Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Διπλωματική νότα Τουρκίας προς Ελλάδα, Ισραήλ, ΕΕ: Ζητεί να της ζητούν... άδεια για δραστηριότητα στην Ανατ. Μεσόγειο


 Διπλωματική νότα επέδωσε η Τουρκία σε Ελλάδα, Ισραήλ και Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο, απαιτώντας στην ουσία να της ζητούν άδεια για οποιαδήποτε δραστηριότητα σε εκείνο που η Άγκυρα αντιλαμβάνεται ως υφαλοκρηπίδα της στην περιοχή.

Όπως σημειώνει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η Άγκυρα "έστειλε σε Ελλάδα, Ισραήλ, ΕΕ διπλωματική νότα απαιτώντας να ζητούν την άδειά της για δραστηριότητες οι οποίες περιλαμβάνουν την υφαλοκρηπίδα της στην Ανατολική Μεσόγειο".

Η Τουρκία, όπως σημειώνει το Anadolu, εξέφρασε "ισχυρές ενστάσεις" για το υποστηριζόμενο από την ΕΕ πρότζεκτ στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Στη νότα αναφέρεται ότι "οποιαδήποτε περαιτέρω δράση δεν πρέπει να λαμβάνει χώρα χωρίς την αίτηση για άδεια από την τουρκική κυβέρνηση", ανέφεραν τουρκικές διπλωματικές πηγές στο πρακτορείο.

Στις 8 Μαρτίου, συνεχίζει το Anadolu, το Ισραήλ, η Ελλάδα και η "ελληνοκυπραική διοίκηση (σ.σ. όπως αποκαλεί η Τουρκία την Κυπριακή Δημοκρατία)  υπέγραψαν μνημόνιο επί του EuroAsia Interconnector, ο οποίος αναμένεται να συνδέσει τα ηλεκτρικά δίκτυα των τριών χωρών μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου.

Η Τουρκία θεωρεί ότι το σχέδιο περνά μέσα από "χωρικά της ύδατα", ενώ στη συνέχεια του τηλεγραφήματος του Anadolu ο όρος αλλάζει σε "υφαλοκρηπίδα".

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Η Άγκυρα σημειώνει ότι εάν χρειαστεί έρευνα πριν την απόθεση υποθαλάσσιου καλωδίου, θα πρέπει να ζητηθεί η άδειά της.

Η νότα έρχεται μία ημέρα πριν τον νέο γύρο διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας, στην Αθήνα, αύριο Τρίτη 16 Μαρτίου, με την τουρκική αντιπροσωπεία να έχει ήδη αφιχθεί στην ελληνική πρωτεύουσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις