Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2021

Πέθανε 43χρονη Ισπανίδα μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca - Η Ελλάδα... συνεχίζει κανονικά τους εμβολιασμούς


 Μία 43χρονη Ισπανία πέθανε λίγες μόλις ημέρες μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca. 

Είναι ένα ακόμα συμβάν που προκαλεί ανησυχία σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και έρχεται την ώρα που πολλές χώρες έχουν αναστείλει τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα Diario Sur, τη Δευτέρα κατέληξε μία 43χρονη δασκάλα από τη Μαρμπέγια, λίγες μόλις ημέρες μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca.

​Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η 43χρονη υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία. Αυτό είναι το πρώτο περιστατικό θανάτου στην Ισπανία μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, αλλά δεν υπάρχει ακόμη άμεση διασύνδεση με τον εμβολιασμό καθώς είναι σε εξέλιξη έρευνα για τις συνθήκες και τα αίτια του θανάτου της γυναίκας.

​Το νοσοκομείο όπου η γυναίκα πέθανε, επικοινώνησε με τους αρμόδιους ισπανικούς και ευρωπαϊκούς υγειονομικούς οργανισμούς ακολουθώντας το πρωτόκολλο μετά την προληπτική αναστολή του εμβολίου της AstraZeneca στην Ισπανία και οι Αρχές ξεκίνησαν έρευνα για τις συνθήκες και τα αίτια θανάτου της 43χρονης δασκάλας.

Σύμφωνα με την Diario Sur, η γυναίκα εμβολιάστηκε με το AstraZeneca στις 3 Μαρτίου. Ώρες μετά αισθάνθηκε αδιαθεσία και πήγε στα επείγοντα με πονοκέφαλο και γενική αδιαθεσία τα οποία οι γιατροί τα απέδωσαν στις συνηθισμένες παρενέργειες του εμβολίου.

​Μέρες μετά, στις 13 Μαρτίου, επέστρεψε στο νοσοκομείο επειδή η αδιαθεσία συνέχισε. Της έκαναν αξονική τομογραφία όπου δεν εντόπισαν κάτι σημαντικό, ενώ της έκαναν εξετάσεις και την επόμενη ημέρα.

​Τότε ήταν που εντόπισαν τεράστια αιμορραγία την οποία προσπάθησαν να αποστραγγίσουν χειρουργικά. Στη διάρκεια της επέμβασης ανακάλυψαν το οίδημα, το οποίο προκάλεσε τον θάνατο της γυναίκας τη Δευτέρα.

Η γυναίκα, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, εργαζόταν ως δασκάλα σε σχολείο στην Κόστα ντελ Σολ και δεν έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. Μετά τον θάνατό της, ακολουθώντας το πρωτόκολλο, της έκαναν τεστ κορωνοϊού, στο οποίο βγήκε αρνητική.

Για νέα παρενέργεια από το εμβόλιο της AstraZeneca μιλά ο κορυφαίος Σουηδός επιδημιολόγος 

Για μία νέα παρενέργεια που πιθανόν προκαλεί το εμβόλιο της AstraZeneca μιλά ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας, Άντερς Τέγκνελ, στον απόηχο των διαδοχικών μπλόκων από διάφορες χώρες στο συγκεκριμένο εμβόλιο, μετά από περιστατικά θρόμβωσης. 

Συγκεκριμένα, ο Άντερς Τέγκνελ, μιλώντας στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της Σουηδίας «SVT», ανέφερε ότι το εμβόλιο, εκτός από τη θρόμβωση, μπορεί να προκαλέσει και αιμορραγία.

«Εμφανίστηκε μια νέα ομάδα, η οποία είχε έναν πιο σοβαρό τύπο βλάβης στο σύστημα πήξης (σ.σ. εκτός από τους θρόμβους αίματος)» δήλωσε ο επιδημιολόγος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό εκδηλώνεται μία ή δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό και μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί μόνο σε 10 - 15 ανθρώπους στην Ευρώπη, ενώ στη Σουηδία δεν έχουν παρατηρηθεί παρόμοιες περιπτώσεις.

«Είναι όμως μια πολύ σοβαρή παρενέργεια στις νεότερες ηλικίες. Μέχρι στιγμής, δεν έχει διαπιστωθεί σχέση μεταξύ του εμβολίου και των συμπτωμάτων» τόνισε πάντως ο Τέγκνελ.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο επιδημιολόγο της Σουηδίας, αυτή η παρενέργεια κρίνεται αρκετά σοβαρή, ούτως ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί ο εμβολιασμός, επομένως η Σουηδία αναγκάστηκε να προβεί σε αναστολή.

Υπενθυμίζεται ότι αρκετές χώρες της Ευρώπης έχουν σταματήσει προσωρινά τη χρήση του εμβολίου. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχει ξεκινήσει, εν τω μεταξύ, έρευνα για τα περιστατικά θρόμβωσης που έχουν καταγραφεί.

Β.Κικίλιας: «Εμβολιαζόμαστε με το εμβόλιο της AstraZeneca»

Τι και αν έχει προκληθεί αναστάτωση με το εμβόλιο της AstraZeneca σε όλη την Ευρώπη; Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μας ενημερώνει ότι οι εμβολιασμοί στη χώρα μας θα συνεχιστούν κανονικά μέχρι αποδείξεως του... εναντίου.

«Θα πρέπει να είμαστε νηφάλιοι και ψύχραιμοι», δήλωσε ο Β.Κικίλιας και εξήγησε ότι μέχρι να πει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κάτι διαφορετικό, συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε κανονικά.

«Φυσικά εμβολιάζονται μέχρι να πει ο ΕΜΑ κάτι άλλο. Εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια που έχει εγκρίνει η Ευρώπη. Συνιστώ ψυχραιμία, νηφαλιότητα και προσοχή πώς επικοινωνούμε τα πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, έσπευσε να συστήσει ψυχραιμία και προσοχή για το πώς «επικοινωνούμε τα πράγματα»: «Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών εμπιστευόμαστε έναν θεσμό, τον EMA, που έχει δώσει αδειοδοτήσεις, ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες», είπε ο Β. Κικίλιας παρά το γεγονός πως μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία έχουν «παγώσει» τους εμβολιασμούς με Astrazeneca.

Ωστόσο, αναφέρθηκε και στο περιστατικό θρόμβωσης στην Ελλάδα: «υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό στη χώρα μας, το οποίο έλεγξε ο ΕΟΦ και αποδείχτηκε ότι δεν είχε καμία σχέση με το εμβόλιο της AstraZeneca».

Εν συνεχεία ισχυρίστηκε ότι «στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο. Εχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά».

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

«Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών και των εμβολίων μέχρι και σήμερα εμπιστευόμαστε έναν θεσμό. Εναν πολύ σοβαρό οργανισμό, έναν σημαντικό οργανισμό, τον EMA. Αυτός έχει δώσει όλες τις αδειοδοτήσεις για όλα τα εμβόλια που χορηγούν οι ευρωπαϊκές χώρες. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΜΑ. Ο ΕΜΑ πουθενά μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει σχετική τέτοια οδηγία, αντιθέτως, και χθες βράδυ σε ανακοίνωσή του μίλησε υπέρ του οφέλους του εμβολιασμού», υποστήριξε.

«Ο ΕΟΦ, Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ο ΠΟΥ, ο ΕΜΑ είναι υποχρεωμένοι να συνεδριάζουν συνεχεία να συνεκτιμούν και να δίνουν αποφάσεις. Δεν έχει απορριφθεί το εμβόλιο από τις 11 περίπου χώρες διευκρίνισε, ενώ υπάρχουν υπερπολλαπλάσιες χώρες που συνεχίζουν να εμβολιάζουν», ανέφερε.

Διερωτήθηκε, τέλος, το εξής: «Δηλαδή αν αύριο δυο ή περισσότερες χώρες στον πλανήτη δώσουν μονομερώς έγκριση σε ένα εμβόλιο χωρίς την έγκριση του ΕΜΑ εμείς θα το κάνουμε;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις