Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Έρχεται συνάντηση της Κυβέρνησης Μπάιντεν με τον ηγέτη των Κούρδων της Συρίας


 Ανδρέας Μουντζουρούλιας

Σημαντική εξέλιξη

Γεωπολιτικές ανακατατάξεις έχουμε μετά την ήττα Τραμπ. Οι ΗΠΑ επιστρέφουν ξανά στη Συρία, με την Ουάσινγκτον να ''απλώνει'' χέρι βοηθείας στους Κούρδους! 

Ο διοικητής των Κούρδων στη Συρία (SDF) Mazloum Kobani, θα επισκεφθεί σύντομα την Ουάσινγκτον, όπου θα έχει συνάντηση με την νέα διοίκηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

''Οι Σύριοι Κούρδοι είναι ευχαριστημένοι με τη διοίκηση Μπάιντεν-Χάρις'', δήλωσε ο Mazloum Kobani. ''Είμαστε σε συνομιλίες με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ελπίζω να έχουμε μια ισχυρότερη σχέση τις επόμενες μέρες και να ξεκινήσουμε συνομιλίες σε υψηλότερο επίπεδο'', δήλωσε ο Κομπάνι. 

Τι σημαίνει αυτό με λίγα λόγια; Πως οι ΗΠΑ θα στηρίξουν ξανά τους Κούρδους, ενώ ταυτόχρονα θα ανακόψουν τα σχέδια Ερντογάν στη περιοχή.  

Παρέμβαση Ιράν  

Ταυτόχρονα έχουμε παρέμβαση του Ιράν, το οποίο εξαπέλυσε ''κεραυνούς'' κατά της Τουρκίας! 

''Η Τουρκία πρέπει να φύγει από το Ιράκ, να σέβεται τα σύνορα''. Ο Πρέσβης του Ιράν στη Βαγδάτη Iraj Masjedi, δήλωσε ότι η Τεχεράνη απορρίπτει τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στο Ιράκ. "Οι τουρκικές δυνάμεις παραβιάζουν το ιρακινό έδαφος", δήλωσε ο Masjedi στον Rudaw. "Δεν αποδεχόμαστε καθόλου, είτε πρόκειται για την Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα να παρεμβαίνει στρατιωτικά στο Ιράκ.'' 

Την ίδια στιγμή όμως, έχουμε για άλλη μία φορά προδοσία κατά του PKK από τους Barzani, καθώς ο Masrour Barzani δήλωσε πως ''οι Κούρδοι του PKK πρέπει να σταματήσουν τις ενέργειές τους, δεν πρέπει να εκμεταλλεύονται την καλή μας θέληση!'' 

Οι Πεσμεργκά των Μπαρζανί, όταν δεν συγκρούονται με τους Πεσμεργκά της φατρίας των Ταλαμπανί, του έτερου κουρδικού κόμματος που διεκδικεί την εξουσία, συγκρούονται με τους μαχητές του PKK, που διατηρούν στρατόπεδα στο βόρειο Ιράκ και, κατά τους ισχυρισμούς της Άγκυρας, εξαπολύουν επιθέσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας. 

Οι σχέσεις της φατρίας Μπαρζάνι με την Τουρκία δεν είναι κάτι καινούργιο, στην πραγματικότητα ο ιστορικός ηγέτης των Πεσμεργκά τους, ο “μπαρουτοκαπνισμένος” Μασούντ Μπαρζανί, θεωρούνταν πάντοτε άνθρωπος της Άγκυρας. Τα χρόνια της κυριαρχίας του Ερντογάν, οι μαχητές τους ήταν οι “αγαπημένοι” Πεσμεργκά του Τούρκου προέδρου, ο οποίος βλέπει το βόρειο Ιράκ ως ένα προνομιακό πεδίο για τις τουρκικές επιχειρήσεις..

 

 


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις