Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

«Στοπ» στο εμβόλιο της AstraZeneca από Δανία, Νορβηγία, Ισλανδία & Βουλγαρία - Συμβάν θρόμβωσης και στην Ελλάδα


 Β.Παπαευαγγέλου: «Έχουμε συμβάν θρόμβωσης και στην Ελλάδα αλλά συνεχίζουμε κανονικά»

Μετά την Βουλγαρία ακόμη τρεις χώρες ανακοίνωσαν την προσωρινή απαγόρευση του εμβολίου της AstraZeneca για τον ιό COVID-19.

Οι υγειονομικές αρχές της  Δανίας, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν προς το παρών την κυκλοφορία του εμβολίου της AstraZeneca εξαιτίας επεισοδίων  θρόμβωσης που έχουν παρουσιαστεί σε λήπτες του συγκεκριμένου εμβολίου.

Η Δανία ανακοίνωσε την αναστολή κυκλοφορίας για δύο εβδομάδες, για επεισόδια θρόμβωσης στο αίμα, ένα εκ των οποίων ήταν θανατηφόρο. Το ίδιο ανακοίνωσαν και η Νορβηγία και η Ισλανδία χωρίς όμως να διευκρινιστεί πόσο θα διαρκέσει η απαγόρευση αυτή.

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, η καθηγήτρια Β.Παπαευαγγέλου, δηλώνει ότι αν και στην Ελλάδα υπάρχει ένα τουλάχιστον συμβάν θρόμβωσης από το συγκεκριμένο εμβόλιο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν έχει… σχέση με αυτό.

Η ίδια πρόσθεσε ότι από τις 170.000 δόσεις του εμβολίου που έχουν γίνει και στη χώρα μας, προέκυψε μόνο ένα θρομβοεμβολικό περιστατικό το οποίο από τα πρώτα στοιχεία δεν σχετίζεται με τον εμβολιασμό.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Συμπληρωματικά τόνισε ότι το ζήτημα παρακολουθεί στενά η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ. Μάλιστα όπως τόνισε από τα 5 εκατ. δόσεων του εμβολίου σε χώρες όπου έγιναν οι αναφορές, σημειώθηκαν μόνο 30 τέτοια επεισόδια.

Νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο κατά της COVID-19 των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εξαιτίας εμφάνισης θρόμβων αίματος σε κάποιους που είχαν εμβολιαστεί με αυτό.

«Δίδω εντολή για αναστολή των εμβολιασμών με το AstraZeneca έως ότου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) διαλύσει κάθε αμφιβολία όσον αφορά την ασφάλειά του», αναφέρει ο Μπορίσοφ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, ζητώντας "γραπτή" δήλωση από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις