Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Γαλάζια Πατρίδα & Στενά του Βοσπόρου οδηγούν Ρωσία-Τουρκία σε ρήξη

 


"Εκεί υπάρχει ένα πολλά υποσχόμενο έργο υπερεθνικής ολοκλήρωσης, μαζί με τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες του «Σουλτάνου» Ερντογάν"

ΟΡώσος πρέσβης στην Τουρκία Alexei Yerkhov σχολίασε το ζήτημα της συνθήκης του Μοντρέ και των Στενών του Βοσπόρου, σε συνάρτηση με την Γαλάζια Πατρίδα και το κανάλι του Βοσπόρου που θέλει να φτιάξει ο Ερντογάν.

Ο ίδιος τόνισε ότι "υπάρχει η σύμβαση του Montreux από το 1936... Έτσι η παρουσία ή η απουσία μιας επιπλέον πλωτής οδού δεν αλλάζει το διεθνές νομικό καθεστώς που θεσπίστηκε από τη σύμβαση. 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΤΩΡΑ (ΕΔΩ) ΓΙΑ ΟΛΑ!

Δυστυχώς, αυτό όμως δεν είναι απολύτως αλήθεια. Φυσικά, η απλή εμφάνιση ενός καναλιού δεν ακυρώνει τη συνθήκη του Μοντρέ. Ωστόσο, η υλοποίηση του έργου θα δώσει στην Άγκυρα έναν λόγο να θέσει το ζήτημα της αναθεώρησης των διατάξεων αυτής της διεθνούς συνθήκης ως ασυμβίβαστης πλέον με την σύγχρονη πραγματικότητα.

Για αυτό τον λόγο η Μόσχα δεν μπορεί να κρύψει το κεφάλι της στην άμμο. 

Το μόνο ερώτημα που μένει είναι σε ποια κατεύθυνση θα γίνουν οι αλλαγές και πόσο ωφέλιμες ή μη κερδοφόρες θα είναι για την Ρωσία. Ας το καταλάβουμε. Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα έχει ελεύθερη πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα. 

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Τουρκία σήμερα ακολουθεί μια ενεργή νεο-οθωμανική πολιτική σε ολόκληρη τη μακροπεριφέρεια σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο. Όχι μόνο πολλοί στην Ρωσία, αλλά και πολλοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ (Ελλάδα) την αντιπαθούν πάρα πολύ για αυτό ακριβώς το σχέδιο. 

Η Άγκυρα χτίζει τη «υλικοτεχνική υπερδύναμη» της, σταδιακά γύρω από έναν συνασπισμό των Τουρκοφώνων χωρών στην Κεντρική Ασία. 

Εκεί υπάρχει ένα πολλά υποσχόμενο έργο υπερεθνικής ολοκλήρωσης, μαζί με τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες του «Σουλτάνου» Ερντογάν. 

Ταυτόχρονα, η Τουρκία σαφώς δεν θα εγκαταλείψει τη Βόρεια Ατλαντική Συμμαχία, η οποία χρησιμεύει ως αποτρεπτικό μέσο κατά της Ρωσίας. Η Άγκυρα παίζει ταυτόχρονα με τη Δύση και με την Ανατολή. Είναι προφανές ότι οι Τούρκοι θα αναθεωρήσουν την συνθήκη του Μοντρέ, αλλά μόνο υπέρ τους. 

Γιατί όμως ο Πρόεδρος Ερντογάν θα επιτρέπει την ελεύθερη δίοδο σε πολεμικά πλοία και υποβρύχια των ΗΠΑ, της Βρετανίας ή της Γαλλίας στη Μαύρη Θάλασσα; 

Πρώτον, η Μόσχα θα αρνηθεί σαφώς να υπογράψει ένα έγγραφο που περιέχει τέτοιες διατάξεις. 

Δεύτερον, ούτε και η ίδια η Άγκυρα θέλει την υπερβολική στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην “αυλή της”. 

Τότε γιατί θέλει να αλλάξει την συνθήκη αυτή; 

Η Άγκυρα θέλει χωρίς περιορισμούς την διέλευση από τα στενά μη πυρηνοκίνητων αεροπλανοφόρων για να μετακινήσει τα δικά της πολεμικά πλοία στην περιοχή.

Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα ότι η Άγκυρα έχει ήδη κατασκευάσει το δικό της ελαφρύ αεροπλανοφόρο "Anadolu", το οποίο χαρακτηρίζεται επισήμως ως αποβατικό/ελικοπτεροφόρο  ενώ σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα ακόμη. 

Το πρακτορείο ειδήσεων Middle East Eye ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν ήθελε ακόμη και να αγοράσει αεροπλανοφόρο κλάσης Queen Elizabeth από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά το Λονδίνο αρνήθηκε. 

Σε αντάλλαγμα, οι Βρετανοί προσφέρθηκαν να παρέχουν τεχνική βοήθεια για την κατασκευή ενός αεροπλανοφόρου. 

Είναι πιθανό λοιπόν στο άμεσο μέλλον να δούμε στο τουρκικό ναυτικό κάτι που θα θυμίζει βρετανικό αεροπλανοφόρο. 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΤΩΡΑ (ΕΔΩ) ΓΙΑ ΟΛΑ!

Παρά τη δημοφιλή άποψη ότι ένα τέτοιο πλοίο είναι απλώς ένας "μεγάλος στόχος", ένα αεροπλανοφόρο μπορεί να εμπλακεί αποτελεσματικά σε συγκρούσεις γύρω από τα ελληνικά νησιά στην Ανατολική Μεσόγειο και τις αφρικανικές ακτές. 

Επιπλέον, το αεροπλανοφόρο είναι όμορφο και εντυπωσιακό σύμβολο μιας αναδυόμενης αυτοκρατορίας, της Οθωμανικής στην προκειμένη περίπτωση. 

Πιθανότατα, θα το δούμε στη Μαύρη Θάλασσα, όχι για αντιπαρατεθεί με τον ρωσικό στόλο, αλλά ως μια πρόσθετη παρουσία στην υποστήριξη της Άγκυρας προς το Κίεβο και ως μέσο πολιτικής πίεσης στο Κρεμλίνο για το θέμα της Κριμαίας και του Ντονέντσκ. 

Με άλλα λόγια, εάν η Τουρκία πρόκειται να αναθεωρήσει τη Συνθήκη του Μοντρέ, θα είναι υπέρ της, προκειμένου να ελέγξει όλες τις θάλασσες γύρω από την ενδοχώρα”, κατέληξε ο ίδιος.

Η Ρωσία είχε και έχει πάντα στόχο τα Στενά και την έξοδο στο Αιγαίο, την οποία τώρα διακόπτει η Γαλάζια Πατρίδα του Ερντογάν.

Αργά ή γρήγορα η σύγκρουση Ρωσίας και Τουρκίας θα γίνει διότι είναι αναπόφευκτη όπως μας έχουν δείξει και οι προηγούμενες πολεμικές αναμετρήσεις μεταξύ τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις