Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Υπόθεση Νάσαρ: Ο γιατρός που κακοποίησε περισσότερες από 200 αθλήτριες - Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στον αθλητισμό

 


Σόκαρε η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας. Ωστόσο, φέρνει στον νου κι άλλες υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης αθλητριών που συντάραξαν τον χώρο του παγκόσμιου αθλητισμού, όπως ήταν αυτή του Λάρι Νάσαρ, του πρώην γιατρού της Γυμναστικής Ομοσπονδίας των ΗΠΑ που κατηγορήθηκε ότι κακοποίησε σεξουαλικά περισσότερες από 100 αθλήτριες και καταδικάστηκε σε 175 έτη κάθειρξης τον Ιανουάριο του 2018, ενώ το 2017 καταδικάστηκε σε 60 χρόνια κάθειρξης για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Ο Νάσαρ επί δεκαετίες κακοποιούσε αθλήτριες, ώσπου αρκετές ήταν εκείνες που ένωσαν τις φωνές τους ώστε να θέσουν τέλος στην αρρωστημένη δράση του. Η δικαστής του Μίσιγκαν Ρόζμαρι Αγκιλίνα, δήλωσε προτού ανακοινώσει την ποινή: "Μόλις υπέγραψα το ένταλμα θανάτου σου". Μάλιστα, αποκάλεσε "προνόμιό" της να του απαγγείλει εκείνη την ποινή του. Στη δίκη του εμφανίστηκαν περισσότερες από 150 γυναίκες για να περιγράψουν τη δική τους ιστορία από την κακοποίηση που υπέστησαν από τον Νάσαρ, ενώ συνολικά τα θύματα φέρεται να είναι γύρω στα 265.

Αγανακτισμένος πατέρας τριών θυμάτων του Λάρι Νασάρ επιχείρησε να επιτεθεί στον παιδόφιλο πρώην γιατρό της εθνικής ΗΠΑ στη γυμναστική, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης της ετυμηγορίας σε μία από τις δίκες εναντίον του.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεταξύ των θυμάτων του ήταν οι ΜακΚάιλα Μαρόνεϊ, Άλι Ρέισμαν και Γκάμπι Ντάγκλας, οι οποίες είχαν διακριθεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Μετά την αποκάλυψη η ομοσπονδία των ΗΠΑ υιοθέτησε μια νέα «πολιτική ασφαλούς αθλητισμού», η οποία απαιτεί «υποχρεωτική αναφορά» υποψιών σεξουαλικής κακοποίησης.

Η Τζένιφερ Σέι, πρωταθλήτρια των ΗΠΑ το 1986 και εφτά φορές μέλος της εθνικής ομάδας Γυμναστικής είπε ότι γνώριζε πολύ καλά για τη σεξουαλική κακοποίηση στο άθλημα όταν προπονούταν τη δεκαετία του '80. "Υπήρχαν δύο άνδρες που εργάζονταν στο γυμναστήριό μου, και οι δύο προπονητές, που και οι δύο κακοποιούσαν σεξουαλικά. Ένας προπονούσε κορίτσια, που ασκούσε συναισθηματική βία ενώ κακοποιούσε και σεξουαλικά. Μία συναθλήτριά μου, τώρα ενήλικη, μου είπε πως την κακοποιούσε για αρκετά χρόνια. Ο προπονητής του αδελφού μου είναι παιδόφιλος. Το συζητούσαν ανοιχτά τα αγόρια. Κανείς δεν έκανε τίποτα. Ήταν ένας αξιοσέβαστος προπονητής και κανείς δεν ήθελε να αμαυρώσει τη φήμη του. Επιπλέον, υπήρχε ανησυχία ότι αν αποφάσιζες να κουνήσεις το σκάφος θα σε εξοστράκιζαν, δεν θα σε επέλεγαν για την ομάδα, θα σε μπλόκαραν από το άθλημα. Πράγμα που ήταν αληθές, όπως έχουμε ακούσει από τις αθλήτριες στην περίπτωση του Νάσαρ" είχε πει η Σέι σχετικά με τα όσα συνέβαιναν στη γυμναστική.

Στην ανακοίνωση της ποινής του Νάσαρ, θύματα που είχαν καταθέσει και ήταν παρόντα, ξέσπασαν σε κλάματα, εκφράζοντας την ανακούφιση κουβαλώντας χρόνια πάνω τους και μέσα τους το βάρος του εφιάλτη που είχαν βιώσει.

Τον Ιούνιο του 2020 το Netflix πρόβαλε το ντοκιμαντέρ "Athlete A", που πραγματεύεται την περίπτωση της Μάγκι Νίκολς, αθλήτριας που θεωρείται ότι ήταν η πρώτη γυναίκα που ανέφερε στη γυμναστική ομοσπονδία την κακοποίησή της από τον Νάσαρ το 2015 , αλλά η ομοσπονδία δεν ενήργησε άμεσα. Ο γιατρός συνελήφθη το 2016

Σημειώνεται από τη στιγμή που η Indianapolis Star ανέφερε την υπόθεση τον Σεπτέμβριο του 2016, περισσότερες από 265 γυναίκες, περιλαμβανομένων και των πρώην μελών της εθνικής ομάδας γυμναστικής των ΗΠΑ, Jessica Howard, Jamie Dantzscher, Morgan White, Jeanette Antolin, McKayla Maroney, Aly Raisman, Maggie Nichols, Gabby Douglas, Simone Biles, Jordyn Wieber, Sabrina Vega, Ashton Locklear, Kyla Ross, Madison Kocian, Amanda Jetter, Tasha Schwikert, Mattie Larson, Bailie Key, Kennedy Baker και Alyssa Baumann, κατηγόρησαν τον Νάσαρ ότι τους επιτέθηκε σεξουαλικά. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης στην ιστορία του αθλητισμού.

Στις 11 Ιουλίου 2017 ο Νάσαρ δήλωσε ένοχος για την κατοχή παιδικής πορνογραφίας και καταδικάστηκε σε 60 χρόνια κάθειρξης στις 7 Δεκεμβρίου 2017. Στις 22 Νοεμβρίου 2017 δήλωσε ένοχος για εφτά κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης πρώτου βαθμού και μία εβδομάδα μετά ένοχος σε άλλες τρεις παρόμοιες κατηγορίες. Στις 24 Ιανουαρίου 2018 καταδικάστηκε επιπρόσθετα σε 40-175 έτη κάθειρξης που θα ισχύσουν αφού εκτίσει την προηγούμενη ποινή των 60 ετών. Στις 5 Φεβρουαρίου 2018 καταδικάστηκε σε επιπλέον 40-125 έτη.

Στην έρευνα που διενήργησε η Indianapolis Star σε χρονικό διάστημα εννέα μηνών, ανακάλυψε ότι οι κακοποιήσεις ήταν διαδεδομένες επειδή οι δράστες των επιθέσεων επιτρεπόταν να μετακινούνται από γυμναστήριο σε γυμναστήριο χωρίς να εντοπιστεί η δράση τους χάρη στο χαλαρό σύστημα εποπτείας. Τόσο η Γυμναστική Ομοσπονδία όσο και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν όπου ο Νάσαρ εργαζόταν, κατηγορήθηκαν ότι επέτρεψαν τη δράση του και κατηγορήθηκαν σε αγωγές που κατέθεσαν αθλήτριες κατά του Νάσαρ. Πέρα από αυτόν και άλλοι προπονητές σε ολόκληρη τη χώρα εμπλέκονται στο σκάνδαλο, σε περιοχές όπως το Μίσιγκαν, η Πενσιλβάνια, η Καλιφόρνια, το Ροντ Άιλαντ και η Ιντιάνα. Αυτό που ίσως σοκάρει περισσότερο από τις ίδιες τις καταγγελίες των θυμάτων, είναι ο τρόπος που έγινε η συγκάλυψη και το διάστημα που συνέβη αυτό. Καταγγελίες για τον Νάσαρ είχαν γίνει στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν από το 1998 αλλά κανείς δεν έκανε κάτι. Σύμφωνα με την έρευνα της Indy Star αποκαλύφθηκε ότι για πολύ καιρό τα παράπονα που υποβάλλονταν είτε αγνοούνταν είτε υποβαθμίζονταν. Επανειλημμένα προπονητές και αρμόδιοι προστατεύονταν εις βάρος ων αθλητριών.

Άλλα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης που συντάραξαν τον παγκόσμιο αθλητισμό το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει αυτό στο αγγλικό ποδόσφαιρο αλλά και στην κολυμβητική ομοσπονδία των ΗΠΑ:

ΑΓΓΛΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η Αγγλία κλονίστηκε από ένα κύμα ισχυρισμών για σεξουαλική κακοποίηση, που επηρεάζουν κυρίως το ποδόσφαιρο. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο από το Συμβούλιο των Αρχηγών της Εθνικής Αστυνομίας, 741 θύματα έχουν παρουσιάσει λεπτομερείς ισχυρισμούς που ελήφθησαν από την έρευνα της Βρετανίας για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών με την ονομασία «Operation Hydrant». Το ποδόσφαιρο βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας, με 328 συλλόγους από την Premier League έως τις χαμηλότερες κατηγορίες να διερευνώνται.

Αρκετοί πρώην επαγγελματίες ποδοσφαιριστές έχουν εμφανιστεί δημοσίως για να ισχυριστούν κακοποίηση στα χέρια των προπονητών νέων, με τον Άντι Γούντγουορντ να αποκαλύπτει ότι κακοποιήθηκε από έναν καταδικασμένο κακοποιό ανηλίκων. Η FA διενεργεί επίσης ανεξάρτητη επανεξέταση σχετικά με ισχυρισμούς κακοποίησης κατά τα έτη πριν από το 2005. Αν και το ποδόσφαιρο είναι στο επίκεντρο της βρετανικής έρευνας, άλλα αθλήματα έχουν εμπλακεί σε 27 παραπομπές. Αυτά περιλαμβάνουν μπάσκετ, ράγκμπι, γυμναστική, πολεμικές τέχνες, τένις, πάλη, γκολφ, ιστιοπλοΐα, αθλητισμό, κρίκετ και κολύμβηση.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ - ΗΠΑ

Η κολυμβητική ομοσπονδία των ΗΠΑ «βυθίστηκε» σε σκάνδαλο το 2010, όταν μια έρευνα αποκάλυψε πολλές περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης διαφόρων μορφών από προπονητές. Οι αποκαλυφθείσες υποθέσεις αφορούσαν τον Άντι Κινγκ, έναν προπονητή που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 40 ετών, αφού οι Αρχές ανακάλυψαν ένα μοτίβο σεξουαλικής κακοποίησης που εκτείνεται σε τρεις δεκαετίες σε συλλόγους από τη Δυτική Ακτή και αφορούσε περισσότερες από δώδεκα έφηβες - μια εκ των οποίων αποκάλυψε ότι είχε προχωρήσει σε άμβλωση σε ηλικία 14 ετών, αφού πρώτα είχε μείνει έγκυος. Μια άλλη υπόθεση αφορούσε έναν προπονητή που εγκατέστησε μια μυστική κάμερα για μαγνητοσκόπηση νεαρών κολυμβητριών.

Ενώ περισσότεροι από 100 προπονητές υποχρεώθηκαν να σταματήσουν να εργάζονται για κολέγια που συνδέονται με την κολύμβηση, η ομοσπονδία κατηγορήθηκε για ανεπαρκή απάντηση στις καταγγελίες ότι σε ορισμένες περιπτώσεις επέτρεπαν σε προπονητές να αποφύγουν τις κατηγορίες και τις Αρχές και να μετακινηθούν σε νέες πόλεις, όπου τελικά συνέχισαν το... έργο τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις