Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ -Στο τραπέζι η πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού


 Ξεκίνησε στις 19:30 η Σύνοδος Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης των αρχηγών κρατών της ΕΕ, με την πανδημία και πιο συγκεκριμένα τον εμβολιασμό να αποτελεί το μοναδικό θέμα συζήτησης μεταξύ των «27» της Ευρώπης.

Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έθεσε τους βασικούς άξονες της συζήτησης των «27» σήμερα, οι οποίοι περιστρέφονται γύρω από την αναχαίτιση της πανδημίας.


Όπως έγραψε χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε εν όψει σημαντικών συζητήσεων με τους Ευρωπαίους ηγέτες για τα επόμενα βήματα αναχαίτισης της πανδημίας. Συγκεκριμένα:

Επιτάχυνση της διαδικασίας εμβολιασμών

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Αντιμετώπιση των διαφόρων μεταλλάξεων του κορωνοϊού

Υποστήριξη γειτονικών χωρών με εμβόλια».


Τι θα ζητήσει στη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Θυμίζουμε πως ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός που έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης το πιστοποιητικό εμβολιασμού, βρίσκοντας ευήκοα ώτα τόσο σε ομολόγους του όσο όμως και σε φορείς της αγοράς (όπως η IATA), που πιστεύουν πως μια τέτοια κίνηση θα επαναφέρει την ελεύθερη μετακίνηση και θα βοηθήσει στην ανάνηψη της οικονομίας στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα τονίσει ότι πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τη συζήτηση των αιτήσεων για την έγκριση εμβολίων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της αδειοδότησης, όπως το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισημάνει την ανάγκη οι εταιρείες να είναι απολύτως συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα για τα οποία έχουν δεσμευθεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις παραδόσεις εμβολίων το πρώτο τρίμηνο του 2021, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς. Μια παρατήρηση που έρχεται την ώρα που η Pfizer ανακοινώνει νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων προς την Ευρώπη.

Τα τρία ζητήματα που θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Οπως ανακοίνωσε νωρίτερα το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών της Ε.Ε. θα θέσει τρία ζητήματα:

Πρώτον: Θα αναπτύξει την πρόταση που ήδη έχει καταθέσει μαζί με τον Αυστριακό καγκελάριο και την πρωθυπουργό της Δανίας για την ταχύτερη προώθηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών έγκρισης των εμβολίων της AstraZeneca και άλλων εταιρειών.
Δεύτερον: Θα εισηγηθεί την ενεργοποίηση της Επιτροπής για την άσκηση πίεσης προς την Pfizer, ώστε να επιταχύνει την παραγωγή της και επιπλέον να είναι απολύτως συνεπής στην παράδοση των δόσεων, όπως έχει δεσμευτεί προς όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.
Τρίτον: Θα αναπτύξει την πρότασή του για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για να απαλλαγούν όσοι Ευρωπαίοι πολίτες εμβολιάζονται τόσο από την υποχρέωση τεστ πριν από κάθε ταξίδι, όσο και από την υποχρεωτική καραντίνα στα κράτη που φτάνουν, να περιοριστούν οι σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες και να διευκολυνθεί η μετακίνηση από κράτος σε κράτος.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «ενδεχόμενη εφαρμογή της πρότασης αυτής όχι μόνο δεν θα προσθέσει κανέναν περιορισμό, αλλά, αντίθετα, θα βοηθήσει όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να απαλλαγούν από τους σημερινούς δύσκολους περιορισμούς στις μετακινήσεις τους».

Στόχος, όπως γράφει σε άρθρο του στο Euractiv και στην ιστοσελίδα Das Morning Briefing ο πρωθυπουργός, «δεν είναι να χωρίσουμε τους πολίτες σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί και σε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Αντιθέτως, θέλουμε να δημιουργήσουμε μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια για όσους διαθέτουν το πιστοποιητικό».

Μάλιστα, ο κ. Ταραντίλης επισήμανε ότι «η λήψη σχετικής απόφασης θα είναι μείζονος σημασίας, ενόψει κυρίως της τουριστικής περιόδου». Ο κ. Ταραντίλης εξέφρασε την ελπίδα να υιοθετηθεί το θέμα του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, «γιατί είναι κάτι που αναπόφευκτα θα το βρούμε μπροστά μας. Θα ήθελα να τονίσω ότι δεν μιλάμε για ένα διαβατήριο, γιατί το διαβατήριο υποχρεούσαι να το έχεις».

«Μιλάμε για ένα πιστοποιητικό που κάποιος θα το έχει, για να μπορεί να μειώνει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως είναι ένα τεστ Covid που γίνεται τώρα 72 ώρες πριν έρθεις ή την περίοδο καραντίνας όταν εισέλθεις σε μία χώρα. Αυτά θέλουμε να μειώσουμε. Δεν θα είναι υποχρεωτικό. Όποιος θέλει το έχει, όποιος δεν θέλει δεν θα το έχει. Είναι πολύ σημαντικό που τίθεται αυτή την περίοδο, γιατί, αναπόφευκτα, θα το βρούμε μπροστά μας στο μέλλον. Γιατί να μην έχουμε, λοιπόν, την ηγεσία σε αυτό, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι;» διερωτήθηκε.

Ανοικτό το ενδεχόμενο για διμερείς συμφωνίες, αν δεν υιοθετηθεί η πρόταση
Απαντώντας σε ερώτηση του iefimerida.gr, ο κ. Ταραντίλης άφησε να εννοηθεί ότι, εφόσον η συγκεκριμένη πρόταση για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν υιοθετηθεί από τους «27», η Ελλάδα σκέπτεται να προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες με χώρες που συμφωνούν.

«Η κυβέρνηση ηγείται σε αυτή την πρόταση. Είναι πάρα πολύ λογικό. Θέλουμε, όταν έρθει το καλοκαίρι, να έχουμε διαμορφώσει αυτές τις συνθήκες ώστε η Ελλάδα να είναι ένα μέρος όπου θα θέλει ο άλλος να έρχεται, γιατί θα έχει μειώσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες λόγω των Covid μέτρων, της καραντίνας και τα λοιπά. Δεν θεωρώ καθόλου μη λογικό να μην το εφαρμόσουμε και με άλλες χώρες», απάντησε χαρακτηριστικά.
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/politiki/synodos-koryfis-mitsotakis-pistopoiitiko-embolio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις