Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Έρχεται σύσφιξη ελληνοαμερικανικών σχέσεων: Θέλουν να επενδύσουν με βάσεις στην Ελλάδα οι ΗΠΑ


Παναγιώτης Νάστος

Καθοριστικές οι εξελίξεις που αναμένονται
Οι ΗΠΑ δεν μπορεί να αντιμετωπίζουν "πισώπλατα συμμαχικά μαχαιρώματα" από την Τουρκία, η οποία είναι ασταθής και ασυνεπής ως σύμμαχος.

Δεν μπορεί να απειλείται η ασφάλεια στη ΝΑ Μεσόγειο, με κίνδυνο πολέμου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, γεγονός που θα έχει ως επακόλουθο μια Στρατηγική αναδιάταξη δυνάμεων και ρόλων στην περιοχή, όπου η Ρωσία θα βγεί σίγουρα κερδισμένη. Για αυτό θα επενδύσουν ακόμη περισσότερο στην πιστή σύμμαχο Ελλάδα.
 
Από σήμερα αναλαμβάνει επισήμως ο Μπάιντεν την Προεδρία των ΗΠΑ, έχοντας να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα πολλά εσωτερικά και διεθνή προβλήματα.  

Μπορεί σε πρώτο χρόνο η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ να δώσει βάρος στα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα της χώρας όπως, η αντιμετώπιση του κορονοϊού που έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 400.000 Αμερικανούς πολίτες μέχρι τώρα, η οικονομική ύφεση και η ανεργία όπου η Αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε το 2020 κατά 2,4% και συνολικά 18 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν σήμερα με επιδόματα ανεργίας, οι φυλετικές εντάσεις και η διασφάλιση της ενότητας του κράτους, ωστόσο δεν θα αδιαφορήσει και για τα Διεθνή ζητήματα.

Αναφορικά με τα διεθνή ζητήματα το κέντρο βάρους των ΗΠΑ θα αποτελέσει πρωτίστως η ανάσχεση της Κίνας-Ρωσίας, το Ιράν δευτερευόντως, αλλά και η Συρία-Λιβύη-ΝΑ Μεσόγειος θα αναλώσουν το ενδιαφέρον τους.

Ίσως ένα από τα πλέον φλέγοντα θέματα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στη ΝΑ Μεσόγειο, αποτελεί η στροφή της Τουρκίας στη Δύση.

Οι ΗΠΑ δεν μπορεί να αντιμετωπίζουν "πισώπλατα συμμαχικά μαχαιρώματα" από την Τουρκία, η οποία είναι ασταθής και ασυνεπής ως σύμμαχος. Δεν μπορεί να απειλείται η ασφάλεια στη ΝΑ Μεσόγειο, με κίνδυνο πολέμου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, γεγονός που θα έχει ως επακόλουθο μια Στρατηγική αναδιάταξη δυνάμεων και ρόλων στην περιοχή, όπου η Ρωσία θα βγεί σίγουρα κερδισμένη.
 
Παράλληλα αυτό θα τορπιλίσει την προσπάθεια των ΗΠΑ-Ισραήλ για ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία, λόγω της δημιουργίας του East-Med.

Όλα τα παραπάνω εξωθούν τις ΗΠΑ να επενδύσουν ακόμη περισσότερο στον σταθερό και αξιόπιστο σύμμαχό τους στην περιοχή, την Ελλάδα.

Υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, το επόμενο δίμηνο θα έχουμε την απαρχή της εκδήλωσης πρωτόγνωρης σύσφιξης των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, η οποία θα οδηγήσει σε τροποποίηση  προς το βέλτιστο  της MDCA (Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας).

Οι ΗΠΑ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πληροφόρησης, επιθυμούν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μια απέραντη βάση τους, αφού σκοπεύουν και σημαντικές επενδύσεις να πραγματοποιήσουν, αλλά και τη δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων να ζητήσουν.

Από την άλλη η χώρα μας έχει συστήσει μέσω διαπραγματευτικής της ομάδας, "λίστα αιτημάτων" για χρηματοδοτική και εξοπλιστική ενίσχυση Στρατού-Ναυτικού-Αεροπορίας.

Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών που θα ακολουθήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα, θα είναι εκείνες που θα καθορίσουν τις παρακάτω σημαντικές παραμέτρους:

1. Θα υπάρξει εξ' ολοκλήρου μια νέα MDCA ή θα ισχύσει η παλαιά αυτή του 1990 με κάποιες επί μέρους τροποποιήσεις σε παραρτήματά της;

2. Ποιά θα είναι η χρονική διάρκεια της συμφωνίας;

3. Θα υπάρξει εξασφάλιση συνοδευτικής δήλωσης ή επίσημης εγγύησης των συνόρων μας;

Εκτίμηση είναι ότι οι ΗΠΑ όντως θα έρθουν με βελτιωμένες προτάσεις περαιτέρω αναβάθμισης των σχέσεων με τη χώρα μας.

Περιοχές που έχουν αναπτυχθεί ήδη αμερικανικά οπλικά συστήματα -ενδιαφέροντος στη χώρα μας είναι η Λάρισα, το Στεφανοβίκειο, η Αλεξανδρούπολη, η διεύρυνση της υπάρχουσας βάσης στη Σούδα, το νεώριο της Σύρου, ο Σκαραμαγκάς, ενώ στο "παιγνίδι" αναμένεται να μπούν η Καβάλα, η περιοχή της Θεσσαλονίκης, η Κάρπαθος και ενδεχομένως η Ανδραβίδα.

Επίσης αξίζει να μνημονευθεί η Ισραηλινή προσέγγιση και φιλία με την χώρα μας, η οποία εξελίσσεται επίσης σε Στρατηγική συμμαχία, καθώς και η σημαντικότατη Ισραηλινή επένδυση και τα πολλαπλά οφέλη για τις δύο χώρες που θα έχει το Αεροπορικό Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις