Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021

Υπόθεση Λιγνάδη: Τι αναφέρει ο Κούγιας στην ένσταση ακυρότητας που κατέθεσε

 


Ένσταση ακυρότητας της προδικασίας που οδήγησε στη σύλληψη του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη κατέθεσε στην ανακρίτρια ο συνήγορος υπεράσπισής του Αλέξης Κούγιας. Όπως δήλωσε ο κ. Κούγιας έξω από την Ευελπίδων το αίτημά του στηρίζεται στο ότι ο κατηγορούμενος δεν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου στη διάρκεια της προκαταρκτικής έρευνας, καθώς και ότι το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του δεν πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.

Για τις κατηγορίες που αποδίδονται στον γνωστό σκηνοθέτη, ο συνήγορός του είπε ότι ο κατηγορούμενος αρνείται τους δύο βιασμούς που τον βαρύνουν. Ισχυρίζεται ότι τις επίμαχες ημερομηνίες που φέρονται να τελέστηκαν δεν βρισκόταν στα μέρη που τον κατηγορούν. Προς ενίσχυση των ισχυρισμών του μάλιστα, την Πέμπτη πριν από τις 14.30 το μεσημέρι που θα ξεκινήσει η απολογία του, θα προτείνει την εξέταση μαρτύρων που επιβεβαιώνουν τα όσα λέει. Ο Δημήτρης Λιγνάδης πάντως δεν αρνείται ότι γνώριζε τα πρόσωπα που τον καταγγέλλουν, αρνείται όμως την κατηγορία του βιασμού αποδίδοντας την εμπλοκή του σε φθόνο για την πετυχημένη καλλιτεχνική του πορεία .

Όπως αναφέρει ο κ. Κούγιας στην ένταση ακυρότητας, "την 5/2/2021 υπεβλήθη από τον Βασίλειο Κυπαρισσόπουλο μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, στην οποία ουσιαστικά δεν περιέγραψε κάποια αξιόποινη συμπεριφορά, αφού κατά τους ισχυρισμούς του, και αληθείς υποτιθέμενους, οι δήθεν σεξουαλικές επαφές μαζί του, έγιναν με τη συναίνεσή του ενώ ήταν ήδη 15 ετών και χωρίς να έχω την ιδιότητα του παιδαγωγού του. Σε κάθε δε περίπτωση το χρονικό διάστημα, στο οποίο αναφέρεται είναι μεγαλύτερο της εικοσαετίας από την ενηλικίωσή του και εν όψει των περί παραγραφής διατάξεων το περιεχόμενο της αναφοράς του ήταν ποινικά αδιάφορο".

Επίσης, προσθέτει ότι "ο εισαγγελέας έλαβε ένορκη κατάθεση από μάρτυρα που πρότεινε ο κ. Κυπαρισσόπουλος. Ο μάρτυρας αυτός κατέθεσε πως «κατά το χρονικό διάστημα 2014 έως 2016, δηλαδή σε ηλικία 16 προς 17 ετών, δήθεν είχε σεξουαλική σχέση μαζί μου με τη θέλησή του και ότι μια φορά εντός αυτού του χρονικού διαστήματος ανάμεσα σε πολλές άλλες σεξουαλικές επαφές μας υπήρξε και μια που κατά τους ισχυρισμούς του «δεν ήθελε».

Την ίδια ημέρα, αναφέρει στο αίτημα ακυρότητας ο κ. Κούγιας κατέθεσαν και δυο ακόμη μάρτυρες, ένας άνδρας και μια γυναίκα. Από τους μάρτυρες αυτούς ο ένας «δεν κατέθεσε τίποτα απολύτως σε βάρος μου, αφού δεν υπέπεσε στην αντίληψή του οποιαδήποτε μεμπτή συμπεριφορά μου προς οποιοδήποτε ανήλικο πρόσωπο». Η δε γυναίκα μάρτυρας «απλώς και μόνο εξιστόρησε την ατυχή και εμμονική προσπάθειά της ήδη από τα φοιτητικά της χρόνια και συγκεκριμένα από το έτος 2000 να συνάψει ερωτική σχέση μαζί μου, χωρίς ωστόσο να αντιληφθεί έστω και μια σεξουαλική επαφή μου με ή χωρίς συναίνεση με έστω και ένα ανήλικο πρόσωπο".

Τι αναφέρει για τη δεύτερη μήνυση

Στην ένσταση ακυρότητας ο γνωστός ποινικολόγος αναφέρεται και στη δεύτερη μήνυση που κατατέθηκε στην εισαγγελία κατά του Δημήτρη Λιγνάδη. "Στις 19/2 ο δικηγόρος Γιάννης Βλάχος κατέθεσε στην εισαγγελία την από 17/2 μήνυση έγκληση του (….) στην οποία αναφέρεται ότι δήθεν τον Αύγουστο του έτους 2010 τέλεσα σε βάρος του το αδίκημα του βιασμού ενώ ο μηνυτής ήταν ηλικίας 14 ή 15 ετών, χωρίς αυτό να προκύπτει με ακρίβεια αφού αναφέρει μόνο το έτος της γεννήσεως του, το 1995. Ο μηνυτής πρότεινε και έναν μάρτυρα ο οποίος εξετάστηκε από τον εισαγγελέα. Ο μάρτυρας αυτός «επιβεβαίωσε τη γνωριμία μου με το μηνυτή, αλλά δεν αντελήφθη καμία σεξουαλική επαφή μου με η χωρίς συναίνεση είτε με το μηνυτή είτε με οποιαδήποτε άλλο πρόσωπο, περιέγραψε εντελώς διαφορετικά τις περιστάσεις, υπό τις οποίες με είχαν δήθεν συναντήσει είτε εντός είτε εκτός της οικίας μου και το κορυφαίο δεν γνώριζε έστω εκ διηγήσεως οποιαδήποτε περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης του μηνυτή, μολονότι προφανώς γνώριζε ότι έχει υποβληθεί μήνυση εναντίον μου και μάλιστα δεν ήταν και σίγουρος εάν ο μηνυτής με είχε συναντήσει ξανά μετά την τελευταία φορά που ο μάρτυρας και ο μηνυτής δήθεν με επισκέφθηκαν στο σπίτι μου".

"Όταν πληροφορήθηκε από τις 11/2 από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι έχει κατατεθεί σε βάρος μου μήνυση υπέβαλλα στην προϊστάμενη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών αίτηση να κληθώ «προς παροχή εξηγήσεων και να λάβω αντίγραφα οποιασδήποτε δικογραφίας έχει σχηματιστεί σε βάρος μου, αναφέροντας και γνωστή και μόνιμη διεύθυνση της κατοικίας μου τα τελευταία δώδεκα χρόνια, προκειμένου να υπερασπισθώ τον εαυτό μου τόσο έναντι της εγκλήσεως όσο και έναντι της ακραίας δυσφήμισης μου από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, εξ’ αιτίας της οποίας μάλιστα ήδη από τις 6/2 παραιτήθηκα από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, προκειμένου να μην βάλλεται δια του προσώπου μου ο σημαντικός αυτός θεσμός για τη χώρα και τον πολιτισμό της" αναφέρεται στο υπόμνημα του ηθοποιού- σκηνοθέτη.

"Δυστυχώς όμως ο εισαγγελέας απέρριψε το αίτημά μου και περάτωσε την ανάκριση χωρίς να με καλέσει σε εξηγήσεις «και χωρίς μια απλή έρευνα στο internet να διασταυρώσει αν αντιστοιχούν στην αλήθεια οι ημερομηνίες διαφόρων γεγονότων και εκδηλώσεων που αναφέρονται στις μαρτυρικές καταθέσεις των δυο δήθεν παθόντων (όλες είναι λάθος) άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος μου για βιασμό κατά συρροή….. Με τον τρόπο αυτό όμως προκλήθηκε απόλυτη ακυρότητα κατά την άσκηση δίωξης εναντίον μου….".

Κούγιας: Αυτά που ακούγονται είναι μύθος

"Αυτά που ακούγονται περί 41 μαρτύρων , περί διαφόρων που είναι στη δικογραφία είναι μύθος. Η πραγματικότητα είναι μια πολύ μικρή δικογραφία δέκα φύλλων στην οποία υπάρχουν μόνο οι μηνύσεις των μηνυτών και ακολούθως οι μάρτυρες που πρότειναν οι μηνυτές. Από αυτά, νομικό ενδιαφέρον έχουν μόνο αυτά που είπε ένας εκ των φερομένων ως παθόντων", δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κούγιας το μεσημέρι.

"Να πω ότι και οι δύο είναι που φέρονται ως παθόντες είναι Αιγύπτιοι ο ένας καταγγέλλει τον κ. Λιγνάδη ότι το 2010 κατά τον Αύγουστο είχαν μέρα παρά μέρα σεξουαλικές επαφές και μια μέρα ενώ είχαν κανονικές σεξουαλικές επαφές στο σπίτι του στο Μεταξουργείο για λόγους που δεν διευκρινίζει τον εξανάγκασε να του κάνει πεολειχία. Ο φερόμενος ως καταγγέλλων την πράξη σε εκείνη την περίοδο είχε γεννηθεί 2/9/1995, είναι δύο μήνες πριν συμπληρώσει τα 15 του χρόνια. Ο δεύτερος που καταγγέλλει το κ. Λιγνάδη είναι και αυτός Αιγύπτιος ο οποίος όμως έχει γεννηθεί το 1993 και την περίοδο που καταγγέλλει την πράξη είναι 17-18 ετών. Καταγγέλλει τον Δημήτρη Λιγνάδη ότι στην Επίδαυρο στις 8/8/2015 σε σουίτα ξενοδοχείου που δεν περιέγραψε ούτε κατονόμασε ο κ. Λιγνάδης τον κοίμισε και τονε εξανάγκασε να του κάνει πρωκτολειχία, χωρίς να θέλει. Υπάρχουν όμως τα εξής αδιάσειστα στοιχεία που εκθέτουν όλους αυτούς που βιάστηκαν να καταστρέψουν τον εντολέα μου και να τον χαρακτηρίσουν ως ένα βιαστή" τόνισε, ενώ θέλησε να δώσει διευκρινίσεις για όρο "επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι" που, όπως ανέφερε, κάποιοι θέλησαν να τον παρερμηνεύσουν.

"Όσον αφορά την πράξη του 2010, ο εντολές μου από διαβατήρια και ταξιδιωτικά έγγραφα αποδεικνύει ότι ενώ το κατηγορητήριο μιλά ότι βρίσκεται στην Αθήνα και μέρα παρά μέρα σε μια από τις κανονικές του σεξουαλικές επαφές, τον βίασε ο εντολέας μου, υπάρχουν πειστήρια ότι από τις 1/8/2020 μέχρι τις 10/8/2010 ήταν στην Αίγυπτο μαζί με τον κ. Παναγόπουλο, βοηθό σκηνοθέτη. Από τις 10 Αυγούστου και όλον τον μήνα δεν πάτησε το πόδι του στην Αθήνα. Ήταν αμέσως μετά στην Επίδαυρο περίπου 10 ημέρες, ακολούθως στην Πάτρα άλλες 7 ημέρες, ακολούθως στην Κόρινθο άλλες 7 ημέρες και αυτά προκύπτουν από το google και είναι αδιάσειστα στοιχεία" συνέχισε. "Επίσης υπάρχουν πολλοί μάρτυρες που βεβαιώνουν το γεγονός της συνύπαρξης με αυτόν όλον τον Αύγουστο και δεν μετακινήθηκε από τις περιοδείες του. Άρα καταρρέει αυτή η καταγγελία. Το ψέμα έχει κοντά πόδια" πρόσθεσε.

Σχετικά με τη δεύτερη καταγγελία είπε: "Είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα. 8 Αυγούστου τον παρουσιάζει να είναι στην Επίδαυρο. Στην Επίδαυρο ο κ. Λιγνάδης όλο τον Αύγουστο δεν είχε καθόλου παραστάσεις. Δεν υπάρχει αυτό το ξενοδοχείο. Αντιθέτως, από τις αρχές Αυγούστου μαζί με τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, τον ηθοποιό κ. Μικελάτο, με τον αδελφό του Γιάννη Λιγνάδη, την κόρη του Ευγενία και με δύο τρία πρόσωπα ακόμη, που δεν θυμάμαι το όνομά τους αλλά τα δώσαμε στο υπόμνημά μας, εφόσον τελικώς απολογηθούμε αύριο και δεν γίνει δεκτή η ένσταση ακυρότητας της προδικασίας, ήταν στον Σταυρό Ιθάκης, το επίνειον λέγεται Πόλη, ο Σταυρός είναι ένας κόλπος απέναντι από το Φισκάρδο, στο σπίτι το οποίο είχαν η κυρία Κούρκουλα ηθοποιός και ο ιδιοκτήτης του Action κ. Διονύσης Παναγιωτάκης. Και δεν ήταν ποτέ στην Αθήνα τον Αύγουστο και ειδικά δεν ήταν στην Επίδαυρο στις 8 Αυγούστου".

Συνέχισε λέγοντας: "Είμαι πολλά χρόνια δικηγόρος, δεν έχω ξανασυναντήσει στην καριέρα μου τόσο χοντροκομμένη κατασκευή, που πλήττει την κοινή λογική και η οποία ευτυχώς για τον εντολέα μου, ο οποίος βέβαια καταστράφηκε και δεν ξέρω αν ποτέ θα επανέλθει σαν προσωπικότητα εκεί που ήταν πριν, να υπάρχουν τόσα θολά στοιχεία, τόσα στοιχεία που είναι κοντά την κοινή λογική, από ανθρώπους που δεν προσφέρουν καμία αξιοπιστία και ειλικρινά δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του". Όπως τόνισε: "Εφηρμόσθη εις βάρος του μία ταχυτάτη διαδικασία με παράβαση ευθεία και παραλείψεις που δεν επιτρέπονται στο σύστημα δικαίου το οποίο υπηρετούμε. Όλα αυτά τα χρόνια έχω δει να τηρούνται αυτά σε ανθρώπους, οι οποίοι κατηγορούνται, αλλά οι κατηγορίες εις βάρος τους δεν έχουν αυτόν τον κοινωνικό απόηχο, τον οποίο δημιούργησε αυτή η κατηγορία και που βλέπετε ότι έχει οδηγήσει και σε μια εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή μεταξύ πολιτικών αρχηγών. Δεν έχω βρει μια λογική εξήγηση, έκανα μια προσέγγιση προσωπικά γι' αυτά που γίνονται για το Ελληνικό και κάποιοι προσπάθησαν να το παρεξηγήσουν" υπογράμμισε ο συνήγορος του σκηνοθέτη.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!Πηγή πληροφοριών: dikastiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις