Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Γαλλία: Τουλάχιστον 10.000 παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς

 Ξανά στο προσκήνιο η “συστηματική παιδοφιλία” στους κόλπους της γαλλικής καθολικής εκκλησίας από τη δεκαετία του ’50.


Τουλάχιστον 10.000 παιδιά έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς και άλλους αξιωματούχους της Καθολικής Εκκλησίας της

Γαλλίας από τη δεκαετία του ’50 σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής, στην οποία έχει ανατεθεί η έρευνα αυτών των εγκλημάτων. Η Ανεξάρτητη Επιτροπή για τη Σεξουαλική Κακοποίηση στη Γαλλική Εκκλησία (CIASE) παραδέχθηκε χθες Τρίτη ότι ο αριθμός των κακοποιημένων ανηλίκων από καθολικούς ιερείς και άλλους εκκλησιαστικούς αξιωματούχους είχε υποτιμηθεί και ενδέχεται να αγγίζει τις 10.000.

“Είναι πολύ πιθανό ο αριθμός των κακοποιημένων παιδιών να είναι τουλάχιστον 10.000”, δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής, Ζαν-Μαρκ Σοβ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP και πρόσθεσε ότι είχε “αδιαμφισβήτητα υποτιμηθεί” το μέγεθος του σκανδάλου.

Η επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από 22 νομικούς, γιατρούς, ιστορικούς, κοινωνιολόγους και θεολόγους, συστήθηκε από επισκόπους της καθολικής εκκλησίας της Γαλλίας το 2018, όταν αποκαλύφθηκε μια σειρά σκανδάλων κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς. Η υπόθεση είχε συνταράξει τη Γαλλία και αμέσως διατάχθηκε η έρευνα της υπόθεσης.

Τον Ιούνιο του 2020 η ίδια επιτροπή είχε εκτιμήσει ότι ο αριθμός των κακοποιημένων ανηλίκων από μέλη της γαλλικής καθολικής εκκλησίας έφτανε τις 3.000. Επίσης είχε αποκαλύψει ότι τουλάχιστον 1.500 κληρικοί και άλλοι αξιωματούχοι εμπλέκονταν σε αυτήν τη “συστηματική κακοποίηση” για πολλές δεκαετίες.

Η τηλεφωνική γραμμή που συστάθηκε, προκειμένου να επικοινωνήσουν τα θύματα, είχε δεχθεί 5.300 κλήσεις το 2020 σύμφωνα με δήλωση του Ζαν-Μαρκ Σοβ. Οι ερευνητές της υπόθεσης έχουν μέχρι στιγμής συγκεντρώσει 6.500 καταθέσεις ενώ παράλληλα ελέγχουν δεδομένα και στοιχεία που αφορούν κληρικούς που δεν είναι πια εν ζωή.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΤΩΡΑ (ΕΔΩ) ΓΙΑ ΟΛΑ!


Ο εκτιμώμενος αριθμός των θυμάτων δείχνει ότι κατά μέσο όρο υπήρχαν πάνω από 40 περιπτώσεις κάθε χρόνο, τις τελευταίες επτά δεκαετίες. “Ανησυχώ βαθιά ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα θύματα”, είπε ο πρόεδρος της επιτροπής. “Αυτό που δεν ξέρουμε είναι πώς να συγχωνεύσουμε αυτές τις δύο πηγές πιθανών περιπτώσεων, από τη γραμμή επικοινωνίας και τις έρευνες που έχει κάνει η επιτροπή”, συμπλήρωσε.



Ο Ζαν-Μαρκ Σοβ τόνισε επίσης ότι “υπήρχε ένα πραγματικό σύστημα κακοποίησης σε μεγάλο αριθμό ιδρυμάτων και κοινοτήτων της γαλλικής καθολικής εκκλησίας” και παραδέχθηκε ότι ο αριθμός των περιπτώσεων που έχουν στα χέρια είναι πολύ μικρός σε σχέση με τις πραγματικές διαστάσεις της κακοποίησης των παιδιών από τους  κληρικούς. Η επιτροπή αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της και να παρουσιάσει την τελική της έκθεση στα τέλη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου. Παρόμοια σκάνδαλα κακοποιήσεων σαν αυτό στη γαλλική Καθολική Εκκλησία είχαν αποκαλυφθεί ότι συνέβαιναν στην καθολική εκκλησία της Αυστραλίας και στην πολιτεία Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.  
Πηγή: RT News, TeleSur, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις