Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2021

Έρχεται η απόλυτη υπεροχή στους αιθέρες: Έτοιμο να πετάξει προς ΗΠΑ για αναβάθμιση το πρώτο F-16


 ''Τρέχει'' το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16

Ηχώρα, μετά από απουσία χρόνων, είναι έτοιμη για την εξοπλιστική "ρελάνς". Ιδιαίτερη έμφαση φαίνεται να έχει δοθεί στην Πολεμική Αεροπορία, με στόχο τη θωράκιση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας σε Αιγαίο-Α.Μεσόγειο.

Με τον ερχομό του 2021 ένα F-16 block52 adv (από τα πλέον σύγχρονα αεροσκάφη του στόλου των F-16) θα πετάξει πάνω από τον Ατλαντικό για το Μέριλαντ των ΗΠΑ, όπου θα αναβαθμιστεί σε «Οχιά», δηλαδή σε Viper. Θα είναι το πρώτο από τα 84 F-16 που θα αναβαθμιστούν, ενώ στην αναβάθμισή τους αναλαμβάνει και σημαντικό ρόλο και η ΕΑΒ, η οποία θα συνεχίσει τις αναβαθμίσεις στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα βρίσκονται από την Παρασκευή οι Αμερικανοί χειριστές που θα αναλάβουν να πετάξουν το πρώτο F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας που υποβάλλεται σε εργασίες αναβαθμίσεως στην έκδοση Viper.

Οι δύο ιπτάμενοι δοκιμαστές της Lockheed Martin, πρόκειται να αναλάβουν το πτητικό μέρος του προγράμματος, μέχρι και την αναχώρηση του αεροσκάφους για τις ΗΠΑ, αναφέρει ο Σάββας Βλάσης στο doureios.com.

Σύπφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή ολοκληρώθηκε και η προετοιμασία του “005”, του μονοθέσιου F-16C Block 52+ Advanced που αποτελεί το πρωτότυπο “Viper Kit Proof” του προγράμματος.

Όπως φαινεται όλα βρίσκονται εντός χρονικού σχεδιασμού και από την Δευτέρα, με κάποιον από τους Αμερικανούς χειριστές στο πιλοτήριο του “005”, ξεκινούν οι εκκινήσεις κινητήρα (Run Up) με το αεροσκάφος στατικό, για τις πρώτες δοκιμές.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, θα ακολουθήσουν τροχοδρομήσεις του αεροσκάφους κι εκτέλεση όλων των ενεργειών μέχρι την απογείωση.

10 χρόνια ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Κάνε και εσυ like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

Στη συνέχεια, αναμένεται να πραγματοποιηθούν μια-δυο πτήσεις μικρής διάρκειας, που θα τις διαδεχθούν κάποιες έξοδοι μεγαλύτερης διαρκείας γύρω από την περιοχή της Τανάγρας.

Εφόσον όλα έχουν πάει καλα, περι τα τέλη Ιανουαρίου, το “005” θα πετάξει για τη Γερμανία και από εκεί θα ακολουθήσει το σκέλος της πτήσης μέχρι τις ΗΠΑ.

Στις αρχές Φεβρουαρίου πρόκειται να αρχίσει η άφιξη στην ΕΑΒ των 4 πρώτων αεροσκαφών, των λεγομένων “Proof Kit”, που θα αντιστοιχούν σε ένα μονοθέσιο και ένα διθέσιο από κάθε έκδοση (Block 52+ και Block 52+ Advanced) που έχουν επιλεγεί για αναβάθμιση.

Ο προγραμματισμός εισόδου τους στο υπόστεγο προβλέπει την άφιξη αεροσκάφους κάθε 50 ημέρες περίπου. Τα 4 αεροσκάφη “Proof Kit” αναμένεται να βγουν σταδιακώς από το υπόστεγο της ΕΑΒ μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Μπορεί λοιπόν πρωταγωνιστής για τις εξοπλιστικές εξελίξεις της χώρας να είναι τα γαλλικά μαχητικά Rafale με την ολοκλήρωση της συμφωνίας να έρχεται όλο και πιο κοντά χρονικά, όμως ουσιαστικές εξελίξεις για την εξοπλιστική ενίσχυση της χώρας και της Πολεμικής Αεροπορίας υπάρχουν και στο «μέτωπο» των «Viper».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις