Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Τι ξημερώνει για τον Ντόναλντ Τραμπ: Τίτλοι τέλους ή comeback με νέο κόμμα;


 Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον Ντόναλντ Τραμπ: Πολιτικό θάνατο, μετά την πιθανή τελεσίδικη καταδίκη του, με αμαυρωμένο όνομα, ή νέο comeback, δημιουργώντας το δικό του κόμμα;

Ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε την πλέον… αντιηρωική έξοδο από την Ουάσινγκτον, την ημέρα ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν, σαν γνήσιο κακομαθημένο πλουσιόπαιδο, με το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, καταφεύγοντας στην έπαυλή του στο Μαϊάμι.

Κι όλοι αναρωτιούνται; Έπεσαν τίτλοι τέλους στην πολιτική καριέρα του μετά από την κόντρα σε κάθε εθιμοτυπία αναχώρησή του; Ή πιθανώς θα τον ξαναδούμε, στην πρώτη στροφή, να κάνει νέο comeback, παρά τις ισχυρότατες πιθανότητες καταδίκης του, αναβαπτισμένος μέσα από ένα νέο πολιτικό πατριωτικό μόρφωμα;

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ή όχι πολιτικά «πεθάνει», μετά το τελευταίο «άδειασμά» του κι από τον ισχυρό επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ;

«Μετά την ομιλία του Μιτς ΜαΚόνελ, στη Γερουσία, την Τρίτη, όπου χωρίς περιστροφές ανέφερε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ "προκάλεσε" τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο και "τάισε ψέματα το πλήθος", είναι ολοφάνερο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι τα "έσπασαν" με τον απελθόντα Πρόεδρο, καθαρά για την πολιτική του επιβίωσή τους» μας λέει Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας, που μένει στην Ελλάδα και ψήφισε στις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές με επιστολική ψήφο, έχοντας έκτοτε διαρκώς τα μάτια του στραμμένα στις ΗΠΑ.

«Μόνο με προεδρική χάρη θα ξεμπλέξει ο Τραμπ»

«Άνοιξε, με άλλα λόγια, η πόρτα διάπλατα για την πλήρη καταδίκη του Tράμπ. Αναζητά πλέον ο ΜακΚόνελ τους 17 Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές που θα μπλοκάρουν τον Τραμπ να ξανακατεβεί στις επόμενες εκλογές. Οι Ρεπουμπλικάνοι μόνο έτσι ίσως έτσι σωθούν -τονίζει ο συνομιλητής μας- και σε δυο χρόνια, αφού μαζέψουν τη ζημιά (mid-terms) καταφέρουν να αναδιοργανωθούν για την επόμενη τετραετία, εναντίον πλέον της νέας υποψήφιας των Δημοκρατικών, της Καμάλα Χάρις».

«Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι αποστασιοποιούνται πλήρως οι Ρεπουμπλικάνοι από τον Τραμπ» προσθέτει.

Επομένως; «Ο Tράμπ μάλλον θα μείνει μόνο με τη μειοψηφία των τρελών θιασωτών του! Και μόνο με χάρη από τον Μπάιντεν θα μπορέσει να ξεμπλέξει. Αλλά είναι απίθανο να του τη δώσει».

Αυτή τη στιγμή, «τρέχουν» 10 υποθέσεις εναντίον του στο Southern District της Νέας Υόρκης, όλες σχετιζόμενες με παρανομίες που έχει διαπράξει κατά τη διάρκεια της θητείας του.

«Θα τον βαράνε μέχρι να σταματήσει να ασχολείται με την πολιτική» τονίζει ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας με τις στενότατες σχέσεις με την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, που επιθυμεί να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

«Ο Τραμπ έχει τελειώσει, τα παιδιά του θα προσπαθήσουν να σώσουν το brand name»

Ο Τραμπ, πάντως, φαίνεται πως προτίθεται, με την αλαζονεία του, σε πείσμα των κακών οιωνών, να κάνει το δικό του κόμμα.

«Μιλάει ήδη για το κόμμα του. Που θα είναι ένα πατριωτικό κόμμα. Αν θέλετε την δική μου εκτίμηση όμως ο τύπος αυτός θα χαθεί. Ο Τραμπ έχει τελειώσει. Τα παιδιά του θα προσπαθήσουν να σώσουν το brand name. Αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ θα μείνει στην Ιστορία ως ο χειρότερος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Το όνομά του κινδυνεύει να γίνει περίγελος» καταλήγει ο Ελληνοαμερικανός, από οικογένεια τραπεζιτών στο Μανχάταν, παραδοσιακά ψηφοφόρων των Δημοκρατικών.

«Μην προεξοφλούμε κάτι»

«Το 30%-35% των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος υποστηρίζουν ακόμα τον Τραμπ. Οι υπόλοιποι προτιμούν άλλον υποψήφιο. Αλλά και το 30% είναι αρκετά υψηλό ποσοστό» υπογραμμίζει από την πλευρά του, ο Τούρκος αναλυτής διεθνών θεμάτων Μέριτς Σενιούζ.

«Κανείς λοιπόν δεν ξέρει αν ήρθε όντως το πολιτικό τέλος του Τραμπ. Μην προεξοφλούμε κάτι. Θα περιμένουμε να δούμε. Οι πιθανότητες για το πολιτικό μέλλον του Τραμπ είναι ατέλειωτες. Θα μπορούμε να το συζητήσουμε με ασφάλεια τους επόμενους μήνες. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, είχαν πει ότι ο Χίτλερ είχε τελειώσει. Αλλά συνέχισε. Μετά τον Φλεβάρη του 1917, έως το 1920, πολλοί επίσης πίστευαν ότι οι Ρομανώφ θα επιτύχουν. Δεν τα κατάφεραν ποτέ. Η ιστορία είναι γεμάτη εκπλήξεις».

«Ο "τραμπισμός" θα συνεχίσει να υπάρχει στις ΗΠΑ»

«Είναι νωρίς ακόμα να κρίνουμε τι ακριβώς θα κάνει ο Ντόναλτ Τραμπ και αν θα έχει πολιτικό μέλλον. Από τις δηλώσεις του φαίνεται σίγουρα ότι ενδιαφέρεται για μια νέα πολιτική κίνηση με πατριωτικό χαρακτήρα. Το θέμα είναι ότι ο "τραμπισμός" δεν είναι βέβαιο ότι φεύγει από το προσκήνιο με μια πιθανή ολική αποχώρηση του κ. Τραμπ. Έχει δουλειά ο κ. Μπάιντεν» επισημαίνει ο διεθνολόγος και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ (στις διεθνείς υποθέσεις και τα Ευρωπαϊκά ζητήματα), Τάσος Χατζηβασιλείου.

«Ο "τραμπισμός" (ήτοι, ακροδεξιά ρητορική, υπερεθνικισμός, ρατσισμός, θρησκοληψία και θεωρίες συνωμοσίας) θα συνεχίσει να υφίστανται στις ΗΠΑ. Γιατί άλλωστε προϋπήρχαν του Τραμπ. Τώρα πρέπει να δούμε, με το γύρισμα πολιτικής σελίδας, αν θα υπάρξει πολιτική βούληση να παταχθεί οριστικά αυτό το φαινόμενο-μόρφωμα» μας λέει απ’ την καρδιά της Νέας Υόρκης η ερευνήτρια της NASA στο Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών Γκόνταρντ και ομότιμη καθηγήτρια στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Φυσικής και Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κολάμπια της Νέας Υόρκης, Νατάσα Ρωμανού.

«Όπως επίσης αν οι mainstream συντηρητικοί (η Δεξιά, δηλαδή, πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, προς την οποία όμως τείνει όλο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) θα προσπαθήσουν να τους απομονώσουν. Αν και μάλλον είναι αδύνατο» προσθέτει.

Τι μέλλει γενέσθαι; «Θεωρώ πιο πιθανό να μετασχηματιστεί σε κάτι άλλο το κόμμα, στο μοντέλο μετάλλαξης του Tea Party σε "τραμπισμό"» συνεχίζει.

Τι θα κάνει όμως ο ίδιος ο Τραμπ; «Ο Τραμπ θα προσπαθήσει να μείνει και να εκμεταλλευτεί την απήχηση που έχει στο εκλογικό σώμα. Εδώ όλα εξαρτώνται από το αν θα έχει βήμα στα ΜΜΕ και στα social media, αλλά και τι στάση θα κρατήσει απέναντί του το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα» υπογραμμίζει η κα Ρωμανού.

«Ο ίδιος φυσικά και θα επιχειρήσει να συνεχίσει να προβάλλεται και, κυρίως, θα προσπαθήσει να έχει οικονομικό όφελος απ' αυτήν την προβολή και τη σχέση του με τον κόσμο. Δύσκολα πιστεύω ότι θα καταφέρει τελικά κάτι. Πέρα από την καθαίρεση, που θα συζητηθεί στη Γερουσία τις επόμενες μέρες (αν και πολλοί Δημοκρατικοί αντιδρούν σε αυτό), μην ξεχνάτε ότι έχει να αντιμετωπίσει σοβαρότατες ποινικές δίκες στην Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει με αυτές» συνοψίζει η καθηγήτρια του Κολάμπια, σαρκάζοντας: «Μακάρι να δημιουργήσει πάντως δικό του κόμμα. Θα γελάσουμε. Αλλά χάρη δεν έδωσε ο ίδιος στον εαυτό του! Γιατί να του δώσει ο Μπάιντεν; Ας παραδεχτεί επιτέλους ότι έχασε κι ας μην υποκινεί άλλο τον διχασμό. Αν και αυτό αποκλείεται να το κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις