Κυριακή, 14 Μαρτίου 2021

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ: Βυθίστηκαν τα Αμπέλια ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΑΘΑΝ. ΓΚΑΝΑΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΤΟ ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ ΤΟΥ «ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΥ» ΣΤΗΝ «Ε» -«Η ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΙΜΗ ΚΑΘΙΖΗΣΗΣ, 14 ΕΚΑΤΟΣΤΑ, ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΠΕΛΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ» ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΑΘΑΝ. ΓΚΑΝΑΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΤΟ ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ


Τρισδιάστατη απεικόνιση της περιοχής των σεισμών, που κατέγραψε ο ευρωπαϊκός δορυφόρος. Με σκούρο μπλε χρώμα εμφανίζονται τα σημεία με τη μεγαλύτερη καθίζηση. Η μέγιστη τιμή καθίζησης, 14 εκατοστά, καταγράφεται στα Αμπέλια

Η μεγαλύτερη καθίζηση του εδάφους που παρατηρήθηκε μετά και τον δεύτερο σεισμό,

των 6 Ρίχτερ, στις 4 Μαρτίου, στην περιοχή της Ελασσόνας, καταγράφεται στο χωριό Αμπέλια, βάσει των δεδομένων που ελήφθησαν από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο του προγράμματος «Κοπέρνικος», του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Το φωτογραφικό ντοκουμέντο των μετρήσεων «βύθισης» της γης στη σεισμόπληκτη περιοχή, που κατέγραψε ο ευρωπαϊκός δορυφόρος, παρουσιάζει αποκλειστικά στην «Ε», ο γεωλόγος σεισμολόγος, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Αθανάσιος Γκανάς.

Πρόκειται για μέρος των σημαντικών στοιχείων των τελευταίων μετρήσεων των ρηγμάτων, με τα νεότερα δεδομένα και με αναλυτικές πληροφορίες που αποτελούν οδηγό στις περαιτέρω έρευνες.

Σύμφωνα με τον κ. Γκανά, «η εικόνα εμφανίζει την καθίζηση του εδάφους, μετά τον δεύτερο σεισμό. Σύμφωνα με όσα εμφανίζονται, τη μεγαλύτερη καθίζηση έχει υποστεί το χωριό Αμπέλια Ελασσόνας και συγκεκριμένα ανέρχεται στα 14 εκατοστά. Όσο απομακρυνόμαστε από αυτό το σημείο μειώνεται αντίστοιχα και το μέγεθος της καθίζησης στη γύρω περιοχή».

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Βασιζόμενος στα δεδομένα του χάρτη, αναφέρει πως «τα σημεία που φαίνεται να επηρεάστηκαν περισσότερο μετά και τον δεύτερο σεισμό είναι τα χωριά Αμούρι, Πραιτώρι, Βάρκος και φυσικά τα Αμπέλια στην Ελασσόνα. Τα σημεία όπου εμφανίζονται τα αστέρια στον χάρτη, αποτελούν τα επίκεντρα των σεισμών».

Όσον αφορά τις επόμενες μέρες των σεισμών και ειδικότερα τις σεισμικές ακολουθίες, ο κ. Γκανάς υποστήριξε ότι το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά από την άποψη ότι εμφανίζεται στο αναμενόμενο το μέγεθος, ενώ τονίζει πως «δεν υπάρχουν ενδείξεις για νέα ισχυρή σεισμική δόνηση».

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις