Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

"Φουντώνουν" τα σενάρια πολέμου κατά του Ιράν - Ασκήσεις ΗΠΑ-Ελλάδας-Κύπρου στην Κρήτη


 Το 2021 θα είναι έτος πολεμικών αναμετρήσεων σε Α. Μεσόγειο και Μέση Ανατολή με απαρχή το Ιράν εκτιμούν ρωσικές πηγές

Εφιαλτικά σενάρια έρχονται στο προσκήνιο αφού ρωσικές πηγές κάνουν λόγο για ισραηλινή επίθεση στην Νότιο Συρία, στην πορεία ανάφλεξης ενός πολέμου με το Ιράν. 

Ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές τονίζουν ότι οι περιοχές που ελέγχονται από τις ιρανικές πολιτοφυλακές στη νότια Συρία θα μετατραπούν σε ένα άγριο πεδίο μάχης το 2021. 

Πρόκειται για τη ρωσική εφημερίδα Nezavisimaya Gazeta, η οποία επιμένει ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται για πόλεμο με το Ιράν στα βόρεια σύνορα. 

Ισραηλινές δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός εργάζεται για την περαιτέρω αποδυνάμωση του Ιράν στο συριακό έδαφος.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο ειδικός στις ρωσικές υποθέσεις, ο Abdel Fattah Abu Tahoun, τόνισε ότι «μετά την εξάλειψη των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης σε πολλές από τις περιοχές που έλεγχαν , το Ιράν δεν είναι πλέον επιθυμητό στρατιωτικά στη Συρία, όχι μόνο από το Ισραήλ, το οποίο έμεινε σιωπηλό κατά τη διάρκεια των ετών της συριακής κρίσης, αλλά και από τη Ρωσία, η οποία δεν επιθυμεί πλέον τους Ιρανούς στην περιοχή.

Το σενάριο ισραηλινής στρατιωτικής επέμβασης συμβαδίζει με τα σχέδια της Ρωσίας, για να αναγκαστεί το Ιράν να μειώσει τη στρατιωτική του παρουσία», πρόσθεσε ο Abu Tahoun.

Η περιοχή της Νότιας Συρίας έχει μεγάλη ένταση από τότε που το καθεστώς Άσαντ ανέλαβε τον έλεγχο της, τον Ιούλιο του 2018, λόγω των επανειλημμένων προσπαθειών του Ιράν να διεισδύσει στις περιοχές που κατείχαν  προηγουμένως οι Τζιχαντιστές. 

Το 2020, είχαμε την εξουδετέρωση τουλάχιστον 150 μελών και αξιωματικών των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος και των ιρανικών πολιτοφυλακών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 4η συριακή Μεραρχία, είναι φίλα προσκείμενη στο Ιράν και ήταν ένας από τους πιο εξέχοντες σχηματισμούς, του οποίου εξουδετερώθηκαν δεκάδες μέλη. 

Επίσης εκατοντάδες Λιβανέζοι μαχητές της Χεζμπολάχ αναπτύσσονται σε αρκετές περιοχές στην Νότιο Συρία, κοντά στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός με τον ισραηλινό στρατό στην συριακή πλευρά των Υψωμάτων του Γκολάν. 

Η άσκηση ειδικών δυνάμεων Ελλάδος-Κύπρου-ΗΠΑ στην Κρήτη “μήνυμα” στην Άγκυρα

Την ίδια ώρα, ειδικές δυνάμεις από ΗΠΑ, Ελλάδα και Κύπρο διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις στο νησί της Κρήτης στην ανατολική Μεσόγειο, μέσω της οποίας στοχεύουν στην ενίσχυση της συνεργασίας των τριών χωρών, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία.

Η κοινή εκπαίδευση στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών, αμερικανικών και κυπριακών δυνάμεων.

Το ελληνικό υπουργείο άμυνας σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι "Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία συμφώνησαν να αναπτύξουν κοινή παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Συνεργασίας Κουαρτέτου (SQUAD)". 

10 χρόνια ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Κάνε και εσυ like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

Η ανακάλυψη μεγάλων πεδίων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας, σε ορισμένες θαλάσσιες περιοχές.

Το σενάριο ενός πολέμου κατά του Ιράν θα άνοιγε τους “ασκούς του Αιόλου” όχι μόνο  για την Τουρκία, αλλά  για ολόκληρη την Α.Μεσόγειο, λόγω των δυνατοτήτων των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων, ενώ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ενέπλεκε και άλλες μεγάλες δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις