Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Η Τουρκία… εξοφλεί το γραμμάτιο στήριξης της Ουγγαρίας στην ΕΕ με θωρακισμένα οχήματα - BINTEO

 Του Χρήστου Μαζανίτη


Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, δεν ήταν μόνο η παρελκυστική στάση της Γερμανίας στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας αλλά και της Ουγγαρίας, που λειτούργησε σαν «κρυφός λαγός».

Τότε, φάνηκε περίεργη και χωρίς λογική εξήγηση η στάση της, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, δεν έχει και την καλύτερη έξωθεν μαρτυρία για τις απόψεις του στο μεταναστευτικό ή την διατάραξη του Status Quo των ευρωπαϊκών συνόρων και τις ασύμμετρες απειλές από την Τουρκία. Όμως, η Ουγγαρία εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι είχε κρυφή ατζέντα, ως απόρροια της συνάντησης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Σιγιάρτο στην Άγκυρα, στις 8 του περασμένου Δεκέμβρη.

«Η Ουγγαρία είναι μια χώρα που αντιτίθεται ανοικτά στις αδικίες. Οι στάσεις μας συγκλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ουδέποτε εγκρίναμε τα δύο μέτρα και δύο σταθμά και την υποκρισία σε βάρος της Ουγγαρίας», δήλωσε τότε ο Τσαβούσογλου, με την Ουγγαρία να στέκεται απαθής στις τουρκικές προκλήσεις και να συντάσσεται εν τέλει με την Γερμανία στο θέμα των μη κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.

10 χρόνια ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Κάνε και εσυ like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

Πριν από 10 ημέρες, λοιπόν, λύθηκε ο γρίφος. Η Ουγγαρία παρέλαβε από την Τουρκία 40 θωρακισμένα οχήματα για τις ανάγκες των ένοπλων δυνάμεων, με άγνωστο κόστος..

Πρόκειται για τα θωρακισμένα οχήματα Gidran, τα οποία αποτελούν μια προηγμένη έκδοση του τεθωρακισμένου οχήματος Ejder Yalcın (Dragon) που παράγεται από την τουρκική εταιρεία Nurol Makina. Η νέα έκδοση του οχήματος, που είναι εξοπλισμένο με το τηλεχειριστήριο όπλου (RCWS) και τηλεχειριστηρίου όπλων (Stabilized Advanced Remote Weapon Platform) της Aselsan, μπορεί να οπλιστεί με πολυβόλο 7,62 ή 12,7 mm και αυτόματο εκτοξευτή χειροβομβίδων 40 mm.

Όπως αναφέρουν οι Τούρκοι, «το Ejder Yalcin είναι μια αρθρωτή πλατφόρμα με υψηλή προστασία και κινητικότητα, έχει αναπτυχθεί για να ανταποκρίνεται στις επιχειρησιακές απαιτήσεις των στρατιωτικών μονάδων και των δυνάμεων ασφαλείας σε κάθε περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών και αστικών περιοχών».

Διαθέτει σχεδιασμό κύτους σε σχήμα V, ενσωματώνει πλωτές πλάκες δαπέδου και καθίσματα μετριασμού της έκρηξης για προστασία από νάρκες και IED. Μπορεί να φιλοξενήσει έως 11 άτομα και μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο έως και 4 τόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις