Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Το πρώτο F-15X της USAF έκανε την παρθενική του πτήση (βίντεο)

 


Την παρθενική του πτήση πραγματοποίησε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Boeing, το πρώτο F-15X, που προορίζεται για την αμερικανική Αεροπορία.

Είναι το πρώτο από τα 144 F-15X που θέλει η αμερικανική Αεροπορία μέχρι το 2030, έναντι συνολικής προϋπολογισμένης δαπάνης $ 22,89 δισ.

Πρόγραμμα απόκτησης

Σε πρώτη φάση έχει αποφασιστεί η προμήθεια 8 αεροσκαφών, έναντι $ 1,2 δισεκατομμυρίων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για εκτεταμένες δοκιμές, τεχνικές και επιχειρησιακές. Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, τα πρώτα 2 αεροσκάφη θα παραδοθούν το δεύτερο τρίμηνο του 2021, ενώ τα υπόλοιπα 6 αεροσκάφη θα παραδοθούν το 2023, ενώ μέχρι το 2025 η Αμερικανική Αεροπορία θα πρέπει να έχει παραγγείλει 76 F-15X.

Εκτός του κόστους παραγωγής των αεροσκαφών και των κινητήρων, στα $ 1,2 δισεκατομμύρια συμπεριλαμβάνονται και τα κόστη υποστήριξης, ανταλλακτικών και εκπαίδευσης.


Στην έκδοση F-15X το αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει 13 τόνους φορτίου, ενώ ενσωματώνει και προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, αισθητήρες και φυσικά ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA).

Συγκεκριμένα, το F-15X μπορεί να μεταφέρει, σε μία έξοδο, 8 βλήματα αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς AIM-120D AMRAAM και αέρος-αέρος μικρού βεληνεκούς ΑΙΜ-9Χ Sidewinder και 28 κατευθυνόμενες βόμβες τύπου SDB ή 8 βλήματα αερομαχίας και 7 κατευθυνόμενες βόμβες των 2.000 λιβρών ή 24 βλήματα αερομαχίας.

Επιπλέον, το F-15X σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε έτσι ώστε να «χωράει», στο μέτρο του δυνατού στην υφιστάμενη και προϋπάρχουσα τεχνική υποδομή, όσων χρησιμοποιούν αεροσκάφη F-15, έτσι ώστε να συμπιεστεί το κόστος προμήθειας και χρήσης και να μειωθεί ο χρόνος της αναγκαίας αδρανοποίησης της Μοίρας που βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης και εξοικείωσης με τα νέα F-15X.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις