Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Η κυβέρνηση υπόσχεται άρση του lockdown δια στόματος Χ.Ταραντίλη - Προσπάθεια να ξεχαστεί το φιάσκο της «Μήδειας»;


 Μπορεί οι «ειδικοί» να επιμένουν για παράταση του lockdown, όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, υποστήριξε πως δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. 

Τις τελευταίες ημέρες οι «ειδικοί» της επιτροπής λοιμωξιολόγων με δηλώσεις τους υποστηρίζουν πως πρέπει να υπάρξει για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμη παράταση του lockdown, παρόμοιες δηλώσεις έχουν κάνει και τα κυβερνητικά στελέχη και μέχρι σήμερα θεωρούνταν βέβαιο πως αυτή θα ήταν η εισήγηση της επιτροπής που συνεδριάζει αύριο. 

Παρόλα αυτά με τον κόσμο να βράζει μετά και το Βατερλό της «Μήδειας» η κυβέρνηση φαίνεται πως άλλαξε πλεύση και πλέον σκέφτεται την άρση του lockdown, αυτό υποστήριξε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΤΩΡΑ (ΕΔΩ) ΓΙΑ ΟΛΑ!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, μιλώντας στην ενημέρωση των συντακτών επεσήμανε ότι «οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές, δεν υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες», ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις για το αν θα τεθεί παράταση στο lockdown μετά τις 28 Φεβρουαρίου, ο ίδιος δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος: «Υπάρχει μία σταθεροποίηση και ελπίζουμε τα δεδομένα με ένα τέτοιο lockdown να οδηγήσουν σε μία καλυτέρευση των αποτελεσμάτων, γεγονός που δεν θα οδηγήσει και σε παράταση του lockdown. Δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος αυτή τη στιγμή» διαβεβαίωσε.

Τη στιγμή που η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων εξετάζει να εισηγηθεί επιβολή νέων μέτρων σε Ιωάννινα και Κάλυμνο, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που εισηγούνται παράταση των μέτρων για την Αττική.


Χαλάρωση το Πάσχα και στις μετακινήσεις

Ωστόσο, ο πρόεδρος ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ, έκανε λόγο για επαναφορά δραστηριοτήτων από 1η Μαρτίου. Δεδομένου ότι προτεραιότητα έχουν η επιστροφή των μαθητών στα θρανία και η λειτουργία του λιανεμπορίου, πιθανόν να είναι και το εναρκτήριο λάκτισμα της σταδιακής χαλάρωσης.


«Ενδεχομένως να έχουμε την επαναφορά κάποιων δραστηριοτήτων από 1η Μαρτίου» τόνισε με νόημα ο κ. Εξαδάκτυλος, ενώ έκανε λόγο και για άνοιγμα καταστημάτων με εποχικά είδη το επόμενο διάστημα. Ο ίδιος μάλιστα, υπογράμμισε ότι το φετινό Πάσχα θα είναι πιο χαλαρό σε σχέση με το περσινό, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ελεύθερων μετακινήσεων από νομό σε νομό.

13 περιοχές κοντά στο ολικό lockdown 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΤΩΡΑ (ΕΔΩ) ΓΙΑ ΟΛΑ!

Παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις και το αφήγημα των τελευταίων ημερών για «πιο χαλαρό Πάσχα», 13 περιοχές της χώρας φαίνεται να είναι κοντά στο ολικό lockdown. 

Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν Ιωάννινα και Κάλυμνος μετά την αύξηση κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα, ενώ οι υπόλοιπες περιοχές είναι Αχαΐα, Εύβοια, Ρέθυμνο, Ηλεία, Κορινθία, Θάσο, Βοιωτία, Κάρπαθο, Αργολίδα, Ηράκλειο, Κεφαλλονιά.

Και σύσταση για διπλή μάσκα;

Πέρα από τα παραπάνω, το ενδιαφέρον στρέφεται και στις αυριανές ανακοινώσεις για την πορεία της πανδημίας, καθώς ορατό είναι το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι συστάσεις του υπουργείου Υγείας αναφορικά με τη χρήση μάσκας από τους πολίτες.

Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής επισήμανε ότι είναι πιθανόν να υπάρξει αναπροσαρμογή των οδηγιών, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί κατά την επίσημη ενημέρωση της Παρασκευής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξέφρασε επιφυλάξεις. «Έχει μια πολυπλοκότητα η διπλή, ως προς τη χρήση και εφαρμογή της» ανέφερε, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνονται δημόσια οι συζητήσεις αυτές γιατί δημιουργούν σύγχυση στους πολίτες. 

Υπενθυμίζεται ότι η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη χρήση διπλής μάσκας κατά την ενημέρωση της περασμένης Παρασκευής.

Η κ. Παπαευαγγέλου είχε αναφέρει πως «όταν λέμε διπλή μάσκα, εννοούμε ιατρική μάσκα και από πάνω υφασμάτινή μάσκα και όταν λέμε υφασμάτινη, εννοούμε μάσκα με τρεις στρώσεις υφάσματος».

Είχε, τέλος, διευκρινίσει ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο η Επιτροπή εξετάζει και θα εισηγηθεί πιθανότατα γι' αυτό την ερχόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις