Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Η Ουάσιγκτον «χαϊδεύει» την Άγκυρα: «Οι S-400 δεν επηρεάζουν την συνεργασία μας με την Τουρκία»


 Ο Αμερικανός απεσταλμένος στην Τουρκία, Ντέιβιντ Μάικλ Σάτερφιλντ αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν επί του παρόντος να δημιουργήσουν ομάδα εργασίας με την Άγκυρα για να επιλύσουν τις διαφωνίες των δύο χωρών σχετικά με την απόκτηση των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400, για να σπεύσει όμως να προσθέσει ότι αυτό δεν μας επηρεάζει από το να συνεργαζόμαστε σε άλλους τομείς!

«Πρόκειται για ένα εκτελεστικό ζήτημα του καταστατικού και της νομοθεσίας των ΗΠΑ. Ελπίζουμε ότι το θέμα των S-400 μπορεί να επιλυθεί και εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, θα συνεχίσουμε να επικεντρωνόμαστε στους τομείς της συνεργασίας μας που δεν επηρεάζονται άμεσα από τις κυρώσεις», είπε ο Σάτερφιλντ.

Στα τέλη Δεκέμβρη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε ανακοινώσει πως οι δυο χώρες προχωρούν στη συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας ΗΠΑ – Τουρκίας, με αντικείμενο την αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα.

Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον είχε διαψεύσει άμεσα, ξεκαθαρίζοντας πως η Ουάσιγκτον παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην εφαρμογή των κυρώσεων CAATSA.

Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είχε ψηφίσει μια σειρά μέτρων κατά της Τουρκίας σχετικά με την απόφασή της να αγοράσει ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400 αντί των Patriot ή οποιουδήποτε άλλου συστήματος του ΝΑΤΟ.

Σε αυτά τα μέτρα, περιλαμβάνονταν η διακοπή των παραδόσεων των F-35 που είχε παραγγείλει η Τουρκία και η επιβολή κυρώσεων σε οντότητες που σχετίζονται με την αγορά των S-400.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις