Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Σε εξέλιξη στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ


 Η ηγέτης της Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σου Τσι καθώς και άλλα κορυφαία στελέχη του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία στη Μιανμάρ (Βιρμανία), τέθηκαν υπό κράτηση τις πρώρες πρωινές ώρες της Δευτέρας 1 Φεβρουαρίου , ανέφερε εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος.

Η εξέλιξη αυτή ακολούθησε αρκετές ημέρες κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους πανίσχυρους στρατηγούς, που πυροδότησαν ανησυχία για την εκδήλωση στρατιωτικού πραξικοπήματος μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες το επιτελείο υποστήριξε ότι έγινε νοθεία.

10 χρόνια ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Κάνε και εσυ like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος που μίλησε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, η Σου Τσι, ο πρόεδρος Ουίν Μιντ και άλλα ηγετικά στελέχη «τέθηκαν υπό κράτηση» τις πρώτες πρωινές.

«Θέλω να πω στους υποστηρικτές μας να μην αντιδράσουν με απερισκεψία και θέλω να τους πω να τηρήσουν τον νόμο», είπε ο εκπρόσωπος, ο Μίο Νιούν, προσθέτοντας πως αναμένει ότι θα συλληφθεί και ο ίδιος.

Η κρατική τηλεόραση αδυνατεί να εκπέμψει - Οι τηλεφωνικές συνδέσεις έχουν κοπεί

Η κρατική τηλεόραση της Μιανμάρ ανέφερε νωρίς σήμερα μέσω Facebook ότι αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα και αδυνατεί να εκπέμψει.

Οι τηλεφωνικές γραμμές στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις της ασιατικής χώρας είχαν διακοπεί.

Ο στρατός της Μιανμάρ δεν απέκλεισε ρητά την περασμένη εβδομάδα το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πραξικόπημα για να ακυρώσει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020, στις οποίες το κυβερνών κόμμα υποστήριξε ότι κατήγαγε συντριπτική νίκη. Χθες Κυριακή, μία ημέρα προτού συγκληθεί το νέο κοινοβούλιο, διαβεβαίωνε πως παραμένει «προσηλωμένος» στη δημοκρατία.

Την Παρασκευή, δυτικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής των ΗΠΑ, προειδοποίησαν με κοινή ανακοίνωσή τους ότι θα εναντιωθούν σε «κάθε απόπειρα να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα των εκλογών» του Νοεμβρίου ή να «εμποδιστεί η μετάβαση της Μιανμάρ στη δημοκρατία».

Στρατιώτες στο δημαρχείο της Γιανγκόν

Στρατιώτες αναπτύχθηκαν μπροστά στο δημαρχείο της Γιανγκόν, της μεγαλύτερης πόλης -και παλιά πρωτεύουσα) της Μιανμάρ.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, μπροστά στο κτίριο του δήμου βρίσκονται τουλάχιστον δέκα στρατιώτες, ενώ στην περιοχή έχουν φθάσει πολλά οχήματα των ένοπλων δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις