Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Από βραχυκύκλωμα η έκρηξη στον Ασπρόπυργο που προκάλεσε blackout στη μισή Αθήνα και Πελοπόννησο

 


Ξεκίνησαν ήδη οι έρευνες στον σταθμό υπερυψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ όπου σημειώθηκε έκρηξη το βράδυ, έπειτα από την κατάσβεση της φωτιάς.

Ολοκληρώθηκε η κατάσβεση της φωτιάς που σημειώθηκε στο κέντρο υπερυψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ στην περιοχή Νεόκτιστα Ασπροπύργου, όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δυτικής Αττικής, Δημήτρης Πετράκης.

Τα τοξικά υλικά – Το ενδεχόμενο επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας με επιβλαβή συστατικά

Όπως δήλωσε ο διοικητής «αν και η επιχείρηση ήταν δύσκολη εξαιτίας του χώρου και των υλικών η φωτιά έχει σβήσει», συμπληρώνοντας πως αυτό που δυσκόλεψε τους άνδρες της πυροσβεστικής προέρχονταν «από τα υλικά που υπήρχαν, όπως τοξικά υγρά και λάδια».

Σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Δυτικής Αττικής, λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα της φωτιάς και των υλικών που καίγονταν, χρησιμοποιήθηκε επί το πλείστον αφρός από τους πυροσβέστες.


​Ερωτώμενος για ενδεχόμενη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από την καύση των τοξικών υλικών, ο κύριος Πετράκης δήλωσε πως «θα πρέπει να έρθουν αρμόδια κλιμάκια ειδικών προκειμένου να κάνουν μετρήσεις», ενώ έκανε λόγο και για ακτινοβολία που επικρατούσε στο σημείο.

Για το τοξικό νέφος που προκλήθηκε από την έκρηξη είχε προειδοποιήσει μέσω Facebook και η ιστοσελίδα Forecast Weather Greece, καλώντας τους κατοίκους της περιοχής να κλείσουν τα παράθυρα για να μείνουν εντός της κατοικίας τους.

Τα αίτια του περιστατικού – Οι αναφορές για τραυματία

Αναφερόμενος στα αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη στον υποσταθμό, ο διοικητής διευκρίνισε πως «ξεκίνησε από σημείο όπου υπάρχουν μετασχηματιστές και για αυτόν τον λόγο υπήρξε και διακοπή στην ηλεκτροδότηση».

Καταλήγοντας, ο κύριος Πετράκης αναφέρθηκε στις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν κατά την έναρξη του περιστατικού περί ατόμου που αναζητείτο:

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΤΩΡΑ (ΕΔΩ) ΓΙΑ ΟΛΑ!

«Από την πρώτη στιγμή επικοινωνήσαμε με τους υπεύθυνους και ενημερωθήκαμε πως δεν υπήρχε κάποιος που να βρίσκεται σε κίνδυνο. Δεν κινδύνευσε κανείς» δήλωσε.


Επανήλθε η ηλεκτροδότηση στις περισσότερες περιοχές - Από τη δεκαετία του 1970 ο σταθμός

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΔΜΗΕ από το βράδυ, η ηλεκτροδότηση είχε επανέλθει στις περισσότερες περιοχές όπου υπήρξε διακοπή. Υπενθυμίζεται πως σχεδόν η μισή Αττική καθώς και πολλά μέρη της Πελοποννήσου, όπως ακόμα και η Καλαμάτα, είχαν μείνει χωρίς ρεύμα, εξαιτίας του ατυχήματος.

​Πλέον, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες το 95% των περιοχών έχουν και πάλι ρεύμα, ενώ έχουν ξεκινήσει ήδη οι έρευνες για τον λόγο που προκλήθηκε το βραχυκύκλωμα στον μετασχηματιστή του κέντρου, ο οποίος εξερράγη και ξέσπασε η φωτιά.

Σημειώνεται πως το κέντρο υπερυψηλής τάσης Κουμουνδούρου όπου συνέβη το περιστατικό, είναι από τα πιο παλιά, έχοντας κατασκευαστεί τη δεκαετία του 1970, ενώ υπάρχουν σχέδια ώστε η λειτουργία του να μεταφερθεί σε άλλη μονάδα.

Μεικτό κλιμάκιο ΕΛΑΣ-Πυροσβεστικής διερευνά τα αίτια της πυρκαγιάς

Μεικτό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος μετέβη, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, επιτόπου και διενεργεί έρευνα για τα αίτια της φωτιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις