Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

ΗΠΑ: O ανταρτοπόλεμος του διαδικτύου - To Τwitter, το Gab, το Parler, το Telegram κλπ.


 Στα 5 δισ.$ ανέρχονται οι ζημιές -μέχρι τώρα- του Twitter στο Χρηματιστήριο από την απόφασή του να αποκλείσει τον  Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ καθώς η μετοχή του έχασε το 12% της αξίας της μέσα σε μία ημέρα!

Τώρα το  «εμπάργκο» στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο από το δημοφιλές δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε και αντιδράσεις. Παράλληλα, έφερε και... απρόσμενα οφέλη για άλλους ανταγωνιστές του.

Το συντηρητικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Gab επωφελείται από την αναστολή πολλών λογαριασμών στο Twitter, συμπεριλαμβανομένου εκείνου του Ντόναλντ Τραμπ και από τα μέτρα αποκλεισμού από το ίντερνετ μιας αντίπαλης υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης δημοφιλούς στους συντηρητικούς, της Parler, κερδίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες νέους συνδρομητές τις τελευταίες ώρες.

Περίπου «600.000 έως 700.000» χρήστες του διαδικτύου εγγράφονται αυτήν τη στιγμή σε ημερήσια βάση στην πλατφόρμα, δήλωσε ο Άντριου Τόρμπα, συνιδρυτής και γενικός διευθυντής αυτού του μέσου κοινωνικής δικτύωσης που δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2016.

Τις δηλώσεις του τις έκανε σε ένα βίντεο που ανάρτησε σήμερα... στο Twitter.

Το Gab, που μοιάζει περισσότερο στο Facebook παρά στο Τwitter, είχε περισσότερους από 40 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες την περασμένη εβδομάδα, τόνισε, αριθμός τετραπλάσιος από τη συνολική του κίνηση τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το SimilarWeb.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα, της οποίας η ονομασία σημαίνει «φλυαρία» στα αγγλικά, δεν έχει παράσχει μέχρι σήμερα στοιχεία με το σύνολο των συνδρομητών του.

Στην τελευταία ετήσια έκθεσή του, που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2019, το Gab με έδρα την Πενσιλβάνια, ανέφερε ότι είχε περισσότερους από 900.000 συνδρομητές. «Ήρθε η στιγμή μας», δήλωσε ο Τόρμπα σε ένα άλλο βίντεο που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, επίσης στο Twitter. «Είναι η σειρά μας να διαπρέψουμε», πρόσθεσε.

Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, ώρα Καλιφόρνιας (10:00 ώρα Ελλάδας), ο κύριος ανταγωνιστής του Gab σε ιστοχώρο απεριόριστης ελευθερίας λόγου, το Parler, τέθηκε εκτός διαδικτύου.

Η αναστολή ακολούθησε την απόφαση της Amazon να διακόψει στους διακομιστές της την πρόσβαση στο Parler, μετά από αντίστοιχους αποκλεισμούς από την Google και την Apple σε αυτή την υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης από τα αντίστοιχα App Store τους.

Ο Τόρμπα είπε ότι ήρθε σε επαφή με το περιβάλλον του Τραμπ για να ανοίξει αυτός έναν λογαριασμό στον Gab, τον οποίο η πλατφόρμα έχει ήδη προετοιμάσει. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας λογαριασμός με τα υπάρχοντα μηνύματα του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα στο Twitter, με 1,1 εκατομμύριο συνδρομητές.

Όπως το Parler και το Gab θεωρείται ως καταφύγιο για τους υποστηρικτές του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ και ευρύτερα για υποστηρικτές της σκληροπυρηνικής δεξιάς, ακόμα κι αν η πλατφόρμα απορρίπτει οποιαδήποτε πολιτική ταμπέλα.

Σύμφωνα με τον Τόρμπα, η πλατφόρμα δεν απειλείται με κατάργηση, όπως το Parler, επειδή είναι εντελώς ανεξάρτητη με δικούς της σέρβερ και δεν περνά από τους κόμβους του Amazon.

Το Gab «προστατεύει την νομική έκφραση» και αποκλείει σχόλια που υποκινούν βία, καθώς και πορνογραφικό περιεχόμενο, είπε σε πολλά βίντεο που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες.

10 χρόνια ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Κάνε και εσυ like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

Σύμφωνα με τους New York Times, οι διαδηλωτές που συμμετείχαν στα επεισόδια στο Καπιτώλιο την περασμένη Τετάρτη συντονίστηκαν και κινητοποιήθηκαν, ιδίως μέσω του Gab και του Parler. Ένας ισχυρισμός που αντέκρουσε ο Άντριου Τόρμπα, 

Την ίδια στιγμή αρκετοί πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ, κατόπιν αιτήσεων των πελατών τους διακόπτουν την μετάδοση Facebook και το Twitter από το δίκτυό τους.

Ενας από αυτούς, ο T1 στην Πολιτεία του Αϊντάχο ανακοίνωσε στους πελάτες του ότι οι δύο γίγαντας των social media θα αποκλειστούν από τις υπηρεσίες του έως την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου. To ίδιο ετοιμάζονται να κάνουν και πάροχοι του Τέξας, της Φλόριντα κλπ., πάντοτε κατόπιν αιτήσεων των πελατών τους που ήδη ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες.

Την ίδια στιγμή το Parler, το δημοφιλές αμερικανικό δίκτυο, ειδικά μεταξύ των συντηρητικών που είχε φτάσει να ανταγωνίζεται το Twitter, «πληρώνει» το ότι δεν προέβλεψε αυτό που φαινόταν αδύνατο: Ότι θα του «κατέβαζαν» τους server Amazon και Google και θα επιχειρούσαν να το «σβήσουν» από το χάρτη.

Ήδη στελέχη του αναζητούν τον τρόπο να επανέλθουν, χωρίς μέχρι στιγμής να βρουν λύσεις, αφού θα χρειάζονταν περί τους 200 providers παγκοσμίως, οι οποίοι δεν υπάρχουν, τουλάχιστον τώρα.

Ενώ το Gab σε μία ανάλογη περιπέτεια το 2018 όταν το είχαν κατεβάσει για μία εβδομάδα, είχε λάβει τα μέτρα του, το Parler δεν «είδε» το μέλλον...

Παρακάτω ένας κατάλογος που δημοσιεύθηκε σε αμερικανικές δεξιές ιστοσελίδες που καθοδηγεί τους Αμερικανούς πολίτες σε εναλλακτικούς παρόχους εν μέσω της πολιτικής τρικυμίας που πλήττει την χώρα, με δημοφιλέστερο, μέχρι τώρα, όλων το Telegram:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις