «άγγελος» είναι ελληνική (από το ρήμα «αγγέλλω») και χρησιμοποιείται για να δηλώσει κάποιον που αναγγέλει μια είδηση ή μεταφέρει ένα μήνυμα, τον αγγελιαφόρο.

Η ευρέως διαδεδομένη εικόνα των αγγέλων με την ανθρωπόμορφη φυσιογνωμία, τα λευκά ρούχα, τα χρυσά φτερά και τις πέραν του κόσμου τούτου ιδιότητες, φαίνεται να γεννήθηκε από τη δυτική φαντασία, η οποία θέλησε μέσω των αγγέλων να προβάλει μια πιο ιδανική και εξαγνισμένη μορφή των ανθρώπων.
Η ιστορία, ωστόσο, των ποικιλόμορφων φτερωτών πλασμάτων που κατοικούν στους ουρανούς και ενίοτε επισκέπτονται τη γη ως αγγελιαφόροι των θεϊκών μηνυμάτων, δεν είναι αποκλειστικά χριστιανικό προνόμιο. Ο αρχαιοελληνικός θεός Ερμής, ο Έρωτας, η φτερωτή Νίκη, καθώς και η Ίρις, η πιστή αγγελιαφόρος του Δία, είναι καθώς φαίνεται οι φιλολογικοί πρόγονοι των χριστιανικών αγγέλων, με ιδιότητες ανάλογες των χριστιανικών απογόνων τους. Αγγελικές μορφές εμφανίζονται επίσης και σε άλλες θρησκείες: στον Ινδουισμό, στο Ισλάμ, στο Σουφισμό, στον Ιουδαϊσμό. Σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, όλες οι θρησκείες του κόσμου περιλαμβάνουν στη θεολογία τους τέτοιου είδους ουράνιες οντότητες.

10 χρόνια ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Κάνε και εσυ like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!


ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΣΤΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Οι άγγελοι δημιουργήθηκαν από το Θεό ως τα ανώτερα όντα στην κλίμακα της δημιουργίας και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος και της ζωής των ανθρώπων. Βέβαια υπερτερούν κατά πολύ από τον άνθρωπο, εφόσον κατέχουν αλλόκοσμες δυνάμεις και ιδιότητες.
Η Αγία Γραφή δεν προσφέρει μαρτυρίες για το χρόνο της δημιουργίας τους, αλλά πολλοί από τους Πατέρες του Χριστιανισμού (Γρηγόριος Ναζιανζηνός, Ιωάννης Δαμασκηνός κ. ά.), υποθέτουν ότι οι άγγελοι δημιουργήθηκαν πριν δημιουργηθεί ο υλικός κόσμος. Η άποψή τους αυτή ενισχύθηκε από το χωρίο του `Ιώβ (λη΄,7): «Ότε εγεννήθησαν άστρα, ήνεσάν με φωνή μεγάλη πάντες άγγελοί μου («Όταν γεννήθηκαν τα άστρα με δοξολόγησαν με φωνή δυνατή όλοι οι άγγελοί μου»).
Ο Ιερός Αυγουστίνος όμως και ορισμένοι άλλοι υποστηρίζουν συνδημιουργία των αγγέλων και του υλικού κόσμου, από την πρώτη μέρα μάλιστα της Δημιουργίας, αλλά οι περισσότεροι από τους Πατέρες πιστεύουν ότι πλάστηκαν λίγο πριν από τη δημιουργία του υλικού κόσμου.Συνοπτικά, η φύση τους ορίζεται από τις παρακάτω ιδιότητές τους:

Δεν είναι «πανταχού παρόντες», όπως ο Θεός. Παρ' όλο που ο τόπος διαμονής τους δεν περιορίζεται σε αισθητά και υλικά όρια, ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός περιγράφει: «Ότε εισίν εν ουρανώ, ουκ εισίν εν τη γη και εις την γην υπό του Θεού αποστελλόμενοι ουκ εναπομένουσιν εν τω ουρανώ».

Δεν διαχωρίζονται σε γένη (αρσενικό-θηλυκό), δεν πολλαπλασιάζονται, αλλά ούτε και πεθαίνουν, σύμφωνα με το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο. Σύμφωνα με πολλούς Πατέρες της Εκκλησίας (Ωριγένης, Μέγας Βασίλειος, Αυγουστίνος κ.ά.), έχουν σώμα αιθέριο και άφθαρτο, χωρίς αυτό να μειώνει την ασώματη και νοερή τους φύση, η οποία δεν προσβάλεται από τη φθορά και το θάνατο. Μπορούν να προσλάβουν σώμα, αλλά και να το αποβάλλουν όταν δεν το χρειάζονται πια. Δεν έχουν ούτε κάποια γλώσσα επικοινωνίας, σύμφωνα με τον Άγιο Θωμά τον Ακινάτη, αλλά μπορούν να επικοινωνούν τηλεπαθητικά με τους ανθρώπους. Επιπροσθέτως, είναι προικισμένοι με το αυτεξούσιο, γεγονός που τους επιτρέπει μεν να υψώνονται όλο και περισσότερο στη σφαίρα του αγαθού, αλλά και συνάμα να «εκπίπτουν», χάνοντας έτσι την αγιότητα την οποία κατείχαν εξαρχής ως κοινωνοί του Αγίου Πνεύματος.

Είναι προορισμένοι να γίνονται κήρυκες του Θεού, οδηγοί για τους ανθρώπους, προστάτες και φύλακες, αλλά και αυτοί που μας παρηγορούν και μας συμπαραστέκονται από την στιγμή που γεννιόμαστε ως την ύστατη του θανάτου μας. Η άποψη αυτή μάλιστα ενισχύεται και από την παρατήρηση του ίδιου του Χριστού (στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο και στις Πράξεις των Αποστόλων) ότι οι άγγελοι συνοδεύουν τους ανθρώπους από την παιδική ηλικία ως και το θάνατό τους, συνδεόμενοι κατά αυτό τον τρόπο με την ύπαρξή μας.
Άλλωστε δεν είναι καινούρια και απαντάται συχνότατα στη λαϊκή δοξασία, η άποψη ότι κάθε άνθρωπος έχει έναν άγγελο-φύλακα. Ο Χρυσόστομος λέει συγκεκριμένα ότι «όλοι οι χριστιανοί την ώρα της Βαπτίσεως λαμβάνουν ο καθένας ξεχωριστά από έναν άγγελο τον οποίο ορίζει ο Θεός».
Αλλά ούτε και η άποψη του Χρυσόστομου ήταν πρωτότυπη, ούτε και ξένη προς τις αρχαιοελληνικές κοσμολογικές θεωρίες. Ο Έλληνας ποιητής Ησίοδος, παραδίδει στο έργο του Θεογονία: « ...;τάχθηκαν από το Δία και βρίσκονται στη γη 3.000.000 αθάνατοι φύλακες των θνητών ανθρώπων, οι οποίοι παρατηρούν και επιτηρούν τα ανθρώπινα έργα, καθοδηγώντας τις πράξεις τους ώστε να είναι σύμφωνες με τη θεϊκή εντολή».


Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΙΕΡΑΡΧΙΑ

Οι άγγελοι έχουν ταξινομηθεί από πολλούς σε τάξεις και ομάδες. Πολλά ονόματα και άλλοι τόσοι τρόποι κατάταξης έχουν δοθεί σε αυτές τις ομάδες, αλλά τελικά οι περισσότεροι θεολόγοι και μεταφυσικοί συμφωνούν στο διαχωρισμό που παραδίδεται πρωτίστως από τον Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη στην «Ουράνια Ιεραρχία» και εν συνεχεία σχολιάζεται από τον Άγιο Θωμά τον Ακινάτη στο έργο του «Summa Theologica». Ο εν λόγω διαχωρισμός συνίσταται συνολικά σε 3 διακοσμήσεις και 9 τάγματα. Παραδίδεται ένα είδος σχεδιαγράμματος με 3 ομόκεντρους κύκλους, όπου σαν κέντρο λαμβάνεται ο Θεός. Κάθε κύκλος αντιπροσωπεύει μια κατηγορία αγγέλων και όσο πιο κοντά βρίσκεται στο κέντρο, τόσο πιο κοντά βρίσκονται στο Θεό οι άγγελοι που ανήκουν σ' αυτόν, απομακρυνόμενοι από το λειτουργικό επίπεδο του ανθρώπινου κόσμου. Συνοπτικά:

Στον πρώτο κύκλο ανήκουν οι άγγελοι που υπηρετούν άμεσα το Θεό:
1. Σεραφείμ
2. Χερουβείμ
3. Θρόνοι (Οφανείμ)

Στον δεύτερο κύκλο οι άγγελοι που δρουν ως θεϊκοί κυβερνήτες:
1. Εξουσίες
2. Κυριότητες
3. Δυνάμεις

Στον τρίτο κύκλο οι άγγελοι που δρουν ως κομιστές των θεϊκών μηνυμάτων:

1.Αρχές
2.Αρχάγγελοι
3.Άγγελοι

: Τα Σεραφείμ (που το όνομά τους σημαίνει «Αυτοί που λάμπουν»), βρίσκονται στην ανώτατη βαθμίδα της ιεραρχίας και είναι οι άγγελοι που βρίσκονται πιο κοντά απ' όλους στο θρόνο του Θεού. Είναι αυτοί που τραγουδούν ασταμάτητα το τρισάγιο «Άγιος, άγιος, άγιος ...;» και περικυκλώνουν το θρόνο, εκπορευόμενοι από τη Γνώση που πηγάζει απ' το Θεό. Λέγεται ότι το φως που εκπέμπουν είναι τόσο έντονο που ούτε καν άλλα θεία όντα δεν μπορούν να τους αντικρίσουν και υπάρχουν 4 τέτοια αγγελικά όντα, τα οποία αναφέρονται ως τα 4 ιερά θηρία στην Αποκάλυψη.

: Τα Χερουβείμ (που το όνομά τους σημαίνει «Αυτοί που είναι φίλεργοι»), είναι «Τα πνεύματα της Αρμονίας». Οι φύλακες των πλανητών και εφαρμοστές της Γνώσης. Σύμφωνα με ένα όραμα του Ιεζεκιήλ, τα Χερουβείμ αποτελούνταν από μία μορφή με τέσσερα πρόσωπα (ενός ταύρου, ενός λιονταριού, ενός αετού και ενός ανθρώπου). Ανεκδοτολογικά, πιστεύεται σε μεγάλο βαθμό ότι ο Εωσφόρος ανήκε στο τάγμα των Χερουβείμ.

: Οι Θρόνοι επιτελούν το έργο τους ως «άρμα» ή «θρόνος» του Θεού και συνήθως περιγράφονται ως ομοιάζοντες με τροχούς (πράγμα που δηλώνει και το όνομα τους, αφού Οφανείμ σημαίνει «τροχός»). Θεωρούνται επίσης διανεμητές της Θεϊκής Δικαιοσύνης.

: Οι Εξουσίες είναι οι ουράνιες υπάρξεις οι οποίες εξουσιάζουν τις δραστηριότητες των υπολοίπων αγγελικών οντοτήτων που βρίσκονται ιεραρχικά χαμηλότερά τους. Διατηρούν την κοσμική ισορροπία, με την έννοια ολόκληρου του φυσικού στερεώματος, που επεκτείνεται και πέρα από τη Γη.

: Οι Κυριότητες υπηρετούν το Θεό παρέχοντας τη δύναμη που κινητοποιεί τα θαύματα. Ελέγχουν το «Τραγούδι της Ζωής» του Κόσμου και διοχετεύουν τις ευλογίες ή τιμωρίες που επιβάλει η Θεία Χάρη.

: Οι Δυνάμεις είναι οι φύλακες των συνόρων μεταξύ Παράδεισου και Κόλασης. Ασκούν επιρροή και σε δαίμονες και γι' αυτό μερικές φορές καταλαμβάνονται από αυτούς. Η πλειοψηφεία των «έκπτωτων» αγγέλων φαίνεται να προέρχεται από αυτό το τάγμα, εξαιτίας της επικίνδυνης φύσης των καθηκόντων τους στο μεταίχμιο Παράδεισου-Κόλασης. Στα καθήκοντά τους περιλαμβάνεται η διασφάλιση της δίκαιης ανταμοιβής των ανθρώπινων ψυχών (Παράδεισος ή Κόλαση) και αποτελούν την κύρια αμυντική δύναμη του Παράδεισου σε περίπτωση δαιμονικής επίθεσης.

: Οι Αρχές είναι οι προστάτες άγγελοι των εθνών. Έχουν εξουσία πάνω στους Αρχαγγέλους και σε μεγάλες ανθρώπινες ομάδες (έθνη, φυλές κτλ.). Αποτελούν τρόπον τινά τους στρατηγούς στην στρατιά του Παραδείσου.

: Οι Αρχάγγελοι βρίσκονται ένα σκαλοπάτι πιο πάνω από τους Αγγέλους στην ουράνια ιεραρχία. Ελέγχουν τις πράξεις των κατώτερων αγγέλων και μικρότερων ανθρώπινων ομάδων (οικογενειών, χωριών κτλ.). Υπάρχουν πολλοί αρχάγγελοι, αλλά οι πιο γνωστοί μεταξύ των ανθρώπων είναι ο Γαβριήλ (το όνομα του οποίου σημαίνει «ο Θεός είναι η Δύναμή μου»), ο Μιχαήλ («Ποιος είναι σαν το Θεό;»), ο Ραφαήλ («Ο Θεός θεράπευσε») και ο Ουριήλ («Το Θείον Πυρ»). Ως κατώτερους από τις Αρχές, μπορούμε να τους αντιληφθούμε σαν αρχηγούς στην Ουράνια στρατιά.

: Οι Άγγελοι τέλος, αποτελούν τη χαμηλότερη βαθμίδα στην αγγελική ιεραρχία και είναι εκείνοι με τους οποίους οι άνθρωποι είμαστε περισσότερο εξοικειωμένοι. Αυτοί που γενικότερα αποκαλούμε «φύλακες-αγγέλους» μας. Είναι αυτοί που βρίσκονται πιο κοντά από τους υπόλοιπους στον υλικό κόσμο, γιατί ασχολούνται άμεσα με τις καθημερινές ανθρώπινες υποθέσεις. Υπάρχουν διαφόρων ειδών επεμβάσεις τους στη ζωή μας, αν και οι πιο συνηθισμένες ενέργειές τους είναι αυτές της προστασίας μεμονωμένων ανθρώπων, επιδρώντας στη συνείδησή τους και βοηθώντας τους να γλιτώσουν από κάποιο κίνδυνο ή αδιέξοδο στη ζωή τους. Ως κατώτατη βαθμίδα της αγγελικής ιεραρχίας, αποτελούν τους απλούς στρατιώτες στη στρατιά του Παραδείσου.

Εωσφόρος, ο έκπτωτος άγγελος

Σύμφωνα με πολλά αποσπάσματα (Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, Αποκάλυψη του Ιωάννη), ο Εωσφόρος πριν από την πτώση του ήταν ο σπουδαιότερος, ο πρώτος στην ιεραρχία των αγγέλων. Το όνομά του σήμαινε «αυτός που μεταφέρει το φως». Η μετέπειτα ονομασία του ως «Σατανάς» προέρχεται από την εβραϊκή λέξη satan, η οποία χρησιμοποιήθηκε στην ελληνική μετάφραση των Εβδομήκοντα με τις λέξεις «Σατανάς» ή «Διάβολος» και δηλώνει τον επίβουλο, τον εχθρό. Αυτός που άλλοτε «έφερε το φως» μετατράπηκε στον κατ' εξοχήν εχθρό του ανθρώπου. Επειδή είχε μεγάλη δόξα, η σοφία του διεφθάρη και η υπερηφάνεια του μετατράπηκε σε αλαζονία, με αποτέλεσμα να απαιτεί να είναι ίσος με το Θεό. Η αλαζονεία λοιπόν ήταν ένα από τα βασικά αίτια που οδήγησαν τον Εωσφόρο στην πτώση. Όπως καταγράφεται στην Αποκάλυψη του Ιωάννη, μαζί του παρέσυρε και ένα μεγάλο αριθμό αγγέλων από όλα τα Τάγματα.

ΑΓΓΕΛΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ:

Σημείωση: Σίγουρα θα παρατηρήσετε πολλές αντιφάσεις σε αυτό το ευρετήριο, όπως επίσης και αρκετούς Αγγέλους να παρουσιάζονται επανειλημμένα σε διαφορετικές Ιεραρχίες και με διαφορετικές ιδιότητες. Αυτό συμβαίνει λόγω των αντιφάσεων στις Γραφές καθώς και τις διαφωνίες μεταξύ Εβραϊκής και Χριστιανικής θρησκείας. Προσπάθησα να δημιουργήσω ένα όσο το δυνατόν πιο κατανοητό και εύχρηστο ευρετήριο, μα δυστυχώς κάποιες αντιφάσεις δεν μπορούσα να τις παραλείψω μιας και θεωρούνται σημαντικές.

Οι Αγγελικές Ιεραρχίες
Κατά τις Γραφές, το Βιβλίο του Ενόχ καθώς και όλους τους μελετητές τους θέματος, οι 'άγγελοι ακολουθούν μια κάποια Ιεραρχία και χωρίζονται σε Χορωδίες. Δηλαδή, υπάρχουν 3 Χορωδίες που αποτελούνται από 3 Ιεραρχίες (ή Τάγματα) η κάθε μία. Συχνά βλέπουμε να υπάρχει διαφωνία ως προς την σειρά Ιεραρχίας, εδώ λοιπόν θα αναφέρω μονάχα μια από τις απόψεις, την επικρατέστερη και πλέον γνωστή:

Πρώτη Χορωδία

Σεραφείμ
Η ανώτατη Ιεραρχία. Τα Σεραφείμ βρίσκονται γύρω από τον Θεό ψάλλοντας ακατάπαυστα Τρισάγια. Η ύπαρξή τους υφίσταται χάρη στην δύναμη και αγάπη του Θεού, είναι δηλαδή κατά κάποιο τρόπο η υλοποίηση αυτής της δύναμης και αγάπης. Λέγεται ότι η φλόγινη λάμψη τους είναι τέτοια, που μονάχα ο Θεός μπορεί να την αντέξει, ούτε καν τα Θεία πλάσματα των άλλων Ιεραρχιών. Στην Αποκάλυψη, αναφέρονται ως τα 4 Θεία Θηρία, που κάθε ένα έχει 4 πρόσωπα και 6 φτερούγες.
Μερικά Σεραφείμ:
Τζοήλ - Ηγέτης των Σεραφείμ.
Σεραφιήλ - Πρίγκιπας του Τάγματος των Σεραφείμ. Αναφέρεται ως ένα Θείο πλάσμα με κεφάλι Αγγέλου, σώμα αετού και αμέτρητα λαμπερά μάτια.
Αβδιήλ - Σεραφείμ που πολεμά και τιμωρεί τους επαναστάτες αγγέλους.

Χερουβείμ
Δεύτερη σημαντικότερη Ιεραρχία. Τα Χερουβείμ είναι οι Φύλακες της Γνώσης του Θεού και συχνά αναφέρονται και ως οι αρματηλάτες του Θεού. Τα Χερουβείμ επίσης είναι εκείνα που κατεβαίνουν συχνά στον κόσμο για να εκτελέσουν τις διαταγές του Θεού. Για παράδειγμα, οι πρωτόπλαστοι εξορίστηκαν από τον κήπο της Εδέμ από ένα Χερουβείμ. Η Βιβλική τους παρουσία αναφέρεται ως πολύ παρόμοια με εκείνη της Σφίγγας και αυτή τους η μορφή στολίζει την Κιβωτό της Διαθήκης καθώς και τον Ναό του Σολόμωντα. Αναφέρονται και ως Γαλείμ.
Μερικά Χερουβείμ:
Ρικβιήλ - Ένας από τους Ηγέτες των Χερουβείμ.
Κερουβιήλ ή Χερουβιήλ - Ένας από τους Ηγέτες των Χερουβείμ.
Ζοφιήλ - Πρίγκιπας του Τάγματος των Χερουβείμ μα αναφέρεται και Ηγέτης των Μαλακείμ & Ταρσισείμ. Κυβερνήτης του πλανήτη Κρόνου και προστάτης του Νώε όπου τον βοήθησε να κατασκευάσει την Κιβωτό.
Ζοφιήλ ή Ιοφιήλ - Ένας από τους Ηγέτες των Χερουβείμ του οποίου το όνομα του σημαίνει «Η Ομορφιά του Θεού». Αναφέρεται επίσης ως ο 'άγγελος που εξόρισε τον Αδάμ και την Εύα από τον Κήπο της Εδέμ.

Οφανείμ
Τρίτη και τελευταία Ιεραρχία της Πρώτης Χορωδίας. Σκοπός των Οφανείμ είναι να μεταφέρουν την δικαιοσύνη του Θεού στην γη, οι εκτελεστές δηλαδή της Θείας Δίκης. Οι Γραφές τα περιγράφουν με πολύ δυσνόητο παρουσιαστικό, ως φωτεινές ρόδες καλυμμένες από πάμπολλα λαμπερά μάτια.
Μερικά Οφανείμ:
Οφανιήλ - Ένας από τους 7 Ηγέτες του Τάγματος των Οφανείμ. Αναφέρεται επίσης και ως ο «Κράτορας των Τροχών».
Πασκάρ - Ένας από τους Φύλακες της Πύλης του 7ου Ουρανού και ένας από τους 7 Ηγέτες του Τάγματος των Οφανείμ.

Δεύτερη Χορωδία

Χασμαλείμ (Κηριότης)
Η πρώτη Ιεραρχία της Δεύτερης Χορωδίας είναι τα Θεία πλάσματα που «γεφυρώνουν» την Πρώτη Χορωδία με την Τρίτη. Λαμβάνουν εντολές από τα Σεραφείμ και Χερουβείμ και είναι υπεύθυνα για την τάξη του κόσμου. Η μορφή τους είναι άγνωστη, μιας και δεν παρουσιάζονται σχεδόν ποτέ στους θνητούς, ούτε ασχολούνται με τα εγκόσμια.
Μερικά Χασμαλείμ:
Χασμάλ - Ηγέτης του Τάγματος των Χασμαλείμ. Αναφέρεται και ως ο «Φλογόφωνος 'άγγελος» δίπλα στον θρόνο του Θεού.
Ααιά - Προστάτης της Διπλωματίας, μέλος του Τάγματος των Χασμαλείμ

Μαλακείμ & Ταρσισείμ (Αρχές)
Τα Θεία πλάσματα αυτής της Ιεραρχίας έχουν αποστολή να διατηρούν την μορφή του φυσικού κόσμου και α απονέμουν ευλογίες στον υλικό κόσμο. Με άλλα λόγια, είναι υπεύθυνα για την κίνηση των πλανητών, τα καιρικά φαινόμενα κλπ. αλλά και οι εκτελεστές των Θεϊκών θαυμάτων.
Μερικά Μαλακείμ & Ταρσισείμ:
Πελιήλ - Πρίγκιπας του Τάγματος των Μαλακείμ & Ταρσισείμ. Αναφέρεται επίσης και ως ένας από τα 10 Θεία Σεφιρόθ και ως ο οδηγητής του Ιακώβ.
Ανιήλ - Το όνομά του σημαίνει «Η Χάρη του Θεού». Πρίγκιπας του Τάγματος των Μαλακείμ & Ταρσισείμ και των Εξουσιαστών. Αναφέρεται και ως ένας των 7 Μέγιστων Αρχαγγέλων.
Σιδριήλ - Ένας από τους Ηγέτες των Μαλακείμ & Ταρσισείμ, επίσης Πρίγκιπας του 1ου Ουρανού.

Οι Κρατούντες
Είναι μια μικρή ομάδα εκλεκτών Θείων πολεμιστών που σκοπός τους είναι να διαφυλάττουν τα σύνορα μεταξύ Παραδείσου και Κόλασης, καθώς και να απωθούν τις δαιμονικές επιθέσεις. Επίσης, διαφυλάττουν την ασφαλή μεταβίβαση των ψυχών από την γη στα ανώτερα επίπεδα. Κατά τις Γραφές, από αυτή την Ιεραρχία προήλθαν οι περισσότεροι έκπτωτοι άγγελοι.
Μερικοί Κρατούντες:
Κασσιήλ - 'γγελος των Δακρύων και της Εγκράτειας, Κυβερνήτης του Τάγματος των Κρατούντων.
Αβριήλ - Συχνά επικαλείται σε τελετές Μαγείας για δύναμη. Μέλος του Τάγματος των Κρατούντων.

Τρίτη Χορωδία
Οι Εξουσιαστές
Αυτοί οι ανώτεροι ιεραρχικά άγγελοι της Τρίτης Χορωδίας έχουν αποστολή και σκοπό να καθοδηγούν και να προστατεύουν τα έθνη αλλά και να εποπτεύουν τις υπευθυνότητες τους αγγέλους των δύο τελευταίων ιεραρχιών.
Μερικοί Εξουσιαστές:
Κερβιήλ - Μέλος του Τάγματος των Εξουσιαστών. Υπήρξε εκείνος που έστειλε ο Θεός να βοηθήσει τον Δαβίδ στην μάχη του ενάντια του Γολιάθ, δίνοντάς του έμπνευση και δύναμη.

Αρχάγγελοι
Πολλές είναι οι διαφωνίες ως προς την θέση που έχουν αυτά τα Θεϊκά πλάσματα και συχνά αναφέρονται στην Πρώτη Χορωδία. Η σύγχυση μάλλον προέρχεται από την συνήθεια να χρησιμοποιούμε κυρίως τον όρο «άγγελοι» για όλα τα Θεϊκά πλάσματα, με αποτέλεσμα η ονομασία «Αρχάγγελοι» (που σημαίνει «ανώτεροι άγγελοι») να μας παραπέμπει στην σκέψη ότι είναι οι ανώτεροι όλων. Κατά μερικούς όμως οι Αρχάγγελοι έχουν μονάχα δυο σκοπούς: να εποπτεύουν και να καθοδηγούν τους αγγέλους αλλά και να αναλαμβάνουν χρέη «στρατηγών» των αγγελικών στρατιών σε περιόδους μάχης.

Οι 7 Μέγιστοι Αρχάγγελοι (κατά μια εκδοχή):
Μιχαήλ ...; Το όνομά του σημαίνει «Που Μοιάζει του Θεού». Αρχάγγελος του Ελέους και της Μετάνοιας, Ηγέτης του Τάγματος των Αρχαγγέλων και Αγγέλων, συχνά εμφανίζεται ως Στρατηγός των Αγγελικών στρατιών ενάντια στο κακό. Ένας πολυαγαπημένος Αρχάγγελος, όχι μόνο από τους Εβραίους και Χριστιανούς, μα και από τους Μουσουλμάνους. Συχνά στις Γραφές αναφέρεται ότι είναι ένα Χερουβείμ, αλλού πάλι ότι είναι Ηγέτης των Μαλακείμ & Ταρσισείμ ή των Εξουσιαστών. Αν και ο τίτλος «'γγελος του Θανάτου» δεν του ανήκει, είναι αυτός που μεταφέρει τις ψυχές των νεκρών μπροστά στον Θεό για να κριθούν. Επίσης αναφέρεται και ως ο 'γγελος της Εκδίκησης και της Καταστροφής στο όνομα του Θεού.

Γαβριήλ ...; Το όνομά του σημαίνει «Η Δύναμη του Θεού».Πασίγνωστος και πολυαγαπημένος Αρχάγγελος, όχι μόνο από την Εβραϊκή και Χριστιανική θρησκεία, μα και από την Μουσουλμανική. Ονομάζεται και άγγελος της Αλήθειας και λέγεται πως θα είναι εκείνος που την Ημέρα της Κρίσης θα καλέσει τους ζωντανούς και πεθαμένους να αντιμετωπίσουν την τελική κρίση. Είναι επίσης αγγελιοφόρος του Θεού και εκείνος που ανακοίνωσε στην Μαρία την Θεϊκή σύλληψη, επίσης ο Κυβερνήτης των γυναικείων θεμάτων και του πλανήτη Σελήνη. Είναι επίσης εκείνος που επιλέγει ποιες φωτισμένες ψυχές που βρίσκονται στον Παράδεισο θα ξαναενσαρκωθούν στην γη με κάποια Θεία αποστολή και περνά μαζί τους τους 9 μήνες της κύησής για να τους προετοιμάσει για την αποστολή τους. Υπήρξε εκείνος που έκαψε τα Σόδομα και Γόμορα.

Ουριήλ ...; 'Άγγελος του Κεραυνού, του Τρόμου και της Λύτρωσης, Κυβερνήτης του πλανήτη Ήλιου κατά μερικούς, του πλανήτη Ουρανού κατά άλλους, Προστάτης της Μουσικής και της Μαγείας. Το όνομά του σημαίνει «Η Φωτιά του Θεού» και ένα από τα υπόλοιπα ονόματα που του αποδίδονται είναι και Βερβόιλ. Αναφέρεται σαν Σεραφείμ ή Χερουβείμ, ως εκείνος που κυβερνά τα Τάρταρα, εκείνος που προειδοποίησε τον Νόε για τον Κατακλυσμό και εκείνος που τιμώρησε τον Μωυσή όταν απέτυχε να κάνει περιτομή στον γιό του.

Ραφαήλ ...; Κυβερνήτης του πλανήτη Ερμή, Προστάτης της Θεραπείας, των Επιστημών και της Γνώσης. Ηγέτης για τους Φύλακες-Αγγέλους, ένας από τους Ηγέτες των Μαλακείμ & Ταρσισείμ, μέλος των Σεραφείμ, Χερουβείμ και Χασμαλείμ. Αναφέρεται ως ένας πολύ εύθυμος Αρχάγγελος που χαίρεται να σπέρνει την χαρά και την υγεία απ ...;όπου περνά. Αναφέρεται πως το αρχικό του όνομα ήταν Λαββιήλ, μα επειδή υπήρξε ο μόνος που δεν έφερε αντιρρήσεις στον Θεό για το πώς δημιουργεί την ανθρωπότητα, ο Θεός τον μετονόμασε σε Ραφαήλ που σημαίνει «Ίαση του Θεού». Δίδαξε τον Νόε πώς να χτίσει την Κιβωτό και τον Σολομώντα πώς να δένει τους δαίμονες.

Αναήλ ...; Κυβερνήτης του πλανήτη Αφροδίτη, Προστάτης της Αγάπης, του Έρωτα και του Γάμου.

Σαμουήλ ...; Ο Αγγελιοφόρος του Θεού, Κυβερνήτης του πλανήτη Aρη, Πολεμιστής της Βίας και της Φωτιάς. Είναι εκείνος που συνήθως επικαλείται να προστατεύσει από κινδύνους, αλλά και για να δώσει θάρρος και κουράγιο. Συχνά αναφέρεται ως ο 'γγελος που μετέφερε τον Ενόχ στον Παράδεισο.

Σαχιήλ ...; Κυβερνήτης του πλανήτη Δία, του Πλούτου και της Δικαιοσύνης. Συχνάεπικαλείται να προσφέρει στην οικογένεια οικονομική ευημερία και κοινωνική υπόληψη. Είναι Προστάτης του Νόμου και Τιμωρός του 'δικου.

'λλοι Αρχάγγελοι που εμφανίζονται σε διάφορες Γραφές στους 7 Μέγιστους Αρχάγγελους:
Αδαβιήλ ...; Κυβερνήτης των πλανητών Δία και 'ρη. Πιθανότατα ένα ακόμα όνομα για τον Σαχιήλ.

Αζαριήλ ...; Κυβερνήτης του πλανήτη Ποσειδώνα και της Θάλασσας, Προστάτης της Προφητείας και των Απόκρυφων Γνώσεων σχετικά με την Ζωή. Πιθανότατα άλλο ένα όνομα για τον Ραζιήλ.

Ασραήλ ...; Κυβερνήτης του πλανήτη Πλούτωνα, Φύλακας των επίγειων θησαυρών και συχνά αναφέρεται ως 'άγγελος του Θανάτου. Πιθανότητα άλλο ένα όνομα για τον Ουριήλ.

Ζαδκιήλ ...; Το όνομά του σημαίνει «Η Αρετή του Θεού». 'άγγελος του Ελέους, κατάμερικούς υπήρξε εκείνος που κράτησε το χέρι του Αβραάμ για να μην θυσιάσει τον γιό του Ισαάκ. Αναφέρεται ότι μαζί με τον Ζοφιήλ, είναι οι 2 Αρχάγγελοι που στέκονται στο πλάι του Μιχαήλ σε μάχη του με τον Σατανά. Η κύρια περιγραφή του είναι ως ένας λαμπερός καλοσυνάτος άνδρας, με πανοπλία και κρατώντας στιλέτο.

Ζοφιήλ ...; Το όνομά του σημαίνει «Η Ομορφιά του Θεού». Είναι ο πρώτος Αρχάγγελος που εμφανίζεται στην Βίβλο, ως εκείνος που εξόρισε τον Αδάμ και την Εύα από τον Κήπο της Εδέμ επειδή έφαγαν τον απαγορευμένο καρπό. Αναφέρεται ως ένα επιβλητικό Χερουβείμ που κρατά σπαθί από φωτιά.

Καμουήλ ...; Το όνομά του σημαίνει «Αυτός που Βλέπει τον Θεό». Αναφέρεται ως 'άγγελος της Καταστροφής αλλά και ως 'άγγελος του Κήπου της Γεσθημανής μιας και ήταν εκείνος που παρουσιάστηκε στον Ιησού στον κήπο της Γεσθημανής και τον παρηγορούσε προτού τον συλλάβουν οι Ρωμαίοι. Συναντάται επίσης και ως Κεμουήλ. Σε μερικές Γραφές αναφέρεται και ως ένας από τους έκπτωτους Αγγέλους.

Κασσιήλ ...; Κυβερνήτης του πλανήτη Κρόνου, άγγελος του Πεπρωμένου και Προστάτης των ηλικιωμένων.

Οριφιήλ ...; Aγγελος Κυβερνήτης του πλανήτη Κρόνου, για μερικούς ένας από τους Αρχάγγελους ενώ για άλλους ένας Οφανείμ. Αναφέρεται επίσης και ως ο 'γγελος της Αποκάλυψης.

Ουζιήλ ...; Ένας από τους Αρχαγγέλους που στέκονται δίπλα στον θρόνο του Θεού. Μερικές φορές αναφέρεται και ως ο προστάτης και οδηγητής της Αιγύπτου.

Ραγουήλ ...; Το όνομά του σημαίνει «Ο Φίλος του Θεού». Κυβερνήτης του Πάγου και του Χιονιού, υπεύθυνος για την συμπεριφορά των Θείων πλασμάτων. Αναφέρεται πως κατά την Ημέρα της Κρίσης, θα είναι εκείνος που θα καλέσει τους Αγγέλους να τιμωρήσουν τους αμαρτωλούς.

Ραζιήλ ...; Το όνομά του σημαίνει «Το Μυστικό του Θεού». Χερουβείμ Προστάτης των Θείων Μυστηρίων και της Απόκρυφης Γνώσης. Συχνά αναφέρεται ως εκείνος που καθοδηγεί τους θνητούς όταν γράφουν ιερά κείμενα και τους προσφέρει Θεϊκή έμπνευση.

Ραμιήλ ...; Το όνομά του σημαίνει «Το Έλεος του Θεού». Κυβερνήτης των Θεϊκών Οραμάτων και ο Οδηγητής των ενάρετων ψυχών στον Παράδεισο αφού πρώτα κριθούν. Λόγω αυτής της τελευταίας του υπευθυνότητας, συχνά αναφέρεται ως ένας από τους Κρατούντες.

Σαλαθιήλ ...; Αρχάγγελος του οποίου το όνομα σημαίνει «Ρώτησα τον Θεό».

Σαρακαήλ ...; Κατά το Βιβλίο του Ενόχ, Αρχάγγελος υπεύθυνος για τους θνητούς πουαμαρτάνουν στον νου (αμαρτωλές σκέψεις). Συχνά ταυτίζεται με τον Αρχάγγελο Ουριήλ.

Σαριήλ ...; Το όνομά του σημαίνει «Η Εντολή του Θεού». Προστάτης της Γνώσης και ένας από τους Στρατηγούς των Αγγελικών Στρατιών σε μάχη. Είναι εκείνος που, μαζί με τον Ραγουήλ, αποφασίζει για την τύχη των θνητών αλλά και Θείων πλασμάτων που ξεφεύγουν από τον δρόμο του Θεού.

'Αγγελοι
Η τελευταία Ιεραρχία της Τρίτης Χορωδίας και η κατώτατη όλων των Χορωδιών. Σε αυτήν την Ιεραρχία έχουμε πλέον τους λεγόμενους Φύλακες Αγγέλους. Σε αντίθεση με τους εξουσιαστές που προστατεύουν και καθοδηγούν μεγάλες ομάδες ανθρώπων, οι 'άγγελοι εστιάζουν την προσοχή τους σε μόνο έναν άνθρωπο. Κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του 'άγγελο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ασφάλειά του από επιθέσεις δαιμόνων, για την πνευματική του καθοδήγηση καθώς και για να του μεταφέρει τον Θεϊκό λόγο. Λόγω αυτής της τελευταίας αρμοδιότητάς τους, καλούνται και «Αγγελιοφόροι».

Οι Πρίγκιπες (Φύλακες των 7 Πυλών των 7 Ουρανών, Κράτορες των 7 Κλειδιών)
Ραδουεριήλ - Ο Αρχειοφύλακας του Θεού. Διαφυλάττει όλα τα αρχεία των Ουρανών που αφορούν τις πράξεις όχι μόνο των ανθρώπων αλλά και των Θείων πλασμάτων, και τα παρουσιάζει στον Θεό όποτε υπάρχει ανάγκη για κρίση. Αναφέρεται ως ένας από τους Πρίγκιπες και συχνά ως ο ανώτερος Πρίγκιπας όλων.

Σοκεδόζι - Πρίγκιπας υπεύθυνος για την Ζυγαριά του Θεού. Όταν οι ψυχές παρουσιάζονται στον Θεό για να κριθούν, κάθονται σε μια ζυγαριά η οποία μετρά και ζυγιάζει τις καλές και κακές πράξεις.

Αναφιήλ - Κράτορας της Θεϊκής σφραγίδας και των κλειδιών του Ουρανού.

Αδαριήλ - Φύλακας των Πυλών του Παραδείσου. Στις Γραφές αναφέρεται πως η φωνή του είναι τόσο επιβλητική, που όταν φωνάζει ηχεί σε όλα τα αστρικά πεδία και συνοδεύεται από χιλιάδες αστραπές.

Βοήλ - Κράτορας και Φύλακας των Κλειδιών των 4 κατευθύνσεων της γης, των Κλειδιών του κήπου της Εδέμ που κλειδώθηκε μετά την πτώση των ανθρώπων και Κυβερνήτης του πλανήτη Κρόνου.

Βαραττιήλ - Ένας από τους 7 Πρίγκιπες των 7 Ουρανών. Κράτορας της Μέγιστης Κλείδας.

Ζαχανπουργιού - 'γγελος της Θείας Παρουσίας, Φύλακας της Πύλης του παλατιού του Θεού στον 7ο Ουρανό.

Καλμίγια - Ένας από τους 7 Πρίγκιπες Φύλακες της Πύλης του 7ου Ουρανού.

Νααριριήλ - Κατά το Βιβλίο του Ενόχ, ένας από τους πανίσχυρους Πρίγκιπες του Παραδείσου.

Σατκιήλ - Ο Φύλακας και Κυβερνήτης του 5ου Ουρανού.

Σατκιήλ - Κατά το Βιβλίο του Ενόχ, ο Φύλακας του 5ου Ουρανού.

Σαμσιήλ - Φύλακας του Παραδείσου και προστάτης του Κήπου της Εδέμ. Κατά μερικές Γραφές είναι επίσης ο Φύλακας του 4ου Ουρανού.

Σαχακιήλ - Κατά το Βιβλίο του Ενόχ ένας από τους 7 Αρχαγγέλους και Φύλακας του 4ου Ουρανού.

Βαρδιήλ - Ένας από τους 7 Πρίγκιπες των 7 Ουρανών. Κράτορας της 3ης Κλείδας και 'άγγελος των Χαιρετισμών.

Βαρακιήλ - Ένας από τους 7 Πρίγκιπες των 7 Ουρανών. Κράτορας της 2ης Κλείδας, 'γγελος της Τύχης και του Κεραυνού. Συχνά αναφέρεται επίσης ως Ουριήλ και μερικές φορές συγχέεται με τον έκπτωτο άγγελο Βαρακιάλ.

Ραγουήλ - 'άγγελος υπεύθυνος για την τάξη μεταξύ όλων των Θείων πλασμάτων ανεξαρτήτου Ιεραρχίας, Τιμωρός των ταραξιών και Κυβερνήτης του 2ου Ουρανού.

Ριδάν - Κατά το Ισλάμ ο Φύλακας της Πύλης του επίγειου Παραδείσου.

'Αλλα Αγγελικά Τάγματα

'άγγελοι της Αναλήψεως
Οι δύο 'άγγελοι που παρουσιάστηκαν στους Αποστόλους κατά την Ανάληψη του Χριστού στους Ουρανούς.

'άγγελοι της Γης
Οι 4 'άγγελοι που κυβερνούν τα 4 σημεία του ορίζοντα (Βορράς-Γαβριήλ, Νότος-Ουριήλ, Ανατολή-Μιχαήλ, Δύση-Ραφαήλ), που κυβερνούν τους 4 Ανέμους και προστατεύουν την ανθρωπότητα και την Γη.

'άγγελοι της Δημιουργίας
Οι 'άγγελοι που υπήρξαν τα πρώτα πλάσματα που δημιούργησε ο Θεός για να Τον βοηθήσουν στην Δημιουργία του Κόσμου.

'άγγελοι της Δόξας
Ομάδα 660.000 Αγγέλων που βρίσκονται κοντά στον Θεό και σκοπός τους είναι να καθοδηγούν τους άλλους Αγγέλους σε ψαλμωδίες για τον Θεό.

'άγγελοι της Εβδομάδας
Οι 7 'άγγελοι που καθ ...; ένας διακυβερνά μια ημέρα της εβδομάδας. Αυτοί είναι:
Κυριακή ...; Μιχαήλ
Δευτέρα ...; Γαβριήλ
Τρίτη ...; Καμαήλ ή Σαμουήλ
Τετάρτη ...; Ραφαήλ
Πέμπτη ...; Σαχιήλ
Παρασκευή ...; Αναήλ
Σάββατο ...; Κασσιήλ ή Καφριήλ

'άγγελοι της Καταστροφής
Ομάδα Αγγέλων που αποστολή τους από τον Θεό είναι να τιμωρούν τους αμαρτωλούς και τους άδικους, είτε αυτοί βρίσκονται στην γη είτε στην Κόλαση. Εμφανίζονται στις Γραφές ως εκείνοι που έκαψαν τα Σόδομα και Γόμορα, και εκείνοι που σφάγιασαν 70.000 ανθρώπους για να τιμωρήσουν την αλαζονεία του Δαβίδ.

'άγγελοι της Καταχώρησης
Ομάδα Αγγέλων που σκοπός τους είναι να καταγράφουν με λεπτομέρειες τις πράξεις των θνητών, ώστε να χρησιμοποιηθούν αυτές οι πράξεις αργότερα στην κρίση τους.

'άγγελοι του Έτους
Οι 12 'άγγελοι που καθένας κυβερνά έναν μήνα του Έτους. Αυτοί είναι:
Ιανουάριος ...; Γαβριήλ
Φεβρουάριος ...; Βαρχιήλ
Μάρτιος ...; Μαχιδιήλ
Απρίλιος ...; Ασμοδέλ
Μάιος ...; Αμβριήλ
Ιούνιος ...; Μουριήλ
Ιούλιος ...; Βερχιήλ
Αύγουστος ...; Χαμαλιήλ
Σεπτέμβριος ...; Ουριήλ
Οκτώβριος ...; Βαρβιήλ
Νοέμβριος ...; Αδναχιήλ
Δεκέμβριος ...; Χαναήλ

'άγγελοι του Ζωδιακού
Οι 12 'άγγελοι Κυβερνήτες και Προστάτες των 12 ζωδίων. Αυτοί είναι:
Κριός ...; Μαχιδιήλ ή Σαμαήλ
Ταύρος ...; Ασμοδιήλ ή Αναήλ
Δίδυμοι ...; Αμβριήλ ή Ραφαήλ
Καρκίνος ...; Χαναήλ ή Γαβριήλ
Λέων ...; Βερχιήλ ή Μιχαήλ
Παρθένος ...; Χαμαλιήλ ή Ραφαήλ
Ζυγός ...; Ουριήλ ή Αναήλ
Σκορπιός ...; Βαρδιήλ ή Σαμαήλ
Τοξότης ...; Αδναχιήλ ή Σαχιήλ
Αιγόκερως ...; Χαναήλ ή Κασσιήλ
Υδροχόος ...; Γαβριήλ ή Ουριήλ
Ιχθύες ...; Βαρχιήλ ή Σαχιήλ

'άγγελοι του Προσώπου
Οι 'άγγελοι, πιθανότατα 12 στον αριθμό, που σκοπός τους είναι να διαφυλάττουν τον πρόσωπο του Θεού από τα μάτια των θνητών. Ένας από αυτούς είναι ο Φανουήλ που επίσης είναι ο 'γγελος της Ελπίδας και της Μετάνοιας και συχνά αναφέρεται ως ένα άλλο όνομα του Αρχάγγελου Ουριήλ.

'άγγελοι του Χάους
Οι 'άγγελοι που αποστολή τους είναι να σκορπίζουν το χάος και την σύγχυση μεταξύ των ανθρώπων κατά εντολή του Θεού. Υπήρξαν εκείνοι που στάλθηκαν από τον Θεό στον Πύργο της Βαβέλ.

'άγγελοι του Ωροσκόπιου
Κατά Λουκά, η ομάδα Αγγέλων που στάλθηκαν στην γη για να ανακοινώσουν την γέννηση του Χριστού.

'άγγελοι των Εποχών
Αναφορά στους 4 Αγγέλους-Κυβερνήτες των Εποχών, καθώς και στους βοηθούς τους. Οι 4 αυτοί 'άγγελοι είναι οι εξής:
'νοιξη ...; Σπουγλιγουήλ
Καλοκαίρι ...; Τουβιήλ
Φθινόπωρο ...; Τορκουαρέτ
Χειμώνας ...; Ατταρίβ

Οι 9 'άγγελοι
Οι 9 Κυβερνήτες Πρίγκιπες των 9 Ταγμάτων των Χορωδιών
.

'άγγελοι της Προσευχής
Οι 5 ή 7 'άγγελοι που σκοπός τους είναι να μεταφέρουν στον Θεό τις προσευχές των αγίων και ενάρετων ανθρώπων.

'άγγελοι της Τιμωρίας
Ομάδα Αγγέλων που εκτελούν την Θεία Δίκη.

'άγγελοι των Πλανητών
Οι 10 'άγγελοι-Κυβερνήτες των πλανητών με Ηγέτη τους τον Ραχατιήλ, τον Πρίγκιπα των Αστερισμών που έχει 72 Αγγέλους-Βοηθούς. Κάθε 'γγελος κυβερνά έναν πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Οι γνώμες για την αντιστοιχία διίστανται, γι ...; αυτό τις παραθέτω όλες:
Ερμής ...; Μιχαήλ ή Ραφαήλ
Αφροδίτη ...; Αναήλ ή Ανιήλ
'ρης ...; Καμαήλ ή Φαλέχ ή Σαμαήλ
Κρόνος ...; Οριφιήλ ή Ζαφιήλ ή Κασσιήλ
Δίας ...; Ζαδκιήλ ή Ζαχαριήλ ή Σαχιήλ
Πλούτωνας ...; Σαμαήλ
Ουρανός ...; Ουριήλ
Ποσειδώνας ...; Σαχιήλ
Ήλιος ...; Μιχαήλ ή Ραφαήλ ή Γαλγαλλιήλ, ή Βαρκάν ή Ουριήλ ή Οκ
Σελήνη ...; Γαβριήλ ή Καφσιήλ ή Ατρεγιήλ

Οι Αφάζα
Κατά κάποιο τρόπο φύλακες 'άγγελοι των ανθρώπων. Κάθε άνθρωπος έχει 4 Αφάζα, 2 να τον προστατεύουν κατά την διάρκεια της μέρας και 2 κατά την διάρκεια της νύχτας, από τον Σατανά, τους δαίμονες και τα Ντζίν. Επίσης καταγράφουν τις πράξεις του ανθρώπου σε βιβλίο και την Ημέρα της Κρίσης θα διαβάσουν το βιβλίο στον Θεό για να τους κρίνει.

Οι Γηραιοί
Μυστηριώδη 'άγγελοι που αναφέρονται στις Γραφές ως 24 Θεία πλάσματα που κάθονται σε θρόνους γύρω από τον Θεό. Στο Βιβλίο του Ενόχ αναφέρονται ως οι Κυβερνήτες των Αστρικών Πεδίων.

Οι Εφήμεροι
'άγγελοι που η ύπαρξή του διαρκεί μονάχα μερικές ώρες. Δημιουργούνται κάθε πρωί με την ανατολή του ήλιου από τον Θεό για να ψάλουν εγκώμια σε Αυτόν, και μόλις ολοκληρωθεί η ψαλμωδία τους, απορροφούνται στην Θεία Δύναμη.

Οι Καδδισείμ
Οι 2 'άγγελοι που στέκονται δεξιά και αριστερά από τον θρόνο του Θεού και λειτουργούν ως Δικαστές των ψυχών, συμβουλεύοντας τον Θεό και αναλύοντας εξονυχιστικά κάθε περίπτωση.

Οι Παρασείμ
Ομάδα Αγγέλων με μοναδικό σκοπό να υμνούν τον Θεό.

Οι Σαρείμ
Αναφορά στους 70 Αγγέλους που είναι προστάτες και οδηγητές των 70 Εθνών. Κατά την παράδοση, όλοι αυτοί οι 'άγγελοι είναι έκπτωτοι, με εξαίρεση τον Μιχαήλ που είναι ο προστάτης και οδηγητής του λαού του Ισραήλ. Το όνομά τους σημαίνει «Οι Ουράνιοι». Μερικοί από αυτούς είναι οι:
Δουββιήλ ...;Προστάτης της Περσίας
Δούμα ...; 'γγελος των Ονείρων, αλλά και Προστάτης της Αιγύπτου. 'λλα ονόματα που του έχουν αποδοθεί είναι Σαμαήλ και Μαστεμά.

Οι Χαγιόθ
Ομάδα Αγγέλων των οποίων κυβερνήτης είναι ο Χαγλιήλ. Αναφέρονται ως ισοδύναμα των Χερουβείμ και σκοπός τους είναι να μεταφέρουν τον θρόνο του Θεού όπου Εκείνος θέλει.
Χαγλιήλ - Επιβλητικός 'γγελος, ηγέτης των Χαγιόθ. Εξουσιάζει όλα τα πλάσματα, μαστιγώνοντάς τα με φλόγες για να τα εμπνεύσει να εξυμνήσουν τον Θεό.
Ισραήλ - Ανώτερος 'γγελος των Χαγιόθ. Επίσης αναφέρεται και ως ο Πατριάρχης Ιακώβ που ανάχθηκε σε 'άγγελο.

Μικρό Ευρετήριο 'λλων Αγγελικών Ονομάτων
Η σειρά που αναφέρεται είναι αλφαβητική:

Αβαδδον - Αναφέρεται και ως ο «'γγελος του Σκότους» ή «'γγελος Θανάτου», μα δεν παραλληλίζεται με τον Σατανά, αντίθετα είναι εκείνος που -κατά το βιβλίο της Αποκάλυψης- θα δαμάσει τον Σατανά για χίλια χρόνια.

Αββατον - Ο εξορκιστής των δαιμόνων.

Αγγελος της Νεκρανάστασης - Ο 'γγελος που εμφανίστηκε στον τάφο του Χριστού πριν την νεκρανάστασή του. Το όνομά του θεωρείται απόκρυφο, μα συχνά στις Γραφές ο τίτλος αποδίδεται στον Αρχάγγελο Γαβριήλ.

Αγγελος της Φωτιάς - Αναφέρεται με διάφορα ονόματα. Είναι η πηγή της Θείας έμπνευσης στην τέχνη και την μουσική.

Αγγελος του Θανάτου - 'γγελος που αποστέλλεται από τον Θεό όταν είναι ώρα να πεθάνει κάποιος. Αν και ο θάνατος είναι ο φόβος και ο τρόμος των ανθρώπων, ο 'γγελος του Θανάτου δεν είναι κακόβουλος. Ο τίτλος συναντάται σε παραπάνω από έναν 'άγγελο, μεταξύ των οποίων ο Βεβριήλ, ο Μέτατρον, ο Σαμαήλ, ο Αδριήλ, ο Αζραήλ, και ο Εμά.

Αγγελος του Μωάμεθ - Αναφορά στον 'άγγελο που ανάληψε στους Ουρανούς τον προφήτη Μωάμεθ. Επίσης, αναφέρεται ο τίτλος και στον Αρχάγγελο Γαβριήλ, ο οποίος κατά το Ισλάμ, υπήρξε εκείνος που υπαγόρευσε στον Μωάμεθ το Κοράνι.

Αγγελος του Σκότους - Μυστηριώδης 'γγελος για τον οποίο οι γνώμες διίστανται. Συχνά αναφέρεται ως τίτλος για τον Σατανά, μα αναφέρεται και ως τίτλος για τον ίδιο τον Θεό ή και το 'γιο Πνεύμα. Στις Γραφές επίσης θα βρούμε αυτόν τον τίτλο και για τους Μιχαήλ, Ουριήλ, Καμουήλ, Πενιήλ και Μετατρόν.

Αδιριρίον - Μυστικό όνομα ανώτατου αγγέλου κατά την Καμπάλα που συνδέεται και με τον ίδιο τον Θεό.

Αδοήλ - Πλάσμα δημιουργημένο από την πνευματική ουσία του Θεού. Είναι άγνωστος ο ρόλος του.

Αζαραήλ - Ο 'γγελος του Θανάτου κατά τους Εβραίους και Ισλαμιστές. Αναφέρεται με 400 φτερά, 700 πόδια και μάτια ισάριθμα με τον πληθυσμό των ανθρώπων. Κάθε φορά που πεταρίζει ένα του μάτι, τότε ο άνθρωπος που αντιπροσωπεύει αυτό το μάτι πεθαίνει. Είναι επίσης αυτός που απαλλάσσει την ψυχή από το σώμα την στιγμή του θανάτου, καθώς και αυτός που καταγράφει τους θανάτους και γεννήσεις στο Μέγα Βιβλίο του.

Ακαζριήλ - Ο Αγγελιοφόρος του Θεού.

Αμιτιήλ - 'Αγγελος της Αλήθειας, της Δικαιοσύνης και της Αδυναμίας.

Αναβόνα - 'Αγγελος από τον οποίο ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο.

Ανανχιήλ - 'Αγγελος της Χάρης.

Απουτιήλ - 'Αγγελος των Θρησκευτικών Εορτών. Λέγεται επίσης ότι εάν ένας έμπειρος Μύστης χρησιμοποιήσει σωστά το όνομά του, τότε μπορεί να επιτύχει νεκρανάσταση.

Αραριήλ - 'Αγγελος-Κυβερνήτης των Νερών, και Προστάτης-Βοηθός των ψαράδων.

Αρβονάχ - 'Αγγελος Εξολοθρευτής.

Αριήλ - 'Αγγελος-Προστάτης όλων των φτερωτών πλασμάτων.

Αρκιήλ - Οι γνώμες για τον ρόλο αυτού του Αγγέλου διίστανται. Η μια άποψη είναι πως είναι έκπτωτος 'γγελος και ένας από τους 200 Αγγέλους που δίδαξαν στον άνθρωπο την απόκρυφη γνώση. Η άλλη άποψη είναι πως είναι ένας από τους Αγγέλους που μεταφέρουν τις ψυχές των ανθρώπων μπροστά στον Θεό για να κριθούν.

Αρμισαήλ - Αγγελος της Μήτρας και των Νεογνών, συχνά επικαλείται για να προστατέψει και να βοηθήσει σε τοκετό.

Ασάφ - 'Αγγελος που υπαγόρευσε 12 από τους Ψαλμούς.

Ασουριάλ - Ο 'Αγγελος που στάλθηκε να προειδοποιήσει τον Νόε για τον κατακλυσμό.

'Αφ - 'Αγγελος της Οργής.

Αφτιήλ - 'Αγγελος του Λυκόφωτος.

Αχαΐας - 'Αγγελος της Υπομονής.

Βαθ Κολ - Θηλυκός 'γγελος που το όνομά της σημαίνει «Η Φωνή του Θεού». Αναφέρεται πως ήταν εκείνη που ρώτησε τον Κάιν «Που είναι ο αδελφός σου ο 'βελ;»

Βαλλατόν - 'Αγγελος του οποίου το όνομα συμπεριλαμβάνεται στην Πεντάλφα του Σολομώντα για επίκληση πνευμάτων και απόκρυφων τελετουργιών.

Βεβουρόα - Ένας από τους 9 αγγέλους που -κατά την Αποκάλυψη του Έζρα- θα κυβερνήσουν κατά το τέλος του κόσμου.

Βεθόρ - Ένας από τους 7 αγγέλους που κυβερνούν τις 196 μεραρχίες των Ουρανών.

Βοαμιήλ - Κατά το μυστικό Βιβλίο του Αγγέλου Ραζιήλ των Εβραίων, είναι ένας από τους αγγέλους που κυβερνούν τα 4 πεδία του Παραδείσου.

Γαδιήλ - 'Αγγελος που συχνά επικαλείται με τελετές για να εξορκίσει το κακό. Το όνομά του επίσης χαράσσεται σε φυλαχτά για προστασία.

Γαζαρδιήλ - 'Αγγελος υπεύθυνος για την ανατολή και δύση του ηλίου κάθε μέρα καθώς και για την μεταφορά των προσευχών των ανθρώπων στον Θεό.

Γέλοδ Σαβόθ - Υπερδύναμος 'Αγγελος-Κριτής των υπόλοιπων Θεϊκών πλασμάτων. Λόγω του ρόλου του αλλά και της δύναμής του, συχνά το όνομά του ταυτίζεται με τον ίδιο τον Θεό.

Γερμαήλ - Ο 'Αγγελος που στάλθηκε από τον Θεό στην γη να συλλέξει χώμα και να το πάει στο Θεό ώστε να δημιουργήσει τον Αδάμ. Ο Γερμαήλ απέτυχε στην αποστολή του, γιατί η Γη αρνήθηκε να του δώσει το χώμα και έτσι τιμωρήθηκε από τον Θεό για την αποτυχία του. Μετά ο Θεός έστειλε τον Αζραήλ με την ίδια αποστολή, ο οποίος και πέτυχε.

Γιαασριήλ - Κατά την Εβραϊκή παράδοση, ένας από τους 70 Αγγέλους που καταγράφουν την ατελείωτη λίστα των ονομάτων του Θεού.

Γιαχριήλ - 'Αγγελος των Λογαριασμών.

Γιουρούλ - 'Αγγελος του Φόβου

Ειαήλ - Ο 'Αγγελος που προστατεύει και διδάσκει τις απόκρυφες Τέχνες.

Εισθέθ Ζενουμίν - 'Αγγελος της Πορνείας.

Εμά - 'γγελος της Οργής. Αναφέρεται ότι είναι πλασμένος από κόκκινη και μαύρη φωτιά.

Ενόχ - Πατριάρχης που έγραψε το γνωστό Βιβλίο του Ενόχ. Λέγεται ότι ευχαρίστησε τόσο τον Θεό, που τον μετέφερε στον Παράδεισο και τον έκανε 'άγγελο με το όνομα Μέτατρον.

Εξαήλ - Ένας από τους 10 Αγγέλους που αναφέρονται στο Βιβλίο του Ενόχ, που έπεσαν στην γη για την αγάπη τους για θνητή, έγιναν θνητοί και παντρεύτηκαν θνητές γυναίκες.

Εσερχιήλ - Ο 'Αγγελος που βοήθησε τον Μωυσή με 2 από τις πληγές του Φαραώ, συγκεκριμένα εκείνη των βατράχων και εκείνη που μετατράπηκαν τα νερά του Νείλου σε αίμα.

Ζααμαήλ - 'Αγγελος των Ανεμοστρόβιλων.

Ζααμιήλ - 'Αγγελος των μεγάλων Καταιγίδων.

Ζααφιήλ - 'Αγγελος των Τυφώνων και Κυκλώνων.

Ζαγζαγιήλ - Αγγελιοφόρος του Θεού. Ονομάζεται επίσης «ο 'γγελος της Φλεγόμενης Βάτου». Ήταν εκείνος που παρουσιάστηκε στον Μωυσή με μορφή φλεγόμενης βάτου.

Ζερουήλ - 'Αγγελος της Δύναμης.

Ζικιήλ - 'Αγγελος Κυβερνήτης των Κομητών.

Ζουφλάς - 'Αγγελος των Δασών.

Θελιήλ - 'Αγγελος της Αγάπης.

Ιθουριήλ - Ο 'Αγγελος που στάλθηκε από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ να συλλάβει και να αποσύρει τον Σατανά από τον Κήπο της Εδέμ.

Ινίας - Ένας από τους πολλούς Αγγέλους που αρνήθηκε η Χριστιανική θρησκεία να αναγνωρίσει και να τιμήσει και έτσι λέγεται ότι από την οργή του μεταμορφώθηκε σε εχθρό και καταστροφέα της Πίστης.

Ισαάκ - 'Αγγελος του Φωτός.

Ισραφήλ - 'Αγγελος Προστάτης της Μουσικής και της Ποίησης. Την Ημέρα της Κρίσης θα φυσήξει την τρομπέτα του καλώντας τους νεκρούς και ζωντανούς να κριθούν.

Καδμιήλ - Ένας από τους 70 Αγγέλους που επικαλούνται για ασφαλή και επιτυχή τοκετό.

Καλκαήλ - 'Αγγελος Ηγέτης των Ουρί.

Κασδαγιήλ - 'Αγγελος της Έκτρωσης.

Κεζέφ - Ένας από τους Αγγέλους της Καταστροφής.

Κοκβιήλ - 'Αγγελος της Αστρολογίας και Αστρονομίας. Το όνομά του σημαίνει «Το 'στρο του Θεού». Στις Γραφές αλλού αναφέρεται ως τιμούμενος 'γγελος και αλλού ως έκπτωτος.

Κολαζόντα - Ένας από τους Αγγέλους της Καταστροφής.

Λαϊλά - Ο 'Αγγελος της Νύχτας και της Σύλληψης. Στις Γραφές αλλού αναφέρεται ως ενάρετος 'γγελος και αλλού ως δαιμόνισσα.

Λαχαβιήλ - Το όνομά του χαράσσεται σε φυλαχτά και επικαλείται για να βοηθήσει τους ανθρώπους ενάντια στο κακό. Είναι επίσης ο σύντροφος του Αρχάγγελου Ραφαήλ.

Λελιήλ - 'Αγγελος της Νύχτας, συχνά ταυτίζεται με τον Λαϊλά.

Μαλίχ - 'Αγγελος με εξουσία στην Κόλαση. Είναι ένας από εκείνους που βασανίζουν τις καταραμένες ψυχές.

Μαριόχ - Ο ένας από τους 2 Αγγέλους (ο άλλος είναι ο Αριούχ) που στάλθηκαν για να προστατεύουν την οικογένεια του Ενόχ καθώς και τα γραπτά του.

Μαστέμα - 'Αγγελος σταλμένος από τον Θεό για να δελεάζει τους ανθρώπους και να δοκιμάζει την πίστη τους.

Μασχίτ - Ένας από τους Αγγέλους που τιμωρούν και βασανίζουν τις καταραμένες ψυχές στην Κόλαση. Στις Γραφές αναφέρεται άλλοτε ως 'γγελος και άλλοτε ως δαίμονας.

Ματαριήλ ή Ματατιήλ - 'Αγγελος της Βροχής.

Μελκγιάλ - 'Αγγελος που γεννάται κάθε νέο έτος και κυριαρχεί για 91 μέρες.

Μέτατρον - Υπήρξε ο θνητός Ένοχ και λέγεται ότι έχει 72 τίτλους. Πανίσχυρος 'γγελος που συχνά αναφέρεται ως ανώτερος ακόμα και των Αρχαγγέλων.

Μίρ - 'Αγγελος της Φιλίας.

Μορόνι - Ο 'Αγγελος που, κατά τον θρύλο, παρέδωσε το 1827 στον Ιωσήφ Σμιθ χρυσές πλακέτες πάνω στις οποίες ήταν χαραγμένο το ιερό βιβλίο των Μορμόνων.

Μουμιήλ - 'Αγγελος της Καλής Υγείας.

Ναθαναήλ - 'Αγγελος της Φωτιάς και της 6ης ώρας. Ένας από τους 3 Αγγέλους που διακυβερνούν οτιδήποτε απόκρυφο και μυστήριο. Αναφέρεται επίσης και ως Ζαθαναήλ ή Ζαθαήλ.

Νακίρ - Κατά το Ισλάμ, ένας τρομερός 'γγελος, ο οποίος μαζί με τον σύντροφό του Μουνκάρ, θα δοκιμάζουν τους νεκρούς για το αν αξίζουν να μπουν στον Παράδεισο μετά την Ημέρα της Κρίσης.

Νογαήλ - Κατά τα γραφόμενα του Αγρίππα, ένας από τους Αγγέλους που στέκονται δίπλα από τον θρόνο του Θεού και προστατεύουν το πρόσωπό Του από τα μάτια των θνητών.

Νουριήλ - Κατά το Ισλάμ, ο 'Αγγελος του Χαλαζιού. Αναφέρεται ως πανύψηλος και ακουμπά πάνω σε μυριάδες Αγγέλους δημιουργημένους από φωτιά και νερό. Κατά τις Γραφές, υπήρξε εκείνος που συνάντησε και καθοδήγησε τον Μωυσή στο ταξίδι του στον Παράδεισο.

Οκ ή Οχ - 'Αγγελος Προστάτης και Διδάσκαλος της Αλχημείας και της Ανώτερης Γνώσης. Μερικές φορές αναφέρεται και ως ο 'γγελος του Ηλίου.

Οναϊεφέτον - Στο «Μέγιστο Κλειδί του Σολομώντα» του MacGregor Mathers αναφέρεται ως ο 'Αγγελος που επικαλείται από τους Μύστες για να παρευρεθεί και να βοηθήσει στις εργασίες τους. Αναφέρεται επίσης και ως ο 'Αγγελος που αποστέλλει ο Θεός για να εγείρει τους νεκρούς.

Οριήλ - 'Αγγελος της Μοίρας.

Πααδρόν - 'Αγγελος του Τρόμου.

Παρασιήλ - 'Αγγελος των Θησαυρών.

Πουρά - 'Αγγελος της Λήθης.

Πουριήλ - Κατά την μαρτυρία του Αβραάμ, είναι ένας ανελέητος 'Αγγελος που κρίνει σκληρά τις ψυχές για το αν τους αξίζει να μπουν στον Παράδεισο.

Ρααμιήλ - 'Αγγελος του Κεραυνού.

Ραζιήλ - 'Αγγελος των Μυστηρίων.

Ραμπιήλ - 'Αγγελος των Βουνών.

Ραχάμπ - 'Αγγελος της Βίας και της Αλαζονείας, Κυβερνήτης της Θάλασσας. Κατά το Βιβλίο του Ιώβ ταυτίζεται με τους έκπτωτους Αγγέλους Λεβιάθαν και Βεχεμόθ.

Ραχασιήλ ή Ρασιήλ - 'Αγγελος του Σεισμού.

Ραχμιήλ - 'Αγγελος του Ελέους, αυτός που εμπνέει το έλεος και την συμπόνια στους θνητούς.

Ρισνούκ ή Ρισνόχ - 'Αγγελος της Γεωργίας.

Ρουχιήλ - Ένας από τους Αγγέλους Κυβερνήτες των Ανέμων.

Σαδριήλ - 'Αγγελος της Τάξης.

Σαλγιήλ - 'Αγγελος του Χιονιού.

Σαμαήλ - Αναφέρεται και ως «Κατήγορος 'γγελος». Είναι εκείνος που αναλαμβάνει την κατηγορία και τιμωρία των αμαρτωλών αλλά και την δοκιμασία των ενάρετων. Είναι ένας 'γγελος για τον οποίο οι γνώμες διίστανται. 'λλοτε αναφέρεται ως ο ίδιος ο Σατανάς, άλλοτε ως ο 'γγελος του Θανάτου και άλλοτε ως ο Φύλακας του 7ου Ουρανού.

Σαμαλόν - Κατά το Ταλμούδ ο 'γγελος που ανακοίνωσε στον κόσμο τον θάνατο του Μωυσή. Πιθανότητα έναν διαφορετικό όνομα για τον Σαμαήλ.

Σαμανδιριήλ - 'Αγγελος της Γονιμότητας.

Σαμσχιήλ - 'Αγγελος της Ημέρας.

Σανδαλφόν - Ο δίδυμος αδελφός του Μέτατρον που πιστεύεται πως υπήρξε ο προφήτης Ελαϊζά. 'γγελος την Δόξας και της Προσευχής που μεταφέρει τα προσευχές των θνητών στον Θεό, Προστάτης των Εμβρύων.

Σαντριήλ - Αναφέρεται μονάχα στην Εβραϊκή παράδοση ως ο 'γγελος που μαζεύει τα πτώματα των ανθρώπων που δεν τιμούσαν το Σάμπαθ, τα πηγαίνει στην Γεχεννά και τα δείχνει στους αμαρτωλούς καθώς τα τρώνε τα σκουλήκια για παραδειγματισμό.

Σατιήλ - 'Αγγελος της Σιωπής.

Σουρουήλ ή Σουριήλ ή Ζαγζαγέλ - Αρχάγγελος που μαζί με τον 'άγγελο της Φλεγόμενης Βάτου, πρόσφερε στον Μωυσή την Ανώτερη Γνώση.

Σουφλάτους - 'Αγγελος της Σκόνης.

Σραόσα - 'Αγγελος της Υπακοής.

Ταβρίς - 'Αγγελος της Ελεύθερης Βούλησης.

Ταγάς - Ηγέτης των Αγγέλων που υμνούν τον Θεό. Βοηθοί του είναι ο Ασάφ, ο Εμάν και ο Ιεδουθούν.

Ταδιήλ - Ο Άγγελος που στάλθηκε να σταματήσει τον Αβραάμ από το να θυσιάσει τον γιό του Ισαάκ.

Ταχαριήλ - Αγγελος της Αγνότητας.

Τζαδκιήλ - Aγγελος της Δικαιοσύνης.

Τζαήλ - Ένας από τους 2 Αγγέλους που φιλοτέχνησαν την Κιβωτό της Διαθήκης.

Τζεδουθούν - Αγγελικός Ηγέτης που καθοδηγεί τους Αγγέλους κατά τις ώρες του σούρουπου.

Χασάν - Aγγελος του Αέρα, Κυβερνήτης των Ανέμων.

http://grego7719.pblogs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις