Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Αποκαλυπτική έρευνα: Τελικά έριξε μολότοφ σε διαδηλωτές στη Νέα Σμύρνη ένστολος; (βίντεο)


 Το φως της δημοσιότητας είχε δει τις προηγούμενες ημέρες ένα βίντεο που έδειχνε δυνάμεις ασφαλείας να πετούν μολότοφ(!) εναντίον διαδηλωτών στις 9 Μαρτίου στη Νέα Σμύρνη. 

Έρευνα της ομάδας έρευνας Disinfaux Collective ανέλυσε στο βίντεο και κατέληξε στο συμπέρασμα πως «το άτομο που πετάει τον εμπρηστικό μηχανισμό «είτε είναι αστυνομικός της ομάδας ΔΡΑΣΗ και αποτελεί μέρος της διμοιρίας, είτε βρίσκεται εκεί υπό την επίβλεψή της».

Το Reporters United δημοσιεύει την τεχνική έκθεση της Disinfaux Collective η οποία βασίστηκε στη χρήση εργαλείων και μεθοδολογίας «Ανάλυση Ανοιχτών Πηγών» (OSINT -Open Source Intelligence).


Η ερευνητική ομάδα μελέτησε και συγχρόνισε οπτικοακουστικό υλικό που προέρχεται από τα εναέρια μέσα της ΕΛΑΣ αλλά και το βίντεο αυτόπτη μάρτυρα.

Παράλληλα, η ανάλυση της ομάδας αφορά τόσο στην καταγγελία για τη ρίψη μολότοφ, όσο και σε μια λεπτομερέστερη προσέγγιση της εναέριας παρακολούθησης και καταγραφής των γεγονότων από την ΕΛ.ΑΣ.


Τα έξι βασικά συμπεράσματα της έρευνας:

Το άτομο που πετάει τον εμπρηστικό μηχανισμό «είτε είναι αστυνομικός της ομάδας ΔΡΑΣΗ και αποτελεί μέρος της διμοιρίας, είτε βρίσκεται εκεί υπό την επίβλεψή της».
Το άτομο δεν επιστρέφει τον εμπρηστικό μηχανισμό, καθώς «δεν προκύπτει στιγμιότυπο που να απεικονίζει τους διαδηλωτές να ρίχνουν εμπρηστικό μηχανισμό στους αστυνομικούς σε χρόνο πριν από τη ρίψη».
Ο εμπρηστικός μηχανισμός είναι «γυάλινη φιάλη με εύφλεκτο υγρό, τύπου “βόμβα μολότοφ”».
Από το υλικό βίντεο από εναέρια μέσα που έχει αναρτήσει η ΕΛΑΣ στο κανάλι της στο YouTube υπάρχουν τα λεπτά πριν και μετά τη ρίψη του εμπρηστικού μηχανισμού αλλά λείπουν τα κρίσιμα δευτερόλεπτα της ίδιας της ρίψης.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Από την ανάλυση των κτηρίων της περιοχής, σύμφωνα με τις συντεταγμένες του βίντεο, το βίντεο που δημοσίευσε η Ομάδα Αλήθειας στο twitter προέρχεται από εναέριο μέσο. Με δεδομένο ότι εκείνη την ώρα επιχειρούσαν σε αυτήν ακριβώς την περιοχή εναέρια μέσα (drone, κλπ) της ΕΛΑΣ, τίθεται το εύλογο ερώτημα διαρροής ευαίσθητου υλικού από την ΕΛΑΣ προς την Ομάδα Αλήθειας.
Μόνον η ΕΛΑΣ και η Ομάδα Αλήθειας μπορούν να εξηγήσουν τι ακριβώς συνέβη – αλλά και οι δύο ως αυτή τη στιγμή δεν έχουν απαντήσει στα ερωτήματα του Reporters United.
«Τους τελευταίους μήνες όλο και περισσότεροι πολίτες και φωτορεπόρτερ συνεχώς καταγγέλλουν πως δέχτηκαν απειλές από αστυνομικούς ώστε να μη καταγράφουν περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Η συγκεκριμένη έκθεση θέλει να αναδείξει πως όχι μόνο ότι το δικαίωμα της καταγραφής της αστυνομίας από τους πολίτες θα έπρεπε να προστατεύεται, αλλά και πως όταν αυτά τα περιστατικά βγαίνουν στο φως, η πληροφορία που τελικά η ίδια η ΕΛΑΣ δημοσιεύει είναι τουλάχιστον ελλιπής», τονίζει η Disinfaux Collective.


Υλικό από drone της ΕΛΑΣ στην Ομάδα Αλήθειας;

Την ίδια μέρα, ο λογαριασμός «Ομάδα Αλήθειας» στο twitter δημοσίευσε βίντεο παρουσιάζοντας διαδηλωτές στην πλατεία της Νέας Σμύρνης.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις