Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Όταν ο τρόμος χτύπησε σε σχολή ΟΑΕΔ: Το αιματηρό περιστατικό του 2009 και η προαναγγελία στο MySpace


 Το 2009, η ΕΛ.ΑΣ. κλήθηκε να διαχειριστεί μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα υπόθεση: Σπουδαστής πυροβόλησε και σκότωσε πριν στρέψει το όπλο στον εαυτό του και θέσει τέρμα στη ζωή του. Νωρίτερα, είχε προαναγγείλει το μακελειό με ανάρτηση σε κοινωνικό δίκτυο.

Ήταν 10 Απριλίου 2009, ένα συνηθισμένο πρωινό στη Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ, στη λεωφόρο Πέτρου Ράλλη.

Ο 19χρονος μαυροφορεμένος σπουδαστής Δ.Π. έφτασε στην ώρα του, μπήκε στο προαύλιο όμως εκείνη την ημέρα στο δεξί του χέρι κρατούσε ένα εννιάρι πιστόλι. Πρώτος βρέθηκε μπροστά του ο 20χρονος συμμαθητής του Δ.Κ. ο οποίος ανύποπτος τον ρώτησε γιατί κρατάει όπλο.

Η απάντηση ήταν τέσσερις πυροβολισμοί. Ο 20χρονος σωριάστηκε αιμόφυρτος στις σκάλες που οδηγούν από το ισόγειο στον πρώτο όροφο, με τραύματα από σφαίρες στον θώρακα και τα πόδια.

10 χρόνια ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Κάνε και εσυ like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

Ο ήχος των πυροβολισμών σκόρπισε τον τρόμο στο κτίριο. Ο διευθυντής βγήκε από το γραφείο του και έτρεξε να δει τι συμβαίνει, όμως, και αυτός βρέθηκε μπροστά στην κάνη του όπλου. Ο 19χρονος τον απείλησε χωρίς όμως να τον πυροβολήσει. Απλά έστρεψε την πλάτη του και κινήθηκε προς την έξοδο του συγκροτήματος.

Οι επόμενοι άνθρωποι που βρέθηκαν στον δρόμο του ήταν δύο υπάλληλοι τεχνικής εταιρίας, ένας 23χρονος και ένας 47χρονος, που είδαν το περιστατικό και επιχείρησαν να τον ακινητοποιήσουν. Τους πυροβόλησε και τους δύο στα πόδια τραυματίζοντάς τους σοβαρά.

Ήδη είχε ειδοποιηθεί το κέντρο της Άμεσης Δράσης και οι σειρήνες των πρώτων περιπολικών ακούγονταν να πλησιάζουν από το βάθος. Ο 19χρονος ήρεμος και χωρίς να βιάζεται, περπάτησε μέχρι το πάρκο που βρίσκεται δίπλα από τις Σχολές ου ΟΑΕΔ. Κάθισε σε ένα παγκάκι, ακούμπησε το σακίδιο του δίπλα του και αυτοκτόνησε βάζοντας το πιστόλι στο κεφάλι του.

Με ασθενοφόρα μεταφέρθηκε λίγη ώρα αργότερα στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας και εισήχθη στο χειρουργείο, όμως παρά τις προσπάθειες των γιατρών υπέκυψε στο βαρύτατο τραύμα του.

Προαναγγελθέν μακελειό

Οι αξιωματικοί της ασφάλειας που ανέλαβαν αμέσως την υπόθεση βρέθηκαν μπροστά σε μία έκπληξη: Ο 19χρονος είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την πράξη του με μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο τότε δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο MySpace.

Κάτω από μια φωτογραφία του στην οποία κρατούσε ένα προτεταμένο πιστόλι, πιθανότατα το μοιραίο όπλο, έγραφε:

«Δεν έχω πλέον λόγο να συνεχίσω να ζω. Δυστυχώς για εσάς, είμαι πολύ εγωιστής για να φύγω και να σας αφήσω να ζήσετε τις γαμ… ζωές σας. Πριν πεθάνω θα σας στερήσω ό,τι πολυτιμότερο έχετε. Δεν έχω σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή. Φτύνω κατάμουτρα στην “αξιοπρέπεια” και την “τιμή” σας και σε ό,τι έχετε ιερό. Έχω πάρει την απόφασή μου και δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Οποιοσδήποτε βρεθεί μπροστά μου το πρωί της 10ης Απριλίου 2009, γίνεται άμεσα στόχος, δεν θα υπάρξει καμία διάκριση στην ηλικία, το φύλο ή την καταγωγή εκείνων που θα δολοφονήσω, για εμένα είστε όλοι σκουπίδια. Θα σας σκοτώσω γιατί έτσι γουστάρω και θα φροντίσω να το ευχαριστηθώ όσο περισσότερο γίνεται. Για τους περισσότερους από εσάς μπορεί να ακούγομαι παρανοϊκός, εγκληματίας ή δολοφόνος…»

Όμως μαζί του, μέσα στην τσάντα του, μαζί με δύο πιστόλια 68 σφαίρες και δύο μαχαίρια, οι αστυνομικοί βρήκαν ένα ακόμη σημείωμά του. Από τις καταθέσεις που πήραν το συνέδεσαν με μια πρόσφατη απόρριψη μιας κοπέλας που του άρεσε.

Και αυτό το σημείωμά του έδειχνε την έντονη την απόρριψη που ένιωθε ότι εισέπραττε από τον περίγυρο του:

«Μέχρι στιγμής δεν έχω εισπράξει τίποτα άλλο παρά την απόρριψη και την ύβρη των γύρω μου. Σας τα επιστρέφω με την υπόσχεση να περάσετε τις τελευταίες στιγμές σας παρακαλώντας για την ελεεινή και τρισάθλια ζωή σας- σύντομα θα δείτε πως είμαι άνθρωπος που τηρεί τις υποσχέσεις του... Δεν είμαι αναγκασμένος να δώσω περαιτέρω εξηγήσεις για τις πράξεις μου. Δεν έχω γνωρίσει παρά ένα άτομο που να αξίζει σαν άνθρωπος και με την οποία πίστευα πως είχα ερωτευτεί. Νιώθω πολύ άσχημα που με απέρριψε και ελπίζω πως με ό,τι κάνω την Παρασκευή θα αλλάξει γνώμη για μένα».

Το προφίλ του 19χρονου

Ο 19χρονος ήταν ένα από τα δύο αγόρια οικογένειας ομογενών από την Απχαζία. Στο Λύκειο είχε αποβληθεί γιατί απείλησε συμμαθητή του με μαχαίρι. Η αρμόδια επιτροπή μέσης εκπαίδευσης, εκτός από την αποβολή τον είχε παραπέμψει και σε κοινωνικό λειτουργό. Όμως, όπως κατέθεσαν εκ των υστέρων όσοι τον γνώριζαν, ήταν εξαιρετικά εσωστρεφής και ένιωθε απομονωμένος από τους υπόλοιπους συμμαθητές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις