Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021

Ουκρανία: Σύλληψη Ρώσου κατασκόπου της διαβόητης GRU που «στόχευε» στο άρμα μάχης Oplot


 «Χαμό» προκάλεσε στην Ουκρανία η σύλληψη Ρώσου που σύμφωνα με τις πληροφορίες των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, κατασκόπευε σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις όπου κατασκευάζεται το άρμα μάχης «Oplot».

Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα και οι πληροφορίες που δημοσίευσε η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας, γνωστή με το ακρωνύμιο «SBU», συνελήφθη Ρώσος κατάσκοπος, ο οποίος αποπειράθηκε να αποκτήσει απόρρητες πληροφορίες και στοιχεία για πρόγραμμα ανάπτυξης ενός συγκεκριμένου άρματος μάχης.

Ο Ρώσος κατάσκοπος συνελήφθη με την υποψία ότι ενεργούσε για χάρη της διαβόητης «GRU» δηλαδή της Υπηρεσίας Πληροφοριών του ρωσικού Στρατού και φαίνεται πως είχε ως στόχο να συλλέξει πληροφορίες για την παραγωγή του νέου ουκρανικού κύριου άρματος μάχης «T-84BM Oplot».

Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας  συνεχίζουν τις έρευνες για να διαπιστώσουν τον τρόπο δράσης του Ρώσου κατασκόπου, ο οποίος έχει ενημερωθεί για τις επιπτώσεις που θα υποστεί, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι κατηγορίες εις βάρος του για κατασκοπεία.

Ποια είναι η GRU 

Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας είναι κοινώς γνωστή από το ρωσικό ακρωνύμιο GRU, το οποίο σημαίνει Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών (Main Intelligence Directorate). Το όνομά της άλλαξε τυπικά το 2010 σε Κύρια Διεύθυνση ή απλώς στο GU (Main Directorate) του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, αλλά το παλιό ακρωνύμιο GRU χρησιμοποιείται ακόμα ευρέως.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΤΩΡΑ (ΕΔΩ) ΓΙΑ ΟΛΑ!

Οι επίσημοι στόχοι της είναι η παροχή στρατιωτικής πληροφόρησης στον εκάστοτε Ρώσο Πρόεδρο και την Κυβέρνηση. Πρόσθετοι στόχοι είναι η εξασφάλιση της στρατιωτικής, οικονομικής και τεχνολογικής ασφάλειας της Ρωσίας.

Η GRU υπάγεται άμεσα στον Αρχηγό του Ρωσικού ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Βαλέρι Γερασίμοφ και στον Ρώσο Υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ο καθένας από τους οποίους πιστεύεται ότι έχει πρόσβαση στον φορητό πυρηνικό χαρτοφύλακα της Ρωσίας, πλέον του Ρώσου Προέδρου Πούτιν.

Οι δύο άλλες βασικές υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας της Ρωσίας δημιουργήθηκαν και οι δύο από την KGB της Σοβιετικής εποχής: η Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών ή γνωστή ως SVR, και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας ή γνωστή ως FSB. (σσ. Θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως οι αντίστοιχες υπηρεσίες των Αμερικανικών CIA και FBI)

Με πληροφορίες από: Defence Blog / Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις