Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

'Εφιάλτης'' για την Τουρκία οι ελληνικές ''οχιές'': ''Πολεμικές προετοιμασίες''

 


Ανδρέας Μουντζουρούλιας

Επίθεση Ακάρ σε Ελλάδα την ίδια στιγμή

Στα ''κάγκελα'' βρίσκονται οι Τούρκοι. Η απόκτηση των Rafale και η αναβάθμιση των F-16,

προβληματίζει την Τουρκία.     

Εδώ και λίγες ώρες βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin Aero στο Τέξας των ΗΠΑ τo πρώτο αναβαθμισμένο σε Viper αεροσκάφος F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Το αεροσκάφος αναβαθμίστηκε στην έκδοση Viper στην Ελλάδα, με τη συνεργασία της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και της Lockheed Martin. Στο Τέξας θα πραγματοποιηθούν όλα τα αναγκαία επίγεια και πτητικά τεστ -που περιλαμβάνουν προσομοίωση σε ειδικούς θαλάμους- ώστε το αεροσκάφος να πληροί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές.

Αυτές οι κινήσεις της χώρα μας προβληματίζουν την Τουρκία, με τα Ερντογανικά ΜΜΕ να παραδέχονται πως θα έχουν πρόβλημα. 

''Οι Έλληνεςς εξοπλίζονται. Αναβαθμίζουν τα μαχητικά τους F-16. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος, η Τουρκία. Προετοιμάζονται πολεμικά. Μετά την ολοκλήρωση των πτητικών δοκιμών, το F-16 θα επιστρέψει στην Ελλάδα ενώ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τα επόμενα έξι αεροσκάφη F-16 θα περάσουν τις πύλες της ΕΑΒ για αποσυναρμολόγηση και αναβάθμιση.

Συνολικά, θα αναβαθμιστούν σε Viper 84 ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη F-16 με χρονικό ορίζοντα έως το 2027. Για κάθε ένα από αυτά, η διαδικασία αναβάθμισης διαρκεί από εννέα έως έντεκα μήνες. Για τα επόμενα έξι χρόνια, σε διαδικασία αναβάθμισης αναμένεται να βρίσκονται ταυτόχρονα περίπου 12 αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορία'', αναφέρουν οι Τούρκοι.  

Τα χαρακτηριστικά της “Οχιάς” 

H εν λόγω έκδοση των F-16 περιλαμβάνει ορισμένες σημαντικές αναβαθμίσεις, με την κυριότερη εξ’ αυτών να αποτελεί η τοποθέτηση του Ραντάρ Ενεργής Ηλεκτρονικά Σάρωσης (AESA - Active Electronically Scanned Array) APG-83 της Northrop Grumman, το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία που χρησιμοποιεί το F-22 Raptor και το F-35 και μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα περισσότερους από 20 στόχους. Το ραντάρ μπορεί επίσης να παράγει χάρτες ραντάρ ανάλυσης 30 εκατοστών και έχει εμβέλεια μεγαλύτερη των 160 ναυτικών μιλίων έναντι χερσαίων στόχων.

Επίσης, θα είναι εξοπλισμένα και με ένα νέο σύστημα συλλογής και καταγραφής δεδομένων τύπου LINΚ 16, καθώς κι ένα σύστημα πτητικού σχεδιασμού (JMPS).

Παράλληλα, στη συμφωνία περιλαμβάνεται ένας προσομοιωτής πτήσεως F-16V, καθώς και την αναβάθμιση δυο υπαρχόντων προσομοιωτών της Πολεμικής Αεροπορίας σε F-16V. 

Eπίθεση Ακάρ σε Ελλάδα  

Σκληρή επίθεση σε Ελλάδα και Ευρώπη εξαπέλυσε ο υπουργός άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα και με αφορμή το τουρκικό σενάριο περί δήθεν «παρενόχλησης» του «Τσεσμέ» από ελληνικά μαχητικά F-16, ο Ακάρ είπε:

«Θεωρούμε ότι η συμπεριφορά της Ελλάδας στο Αιγαίο δεν είναι η κατάλληλη για μία καλή γειτνίαση. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της «Γαλάζιας Πατρίδας» μας».

Επιπλέον, 26 συστήματα αυτοπροστασίας ASPIS I θα αναβαθμιστούν σε επίπεδο ASPIS II. 


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις