Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Τι αλλάζει με τον Μπάιντεν στο Παλαιστινιακό: «Η πτώση Τραμπ είναι η αρχή του τέλους του Νετανιάχου»


 Τα αληθινά κίνητρα πίσω από τη μεταστροφή των ΗΠΑ σε σχέση με το Παλαιστινιακό, αλλά τα ψεύδη του Ισραήλ αναφορικά με τα 5.000 εμβόλια που εξαναγκάστηκε να διαθέσει στα Κατεχόμενα, παρουσιάζει στο Sputnik ο Παλαιστίνιος αναλυτής, Νασίμ Αλάτρας.

Και ξαφνικά οι ΗΠΑ ανακρούουν πρύμναν; Η πολιτική του νέου Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, για τη Μέση Ανατολή «θα είναι να στηρίξει μια αμοιβαία συμφωνημένη λύση, αυτή των δύο κρατών, κατά την οποία το Ισραήλ θα ζει σε ειρήνη και ασφάλεια, παράλληλα με ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος», όπως δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο εν ενεργεία πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Ρίτσαρντ Μιλς; H «Συμφωνία του Αιώνα» Τραμπ-Νετανιάχου θα πεταχθεί στον κάλαθο των σκουπιδιών;

«Μην έχετε υψηλές προσδοκίες κι αυταπάτες» μας προκαταλαμβάνει ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος και αναλυτής, Νασίμ Αλάτρας, στη μακρά συζήτηση που κάνουμε για τη νέα συνθήκη που διαμορφώνεται υπό νέα αμερικανική ηγεσία στο Παλαιστινιακό, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Η μητρόπολη του Καπιταλισμού έχει σαφή και συγκεκριμένα γεωπολιτικά και οικονομικά πρωτίστως συμφέροντα. Άρα, όποια αλλαγή δρομολογήσει η νέα πολιτική εξουσία της υπό τον Τζο Μπάιντεν, πρέπει να εκφράζει και να υπηρετεί αυτά τα συμφέροντα, τα οποία κινδύνεψαν σοβαρά με τον τρόπο που τα διαχειρίστηκε το καταστροφικό δίδυμο Τραμπ-Νετανιάχου. Και σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα», συνεχίζει ο Αλάτρας, «μπορεί κάποιος να πει πως και ο Ερντογάν χειρίστηκε όπως ήθελε τον Τραμπ. Η αλήθεια όμως είναι πως το δίδυμο (σ.σ. Τραμπ-Νετανιάχου) ήθελε την Τουρκία να παίξει ρόλο "συγκεκριμένο"».

- Σε τι την ήθελε να παίξει ρόλο συγκεκριμένο, κύριε Αλάτρας;

Στον πόλεμο κατά του Ιράν και των συμμάχων του, που το δίδυμο ετοίμαζε να κάνει στη δεύτερη τετραετία Τραμπ. Όλα τα μέτρα και οι κυρώσεις που σκόρπισαν κατά παντός ήταν ενταγμένα στο σχέδιο πολέμου κατά του Ιράν, και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από την αρχή της προεδρίας Τραμπ, όταν επέλεξε να κάνει το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό και δη στη Σαουδική Αραβία. Το «Βασίλειο των Πετρελαίων» και τους συμμάχους του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και του Μπαχρέιν, το Ισραήλ τους ήθελε και τους θέλει στην πρώτη γραμμή του πολεμικού μετώπου κατά του Ιράν. Το Παλαιστινιακό και πολλά άλλα άλυτα προβλήματα της Μέσης Ανατολής (όπως το Κουρδικό, το Συριακό, το Υεμενικό, το Ιρακινό, το Λιβυκό ακόμα και της Δυτικής Σαχάρας) αποτελούσαν για το δίδυμο των «γερακιών» κομμάτια του παζλ ενός πολέμου εναντίον του Ιράν. Δηλαδή, δεν ήταν κομμάτια μιας «λύσης» των προβλημάτων, αλλά ενός «πολέμου».

Ο Τραμπ απέσυρε Αμερικανούς στρατιώτες από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία.

 Η αλήθεια είναι το αντίθετο: Επιχείρησε αναδιάταξη δυνάμεων και πολεμικό υλικό στην ευρύτερη περιοχή.

-Πάντως, οι ΗΠΑ επί Τραμπ εμφανίζονται να θέλουν να εγκαταλείψουν το σχέδιο πολέμου κατά του Ιράν, από ένα σημείο και μετά.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει πρώτα να λύσουν το Παλαιστινιακό και να επιβάλλουν στον πιο πιστό σύμμαχό τους τη «λύση δυο κρατών». Θα πρέπει δηλαδή να απεγκλωβιστούν από τη λογική του Ισραήλ, που θέλει το Ιράν είναι το «μέγα πρόβλημα» της Μέσης Ανατολής και να γυρίσουν στο πραγματικά μεγάλο πρόβλημα στη Μέση Ανατολή, που δεν είναι άλλο από το Παλαιστινιακό και το καθεστώς κατοχής της Παλαιστίνης. Το ιρανικό πυρηνικό πρόβλημα, ο Ομπάμα το έλυσε με δυο-τρία χρόνια διαπραγματεύσεις με το Ιράν και κατάφερε μάλιστα να εντάξει στη λύση αυτή όλα τα μόνιμα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ. Τη λύση αυτή, το δίδυμο Τραμπ-Νετανιάχου την ακύρωσε και την πολέμησε λυσσαλέα, γιατί δεν ήθελε ο κόσμος να ασχοληθεί κατόπιν με το Παλαιστινιακό. Επιδίωξή του ήταν ο κόσμος να ασχολείται με το Ιράν και να μένει ο λαός της Παλαιστίνης συντεθλιμμένος κάτω από τη μπότα της ισραηλινής κατοχής.

Ποιες είναι οι αληθινές επιδιώξεις των ΗΠΑ, επαναφέροντας τη λύση των δυο κρατών στη συζήτηση;

Η πολιτική του Μπάιντεν, όπως αυτή εκφράστηκε πρόσφατα από τον εκπρόσωπό του στον ΟΗΕ και από τον ίδιο προεκλογικά, είναι να επαναφέρει την Αμερική ως υπερδύναμη στη Μέση Ανατολή. Σε αυτή την επαναφορά βρίσκονται όλα τα οφέλη που επιδιώκει η παρηκμασμένη υπερδύναμη των ΗΠΑ. Αν όμως αυτή η «επαναφορά» δεν επουλώσει τις πληγές που άφησε η τετραετία Τραμπ στο Παλαιστινιακό ως πρόβλημα και ως κίνημα, θα έχει χειρότερη κατάληξη η υπερδύναμη.

- Τι εννοείτε;

Αν δεν λυθεί το Παλαιστινιακό πολιτικά και διπλωματικά, άμεσα και γρήγορα, τότε πολύ σύντομα θα λυθεί στρατιωτικά.

- Αναφέρεστε στο παλαιστινιακό αντάρτικο;

Ναι. Το παλαιστινιακό αντάρτικο είναι πολύ πιο δυνατό από ποτέ και πιο οργανωμένο και πιο ενωμένο. Το Αντάρτικο της Γάζας έχει πια κοινό γραφείο συντονισμού και διοίκησης και αποτελείται από 12 ένοπλες οργανώσεις, που μάλιστα πρόσφατα πραγματοποίησαν όλες μαζί κοινές ασκήσεις και χαρακτήρα. Ο Μπάιντεν ξέρει πολύ καλά αυτή την «εξίσωση». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να εντάξουμε τις δηλώσεις του Αμερικανού εκπροσώπου στον ΟΗΕ, ο οποίος λίγο πολύ είπε ότι θα επαναφέρει άμεσα στους Παλαιστινίους, πολλά από αυτά που κατάργησε ο Τραμπ στα τέσσερα χρόνια παραμονής του στον Λευκό Οίκο. Ο λαός της Παλαιστίνης δεν μπορεί, ξέρετε, να κάνει άλλη υπομονή, 100 χρόνια είναι υπέρ αρκετά για να παραμένει εκκρεμές το κατάφορο καθεστώς αδικίας εις βάρος των Παλαιστινίων.

10 χρόνια ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Κάνε και εσυ like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

- Πρόκειται να αλλάξει κάτι και με την αμερικανική πρεσβεία στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ;

Από τις μέχρι στιγμής δηλώσεις των Αμερικανών, στο θέμα της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας δεν φαίνεται ότι κάτι θα αλλάξει. Δήλωσαν πως θα επαναφέρουν το αμερικανικό προξενείο στην ανατολή Ιερουσαλήμ, ως προξενείο για τους Παλαιστινίους των κατεχομένων εδαφών, γιατί έτσι αντιλαμβάνεται, μέχρι στιγμής τα δεδομένα, η νέα διοίκηση στο Λευκό Οίκο. Οι Παλαιστίνιοι που υπέστησαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια επανωτά χτυπήματα και αφαιρέσεις δικαιωμάτων, δεν λύγισαν και ούτε ποτέ θα λυγίσουν και δεν πρόκειται να κάνουν πίσω στο θέμα της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ και ειδικά στο θέμα που σχετίζεται με τα εδαφικά όρια των κατεχομένων του 1967.

- Η Ιερουσαλήμ παραμένει αδιαπραγμάτευτη;

Είναι η αρχή των πάντων, είτε αυτό είναι πρόβλημα είτε λύση. Και εδώ βρίσκεται όλη η ουσία των «Συμφωνιών του Τραμπ με τον Νετανιάχου» που στην ουσία ήταν πολιτικές αποφάσεις του Νετανιάχου που τις αποδέχθηκε πλήρως ο «εγκέφαλος» -σε πολλά εισαγωγικά και ο νοών νοείτω- του Τραμπ. Προσέξτε, η Ιερουσαλήμ δεν είναι θέμα δυο ατόμων μόνο αλλά όλου του ακροδεξιού μπλοκ στις ΗΠΑ και το Ισραήλ στην υφήλιο. Έτσι μπορούμε να πούμε πως η επαναφορά του προβλήματος στην προηγούμενη κατάσταση απαιτεί άμεσες και γρήγορες αποφάσεις, «καισαρικές». Δεν το λέω αυτό μόνο από πολιτικής άποψης αλλά και από άποψη άσκησης πολιτικής. Δηλαδή, όπως ο Τραμπ με «καισαρικές» αποφάσεις χάρισε στο Ισραήλ ό,τι ήθελε ο Σιωνισμός, έτσι και τώρα πρέπει ο Μπάιντεν να λάβει «καισαρικές» αποφάσεις για την επαναφορά των πραγμάτων στην προηγούμενη κατάσταση.

- Η ανατροπή του Τραμπ θα επηρεάσει και την κυβέρνηση Νετανιάχου, πιστεύετε;

Είναι η αρχή του τέλους του Νετανιάχου και αυτό δεν είναι υπόθεση του Μπάιντεν, αλλά των κινημάτων στην ιστορική Παλαιστίνη και σε όλο τον κόσμο, για να σπάσουν η αλαζονεία και ο τσαμπουκάς του Σιωνισμού, η πολιτική και ιδεολογική τρομοκρατία και ο κύκλος των ωμών εκβιασμών που εφάρμοσαν σε πολλές χώρες και οργανισμούς και κόμματα το δίδυμο Τραμπ-Νετανιάχου.

- Θα μπορέσουν να γίνουν ελεύθερες δημοκρατικές βουλευτικές, προεδρικές εκλογές, αλλά κι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Εθνικού Παλαιστινιακού Συμβουλίου στην Παλαιστίνη, όπως έχει αναγγελθεί από την Παλαιστινιακή Αρχή, την άνοιξη και το καλοκαίρι;

Μόνο αν φύγει ο τελευταίος στρατιώτης κατακτητής-άποικος από κάθε περιοχή και σημείο των κατεχομένων εδαφών του 1967 και έχει η Παλαιστινιακή Αρχή τη δυνατότητα και τη θέληση όχι μόνο να διεξάγει ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές, αλλά και να παράσχει προστασία σε όλους τους πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα όχι μόνο στη ψήφο, αλλά πρώτα πρώτα στην έκφραση. Θα πρέπει, δηλαδή, πρώτα να βγουν από τις ισραηλινές φυλακές όλοι οι Παλαιστίνιοι των κατεχομένων εδαφών για να ασκήσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα.

- Ο ρόλος της ΕΕ ποιος είναι; Θα πρέπει να αλλάξει στάση; Ακόμη και για τις επικείμενες εκλογές;

Ναι. Θα πρέπει πρώτα πρώτα η ΕΕ να αφαιρέσει από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις και δυνάμεις και πρόσωπα για να μπορεί αύριο να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των εκλογών. Να μην έχουν οι χώρες της ΕΕ τη δικαιολογία ότι «δεν συνομιλούμε με τον τάδε Παλαιστίνιο πολιτικό ή βουλευτή επειδή η οργάνωση του βρίσκεται στη μαύρη λίστα της ΕΕ».

- Στο πεδίο των εμβολιασμών στα Κατεχόμενα τι ακριβώς συμβαίνει; Αληθεύει ότι το Ισραήλ, μετά από υπόδειξη και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που εξέφρασε ανησυχίες για την ανισότητα μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων που ζουν στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζα, έχει μεταφέρει 5.000 δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού στην περιοχή; Δόθηκαν οι δόσεις; Επαρκούν; Τις τελευταίες μέρες καταγράφονταν κατά μέσο όρο 8.667 νέα κρούσματα την ημέρα, ενώ ο δείκτης θετικότητας (ο λόγος των κρουσμάτων προς τα τεστ) πλησιάζει το 10%.

Στα Κατεχόμενα, ακόμα αυτά τα 5.000 εμβόλια δεν τα έχει παραλάβει η Παλαιστινιακή Αρχή. Το Ισραήλ ψεύδεται ότι τα έχει ήδη παραδώσει. Ούτως ή άλλως 5.000 εμβόλια είναι σταγόνα στο νερό, ανέκδοτο. Δεν καλύπτει τις ανάγκες μας.

Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει κάνει διάβημα στο Ηνωμένο Βασίλειο για να πιέσει να δοθούν περισσότερα εμβόλια. Αλλά ο ακροδεξιός φασίστας Νετανιάχου, αυτή η μηχανή παραγωγής πολέμων, δολοφονιών, εκβιασμών, που είναι ο πραγματικός μέγας τρομοκράτης του κόσμου, ποια εμβόλια θα δώσει; Πιστέψτε με, αν είχε  σίγουρη στα χέρια του την πιθανότητα μιας νίκης είτε στη Λωρίδα της Γάζας είτε στο Λίβανο είτε στο Ιράν, θα είχε ήδη οδηγήσει μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας στη Μέση Ανατολή και στο Μεσόγειο σε καταστροφικό πόλεμο. Είναι ο φασίστας πολιτικός που μπορεί άνετα χάρη στη πλάτη που του παρέχουν οι ΗΠΑ να εκβιάσει και να απειλεί ακόμα και Ισραηλινούς πολιτικούς και ιδεολογικούς αντιπάλους. Φανταστείτε, έφτασε στο σημείο να ζητήσει από τους πολίτες του Ισραήλ να του στείλουν δημόσια στο προφίλ του στο Facebook τα ονόματα και τα τηλέφωνο των αρνητών του εμβολιασμού.

Ο Νετανιάχου και όλη η στρατιωτική του κλίκα -εντός και εκτός Ισραήλ- έχει καταφέρει να παραπλανήσει τον κόσμο ότι επειδή βομβαρδίζει μέσα στη Συρία και στο Ιράκ και στο Σουδάν και δολοφονεί και ανατινάζει μέσα στο Ιράν έχει και το πάνω χέρι στη περιοχή. Στο Ισραήλ πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες ότι αν δεν λυθεί σύντομα το Παλαιστινιακό, το κράτος τους δεν θα είναι το μέρος που θα ήθελαν να συνεχίζουν να ζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις