Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

ΛΕΜΕΣΟΣ - Ο καρκίνος ευθύνεται για περίπου 9.6 εκατομμύρια θανάτους το 2020


 Το 2020 σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο καρκίνος ευθύνεται για περίπου 9.6 εκατομμύρια θανάτους, ενώ για το 2030 υπολογίζεται ότι οι περιπτώσεις θανάτου θα ανέλθουν στα 11 εκατομμύρια.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση από τον Τομέα Ογκολογικής Νοσηλευτικής του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ), με αφορμή την 4η Φεβρουαρίου που καθιερώθηκε ως παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου από την Διεθνή Ένωση κατά του Καρκίνου (Union of International Cancer Control) που εκπροσωπεί 800 οργανώσεις σε 155 χώρες.

Ο καρκίνος αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως σύμφωνα με τον ΠΟΥ και ορίζεται ως μια  νοσογόνος κατάσταση η οποία μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε μέρος του ανθρώπινου σώματος με κύριο χαρακτηριστικό την παραγωγή επιθετικών κυττάρων, τα οποία εξαπλώνονται εκτός από το σημείο παραγωγής τους και σε διάφορα άλλα όργανα του σώματος.

10 χρόνια ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Κάνε και εσυ like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

Οι πιο συχνοί παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης ενός καρκίνου είναι το κάπνισμα, το αλκοόλ, η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, η παχυσαρκία, η ρύπανση του περιβάλλοντος και οι χρόνιες λοιμώξεις όπως, η ηπατίτιδα Β,C και ο ιός των κονδυλωμάτων γνωστός ως HPV.

Σημειώνεται, ότι η συμβολή των Νοσηλευτών Ογκολογίας είναι ιδιαίτερα σημαντική σε όλες τις φάσεις της παρεχόμενης  φροντίδας κατά του καρκίνου, τόσο ενδονοσοκομειακά, όσο και στην κοινότητα.

Συγκεκριμένα, οι νοσηλευτικές δραστηριότητες καταλαμβάνουν τους πυλώνες της πρόληψης,  της διάγνωσης, της θεραπείας, της ανακουφιστικής φροντίδας και της αποκατάστασης.

Όπως αναφέρεται, όραμα του Τομέα Ογκολογικής Νοσηλευτικής του ΠΑΣΥΝΜ, αποτελεί η συνεχής εκπαίδευση και η αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων όλων των μελών μας, ώστε να συμβαδίζουν με  τις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της Ογκολογίας και Αιματολογίας, καθώς επίσης και η αναγνώριση της σημαντικότητας της συμβολής των παρεχόμενων νοσηλευτικών υπηρεσιών, σε όλο τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό κατά του καρκίνου.


  

ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις